Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo na klasični "sacher" torti in so izjemno okusni. Še posebej, če so že nekaj dni v posodi za piškote.
Keksi "sacher" v pripravi. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Keksi "sacher" v pripravi. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za testo (50 piškotov) potrebujemo:

1/2 kg bele gladke moke
2 jajci
15 dkg sladkorja v prahu
25 dkg zmehčanega masla (ki naj bo boljše kvalitete)
vanilijeva aroma
1 ščep soli

Za polnjenje:
20 dkg marelične (češnjeve) marmelade
1 žlica ruma

Za obliv zgornjih ploskev piškotov:
10 dkg temne jedilne čokolade
1 žlica olja (za lepši sijaj)

Izdelava:
Najprej z električnim mešalnikom stepete zmehčano maslo in sladkor v prahu, da dobite svilnato maso. Dodate jajci in sol ter vanilijevo aromo in premiksate. Sledi presejana moka, ki jo povežete s kavlji mešalnika ali zamesite ročno. Testo je mehko, dajte ga v folijo in z valjarjem nekoliko sploščite. Za 10 minut ga dajte počivat v hladilnik.
Nato ga razvaljajte na debelino 4 mm in izrežite z modelčki v piškote.
Odlagajte jih na peki papir v pekaču. Vsak pladenj pecite v že segreti pečici (brez ventilatorja) pri 175 stopinjah 8 do 10 minut. Piškote nato ohladite.

Priprava preliva:
Na kocke nalomljeni čokoladi dodajte žlico olja in jo nad vodno kopeljo stopite v gladek sijoč obliv. Zgornjo stran piškotov pomočite v čokoladni obliv tako, da jih obrnete "na glavo". Odlagajte jih na peki papir in pustite, da se čokolada strdi.

Priprava nadeva:
Marmelado segrejte na šibkem ognju in ji prilijte rum ter z žlico premešajte. Na spodnjo stran piškotov nanesite rumovo marmelado in piškot zlepite z zgornjim čokoladnim delom.

PREBERITE TUDi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Keksi Sacher Recepti za piškote Sladice
Morda te zanima tudi:

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.