Hrana, ki povzroča odvisnost

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 23.1.2014
Dobro je znano, da sladkor ni najboljša izbira za zdravo življenje. Proizvajalci nekatere hrane ga poskušajo dodajati, kjer le lahko, da bi vas naredili odvisne od njihovih proizvodov. Preberite, kje vse se skriva!
Paradižnikove omake vsebujejo sladkorje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Paradižnikove omake vsebujejo sladkorje. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Debelost je najpogostejša oblika bolezni modernega časa in je neposredno povezana s sladkorjem, ki je vse bolj skrita sestavina nekatere hrane. proizvajalci si namreč želijo, da ima hrana dober okus, s pomočjo dodanega sladkorja pa želijo kupce na nek način narediti odvisne od proizvodov, kar bi povzročilo, da bi jih še kupovali.

Sladkor je skrit v mnogih proizvodih, tudi takšnih, za katere bi mislili, da ga ne vsebuje. Tako je na primer dodan v prelivih za solate. Prelivi, četudi so narejeni na bazo vinskega ali jabolčnega kisa, so polni sladkorjev, zato strokovnjaki za prehrano priporočajo, da solato pripravite raje na star, tradicionalen način. Začinite jo lahko z jabolčnim kisom, oljčnim oljem, limoninim sokom.

Tudi beli riž, ki ga lahko kupite v trgovini vsebuje sladkor. Ta nastane med predelavo. Zato strokovnjaki svetujejo, da ga zamenjate z rjavim rižem ali pa nadomestite s kvinojo, prosom.

Paradižnikov sok in omake so polne sladkorja. Če kupite v trgovini paradižnikovo omako, kečap, paradižnikove pelate in podobno, se zavedajte, da vsebujejo sladkor. Proizvajalci ga dodajajo zato, da bi izboljšali okus.

Mlečni izdelki, kot so sadni jogurti, skute z dodanim sadjem in podobno, vse to vsebuje sladkor. Nedavne raziskave pri nas so pokazale, da sadni jogurti lahko vsebujejo celo od tri do sedem kock sladkorja!

Veliko je živil, za katere si ne bi mislili, da vsebujejo sladkor. Zato pazljivo preberite sestavine, preden izdelek kupite.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (20. - 26. 10. 2025)?

V prvem delu tedna se bo Sonce nahajalo v znamenju teht...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (13. - 19. 10. 2025)?

Ves čas boste z energijo Sonca v tehtnici pravi diploma...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Ne zavrzite je, tako koristna je kavna usedlina!

Ne boste verjeli, da je kavna usedlina lahko tako učink...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.