Iz ljudske medicine: med in jabolčni kis v boju proti kilogramom, kašlju in slabemu počutju

Moje zdravje > Alternativa | piše: K.M. | 5.12.2024
Med in jabolčni kis se že dolgo uporabljata v prehrani. V ljudski medicini pa so dobro poznani tudi zdravilni učinki kombinacije medu in kisa. Mešanica naj bi prinaša koristi za zdravje, pomagala pri hujšanju in zniževanju sladkorja v krvi.
Med naj bi bil v kombinaciji s kisom pravi čudež za zdravje. (Foto: Freepik.com)
Med naj bi bil v kombinaciji s kisom pravi čudež za zdravje. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Treba je poudariti, da danes ni poznanih dovolj znanstvenih dokazov, ki bi zares potrdili zdravilne učinke mešanice medu in kisa. Znane so le manjše študije opravljnene na manjšem številu ljudi.

Med se sicer ponaša z antioksidativnimi in protivnetnimi lastnostmi. Prav tako vsebuje različne vitamine in minerale. Jabolčni kis vsebuje ocetno kislino, ki bi lahko imela pozitiven vpliv na zdravje. Tako kot med, vsebuje nekaj vitaminov in mineralov.

Med

Med je, torej, bogat vir antioksidantov, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali so nestabilne molekule, ki lahko povzročijo škodo celicam, kar je povezano s staranjem in razvojem različnih bolezni. Zaradi svojih protivnetnih lastnosti pomaga zmanjševati vnetja v telesu. Pomagal naj bi tudi pri lajšanju kašlja in bolečega grla. Za ta namen nekateri pijejo tudi toplo vodo z medom, ki velja za tradicionalno ljudsko zdravilo. Med sicer pomirja razdraženo grlo, hkrati pa deluje antibakterijsko, kar lahko pomaga pri boju proti okužbam dihal. Redno uživanje medu lahko nasploh okrepi imunski sistem, saj vsebuje naravne encime, vitamine in minerale, ki pomagajo krepiti odpornost. Nekatere študije kažejo, da lahko redno uživanje medu izboljša tudi kognitivne funkcije in zmanjša tveganje za nevrološke bolezni, kot je npr. Alzheimerjeva bolezen. V tradicionalni medicini se je med uporabljal tudi za celjenje ran in opeklin. Medicinski med, ki ga nanesemo na kožo lahko pospeši regeneracijo tkiva in preprečuje okužbe.

Kljub temu je pomembno opozoriti, da med ni nadomestek za uravnoteženo zdravo prehrano in zdrav življenjski slog. Prav tako se je v primeru zdravstvenih težav potrebno posvetovati z zdravnikom.

PREBERITE TUDI: 4 najmočnejša protibolečinska zelišča iz ljudske medicine

Jabolčni kis

Nekateri spletni viri pišejo, da bi ocetna kislina v jabolčnem kisu lahko pomagala pri razgradnji hrane v prebavnem traktu, kar bi lahko olajšalo absorpcijo hranil in olajšalo prebavo. Jabolčni kis je zato vključen v nekatere diete za hujšanje, saj naj bi pomagal tudi pri zmanjševanju občutka lakote. Vendar pa je pomembno opozoriti, da ni čudežnega sredstva za hujšanje, in da je ključna uravnotežena prehrana in redna telesna dejavnost.

Jabolčni kis bi lahko pomagal znižati tudi krvni sladkor. Podobno kot med vsebuje antioksidante, ki pomagajo v boju proti prostim radikalom v telesu. Koristen pa bi lahko bil tudi za lasišče, saj naj bi pomagal ohranjati pH lasišča.

Kis je potrebno uživati v zelo majhnih količinah in dobro razredčenega, saj lahko visoka koncentracija kisline poškoduje zobno sklenino in draži prebavni trakt.

Kombinacija medu in jabolčnega kisa

Kombinacija naj bi po pričevanjih ljudske medicine lajšala bolečine v grlu (topla voda z medom in kisom), izboljšala prebavo, pomagala do več energije in boljšega počutja.

Mešanico pripravimo iz ene žlice medu in ene žlice jabolčnega kisa ter skodelice tople vode.

Velja previdnost: posvetujte se s svojim zdravnikom, preden začnete redno uživati mešanico, še posebej, če imate kakršnekoli zdravstvene težave ali jemljete zdravila. Dobro je vedeti, da prekomerno uživanje jabolčnega kisa lahko povzroči težave s prebavo ali poškodbe zobne sklenine.

PREBERITE TUDI: Recepti babic in dedkov: nad bolečino s pripravkom iz rožmarina, lovorja in olivnega olja

VIR: Healthline.com

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Med in kis Ljudska medicina
Morda te zanima tudi:

Če boste jedli to hrano, bodo vaši možgani, srce in ožilje za vedno zdravi

Študije kažejo, da je to tista hrana, ki podpira zdravj...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Kako se uspešno spopasti s simptomi menopavze? (piše ambasadorka Nadica Lukman)

Dostikrat sem že slišala obupanega moža, ki se pritožuj...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

ŠENTJANŽEVKA - »naravni antidepresiv«: uporaba, učinki in nabiranje

Morda je šentjanževka v današnjem času najbolj znana ko...

TELOVADIMO DOMA: 4 vaje za gibljive kolke

Imate težave z zategnjenimi mišicami v kolkih, zaradi p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.