Dokazano: So najbolj zdravilni od vseh oreščkov

Tisti, ki redno uživajo oreščke, imajo mnogo manj možnosti, da bi zboleli za srčno žilnimi boleznimi, je potrdila študija.
Najbolj zdravilni so orehi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Najbolj zdravilni so orehi. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ali ste vedeli, da oreščki ščitijo srce in ožilje? Preprečujejo, da bi se naše žile zamašile. To je dokazala ena najbolj obsežnih študij, ki so jih o oreščkih ameriški raziskovalci opravili v zadnjih letih.

Kateri so najbolj zdravilni? To so orehi, je potrdila študija, ki je zajemala kar 210 tisoč ljudi.
"Uživanje orehov enkrat ali večkrat na teden je povezano z 19 odstotkov manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni in 21 odstotkov manjše tveganje za koronarno srčno bolezen," so zapisali v poročilu, objavljenem v znanstveni reviji Journal of the American College of Cardiology.

Kaj pa arašidi?
Tudi ti so se izkazali za izredno zdravilne. Seveda govorimo o arašidih, ki niso dodatno soljeni ali praženi. Pri ljudeh, ki pogosto jedo arašide, so ugotovili za kar za 13 odstotkov manjše tveganje za bolezni srca kot pri tistih, ki jih sploh ne jedo.

15 odstotkov nižje tveganje pa je pri tistih, ki jedo mandlje, pistacije, indijske oreščke ali kostanj. "Naše ugotovitve podpirajo priporočila za povečano uživanje raznolikih oreščkov za zmanjšanje tveganja za kronične bolezni v splošni populaciji," je povedala vodilna avtorica Marta Guasch-Ferre.

Raziskava je potekala 32 let, zajeli pa so 210 tisoč ljudi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.