Že sedem let skupina tujih strokovnjakov, pod imenom Environmental Working Group, raziskuje, katera hrana je dobra za naše zdravje. Letošnji popis hrane, ki je najbolj prepojena s pesticidi, je nekoliko zastrašujoč.
Analizirali so 53 vrst sadja in zelenjave in ugotovili, da jabolka po čiščenju in pranju še vedno vsebujejo 98 odstotkov pesticidov in tako s prvega mesta izrinile zeleno. Ena od teorij, zakaj vsebujejo kupljena jabolka toliko pesticidov, je ta, da so škropljena z njimi takoj po obiranju, da se jih lahko čim dlje skladišči. Takoj za jabolki je zelena, sledijo jima jagode, breskve, špinača, nektarine, grozdje, sladka paprika, krompir, borovnice, zelena solata in ohrovt.
Dobro je vedeti tudi, katere vrste sadja in zelenjave vsebujejo najmanj pesticidov. To so česen, koruza, ananas, avokado, šparglji, mango, grah, jajčevci, dinja, kivi, zelje, lubenica, grenivke, gobe in sladki krompir.