Diagnoza rak: Koliko časa boste živeli?

Ljudje, ki zbolijo za rakom, si po začetnem šoku zastavijo dve vprašanji: kako bo potekalo zdravljenje in kako dolgo bodo še živeli. Odgovor na prvo vprašanje dajejo onkologi, po drugega smo se odpravili mi.
Raka lažje premagajo ljudje, ki so pozitivni in optimistični. (foto: alamy)
Raka lažje premagajo ljudje, ki so pozitivni in optimistični. (foto: alamy)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Uspešnost zdravljenja raka je, tako kot to velja za večino ostalih bolezni, zelo odvisna od »glave«: ljudje, ki so po naravi optimistični, ob enaki diagnozi in načinu zdravljenja le-tega lažje prenašajo, imajo manj stranskih učinkov in bolezen prej premagajo. Potrebno je tudi vedeti, da je ob zgodnjem odkritju in zdravljenju večina rakov zazdravljivih, bolniki pa živijo tako dolgo, kot bi sicer brez raka. Nekateri celo dlje, saj zaradi bolezni spremenijo življenjske navade in začnejo živeti bolj zdravo.

Začne se v otroštvu
Boj proti raku se začne v otroštvu, s privzgojo načina življenja: pravilno prehrano in usmerjanjem v telesno aktivnost. Laže reči, kot storiti: obilje nezdrave hrane in spremenjen način življenja vodita v kopičenje kilogramov v zgodnjih letih, šport otrok pa vse bolj postaja privilegij tistih, ki si ga lahko privoščijo. Nekdaj so otroci v šolo hodili peš ali s kolesom, po pouku pa dneve preživljali zunaj in mimogrede »oddelali« pet ali več kilometrov s tekanjem po igriščih ter kolesarjenju po vaši. Medtem, ko se debelost med otroci počasi umirja, je slika pri telesni aktivnosti vse slabša. V teku na 600 metrov so današnji otroci za devet sekund počasnejši, kot so bili njihovi vrstniki pred dvajsetimi leti.

Zbolevnost za rakom se povečuje
Rak se razvija počasi. Kancerogeneza – spreminjanje normalne celice v rakavo, je dolgotrajen procesi, ki večinoma traja od 10 do 15 let. Vsako uro v telesu nastane na tisoče potencialno nevarnih celic s poškodbami DNK, ki jih imunski sistem sproti popravlja ali odstranjuje. Tudi, ko rakave celice že nastanejo, imunski sistem deluje nanje in uniči vse, ki jih prepozna. Šele, ko rakave celice »preslepijo« imunski sistem, se začne bolezen. Število bolnikov z rakom se povečuje, tudi na račun podaljševanja življenjske dobe. Za rakom namreč večinoma zbolevajo ljudje, starejši od 50. let. Podatki kažejo, da je približno tretjina bolnikov z rakom starih od 50 do 65 let, skoraj 60 odstotkov pa jih je starejših od 65 let.

Najpogostejše vrste raka pri nas
Moški v Sloveniji najpogosteje zbolevajo za rakom prostate (ima ga 21,5 odstotkov bolnikov), rakom kože (14,7 odstotkov), rakom debelega črevesa in danke (13,8 odstotkov), rakom pljuč (11,5 odstotkov), raki glave in vratu (4,9 odstotkov), rakom želodca (4,2 odstotka), melanomom (3,5 odstotkov), rakom mehurja (3,2 odstotka), rakom ledvic (3,1 odstotek) in rakom trebušne slinavke (2,5 odstotka). Ženske v Sloveniji najpogosteje zbolevajo za rakom dojk (ima ga 19,8 odstotkov od vseh bolnic), rakom kože (18, 3 odstotkov), rakom debelega črevesa in danke (11,1 odstotka), rakom pljuč (6,5 odstotkov), rakom maternice (5,2 odstotka), melanomom (4,0 odstotkov), rakom želodca (3,4 odstotke), rakom trebušne slinavke (3,2 odstotka), ne-Hodgkinovim limfomom (3,0 odstotkov) in rakom jajčnikov (2,7 odstotka).

Preživetje bolnikov z rakom
V zadnjih letih se preživetje bolnikov z rakom povečuje, v povprečju vsakih pet let za nekaj odstotkov. Petletno preživetje - delež bolnikov, ki so pet let po bolezni še živi, je pri posameznih vrstah raka različno. Najvišje je pri bolnikih z rakom mod (97,9 odstotkov), sledijo rak ščitnice (94,8 odstotkov), rak prostate (89,4 odstotkov), Hodgkinova bolezen (87,7 odstotkov), melanom (85,2 odstotka) in rak dojke (85,2 odstotka).

Lestvico nadaljujeta dva ženska raka. Pri raku materničnega telesa je petletno preživetje 81,2 odstotka, pri raku materničnega vratu pa 70,7 odstotkov. Sledijo rak grla (68,8 odstotkov), rak kosti (68,1 odstotkov), ne-Hodgkinov limfom (67,1 odstotkov), rak ledvic (65,2 odstotkov) in rak debelega črevesa (61 odstotkov). Naj spomnimo: slednjega lahko z načinom življenja in preventivo v celoti preprečimo! Pri limfatični levkemiji je petletno preživetje 58,7, pri raku ust pa 57 odstotno.

Najslabše petletno preživetje imajo rak trebušne slinavke (4,8 odstotka), rak jeter (6,6 odstotkov), rak požiralnika (8,3 odstotke) in rak sapnika (13,8 odstotkov). Za malenkost bolje jo odnesejo bolniki z rakom želodca (petletno preživetje je 25, 8 odstotkov), z levkemijami (27,8 odstotkov) in z rakom žrela (28,7 odstotkov). Pri raku jajčnikov je petletno preživetje 43,5 odstotkov, pri raku vezivnega in mehkega tkiva ter pri raku sečnega mehurja pa 51,1 odstotno.

Za konec pa še zanimivost: verjetnost, da boste na lotu zadeli sedmico, je 0,000065 odstotka. Pa vseeno ne odnehate. Zakaj bi se potem vdali pri raku?
Viri:
Register raka Republike Slovenije
NIJZ
Fakulteta za šport

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

TELOVADIMO: Kako lahko izboljšamo koordinacijo (+video z vajami)?

Z enostavnim testom preverite, kako dobra (ali slaba) j...

HPV povzroča tudi raka anusa. Sranje!

Še vedno premalo vemo o samih HPV virusih in njihovem p...

Klopov nadpovprečno veliko, predvsem v prestolnici

Neuradni rezultati monitoringa klopov kažejo, da je let...

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.