Domača začimba, brez katere ne boste več kuhali

Naredite jo sami, sestavljena je iz treh sestavin in nad njo boste tako navdušeni, da si kuhanja brez ne boste več znali predstavljati. Domača začimba izboljša vsako jed!
Začimba iz soli, česna in peteršilja je nepogrešljiva pri kuhanju. (foto: osebni arhiv)
Začimba iz soli, česna in peteršilja je nepogrešljiva pri kuhanju. (foto: osebni arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za preprosto začimbo, s katero boste izboljšali mnogo jedi, nam je zaupala naša bralka Majda, ki nam je pisala na naš elektronski naslov. Takole je zapisala:

»To začimbo pripravljam že nekaj let in odkar sem jo pripravila prvič, sem nad njo zares navdušena. Lahko jo uporabim skoraj pri vsaki jedi. In odkar kuham z njo, so naši obroki bolj okusni. Poskusite, prepričala bo tudi vas!«

Za pripravo domače začimbe boste potrebovali kilogram piranske morske drobno mlete soli, kilogram svežega peteršilja in kilogram in pol česna.

Najprej očistite peteršilj, nato olupite še ves česen. Oboje dobro zmešajte v mešalniku, naj bo res čim bolj drobno sesekljano. Nato zmes dajte v velik lonec, nasujte še sol in dobro premešajte. Pokrijte in pustite čez noč.

Naslednjega dne spet dobro premešajte, nato pa začimbo nadevajte v manjše steklene kozarčke. Dobro zaprite.

»Iz te količine boste dobili približno pet manjših kozarčkov začimbe, kar je povsem dovolj za leto dni, pa lahko eno brez skrbi podarite tudi sosedi,« je zapisala naša bralka.

Za kaj vse lahko uporabite domačo začimbo iz česna in peteršilja?
»Začimba je odlična za vse vrste juh, od zelenjavnih, gobovih, goveje juhe, tudi za bograč, golaž, razne mineštre. Kadar pražim čebulo, jo dodam pol žličke ob koncu praženja, počakam, da česen zadiši, nato pa dolijem vodo ali dodam ostale sestavine,« svetuje bralka.

Odlična je tudi v vseh rižotah, še posebej zelenjavni in morski. Pa na pici, v raznih omakah. Nepogrešljiva je tudi kot marinada za svinjske zrezke ali celega piščanca. »Dan prej namažite zrezke, kos pečenke, piščanca z začimbo, dolijte olje in marinirajte 24 ur. Ni boljše pečenke!«
Bralka Majda pa še opozarja, da morate paziti, da se česen in peteršilj pri pripravi obroka ne zapečeta preveč. »Če boste začimbo prismodili, bo dala grenak priokus.«

Bralka nam je poslala tudi fotografije svojega izdelka.

Imate tudi vi kak super domač recept, ki bi ga radi delili z nami in z ostalimi bralci? Pošljite nam ga na urednistvo@mojaleta.si in objavili ga bomo!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Napitek iz ingverja: Zdravi celo telo!

Če imate radi ingver že zaradi njegovih številnih zdrav...

Izdelajte naravni mehčalec za perilo

Mehčalec za perilo lahko naredite sami in to iz popolno...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Učinkovit nasvet, ki odpravi podočnjake, zgladi gubice in navlaži kožo

Poskrbite za svoj obraz z naravno masko. Zelo enostavna...

Samo ta organ okrepite in razstrupite, pa bodo bolezni izginile!

Če so vaše ledvice zdrave, če delujejo dobro, potem je ...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Praznično obdarovanje: Podarite čas, ne denarja!

December je zaživel. V otroških glavah je polno želja, ...

Naredite sami: Šampon za lase

Sami lahko naredite zelo učinkovit šampon za lase, ki j...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Pomivalni stroj: Vzroki, zaradi katerih posoda ni dobro pomita

Vzrokov, da pomivalni stroj ne pomije dobro posode, je ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.