Treba je poudariti, da danes ni poznanih dovolj znanstvenih dokazov, ki bi zares potrdili zdravilne učinke mešanice medu in kisa. Znane so le manjše študije opravljnene na manjšem številu ljudi.
Med se sicer ponaša z antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi. Prav tako vsebuje različne vitamine in minerale. Jabolčni kis vsebuje ocetno kislino, ki bi lahko imela pozitiven vpliv na zdravje. Tako kot med, vsebuje nekaj vitaminov in mineralov.
Med
Med je, torej, bogat vir antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo škodo celicam, kar je povezano s staranjem in razvojem različnih bolezni. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti pomaga zmanjševati vnetja v telesu. Pomagal naj bi tudi pri lajšanju kašlja in bolečega grla. Za ta namen nekateri pijejo tudi toplo vodo z medom, ki velja za tradicionalno ljudsko zdravilo. Med sicer pomirja razdraženo grlo, hkrati pa deluje antibakterijsko, kar lahko pomaga pri boju proti okužbam dihal. Redno uživanje medu lahko nasploh okrepi imunski sistem, saj vsebuje naravne encime, vitamine in minerale, ki pomagajo krepiti odpornost. Nekatere študije kažejo, da lahko redno uživanje medu izboljša tudi kognitivne funkcije in zmanjša tveganje za nevrološke bolezni, kot je npr. Alzheimerjeva bolezen. V tradicionalni medicini se je med uporabljal tudi za celjenje ran in opeklin. Medicinski med, ki ga nanesemo na kožo lahko pospeši regeneracijo tkiva in preprečuje okužbe.
Kljub temu je pomembno opozoriti, da med ni nadomestek za uravnoteženo zdravo prehrano in zdrav življenjski slog. Prav tako se je v primeru zdravstvenih težav potrebno posvetovati z zdravnikom.
PREBERITE TUDI: 4 najmočnejša protibolečinska zelišča iz ljudske medicine
Jabolčni kis
Nekateri spletni viri pišejo, da bi ocetna kislina v jabolčnem kisu lahko pomagala pri razgradnji hrane v prebavnem traktu, kar bi lahko olajšalo absorpcijo hranil in olajšalo prebavo. Jabolčni kis je zato vključen v nekatere diete za hujšanje, saj naj bi pomagal tudi pri zmanjševanju občutka lakote. Vendar pa je pomembno opozoriti, da ni čudežnega sredstva za hujšanje, in da je ključna uravnotežena prehrana in redna telesna dejavnost.
Jabolčni kis bi lahko pomagal znižati tudi krvni sladkor. Podobno kot med vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Koristen pa bi lahko bil tudi za lasišče, saj naj bi pomagal ohranjati pH lasišča.
Kis je potrebno uživati v zelo majhnih količinah in dobro razredčenega, saj lahko visoka koncentracija kisline poškoduje zobno sklenino in draži prebavni trakt.
Kombinacija medu in jabolčnega kisa
Kombinacija naj bi po pričevanjih ljudske medicine lajšala bolečine v grlu (topla voda z medom in kisom), izboljšala prebavo, pomagala do več energije in boljšega počutja.
Mešanico pripravimo iz ene žlice medu in ene žlice jabolčnega kisa ter skodelice tople vode.
Velja previdnost: posvetujte se s svojim zdravnikom, preden začnete redno uživati mešanico, še posebej, če imate kakršnekoli zdravstvene težave ali jemljete zdravila. Dobro je vedeti, da prekomerno uživanje jabolčnega kisa lahko povzroči težave s prebavo ali poškodbe zobne sklenine.
PREBERITE TUDI: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja
VIR: Healthline.com