Za testo (50 piškotov) potrebujemo:
1/2 kg bele gladke moke
2 jajci
15 dkg sladkorja v prahu
25 dkg zmehčanega masla (ki naj bo boljše kvalitete)
vanilijeva aroma
1 ščep soli
Za polnjenje:
20 dkg marelične (češnjeve) marmelade
1 žlica ruma
Za obliv zgornjih ploskev piškotov:
10 dkg temne jedilne čokolade
1 žlica olja (za lepši sijaj)
Izdelava:
Najprej z električnim mešalnikom stepete zmehčano maslo in sladkor v prahu, da dobite svilnato maso. Dodate jajci in sol ter vanilijevo aromo in premiksate. Sledi presejana moka, ki jo povežete s kavlji mešalnika ali zamesite ročno. Testo je mehko, dajte ga v folijo in z valjarjem nekoliko sploščite. Za 10 minut ga dajte počivat v hladilnik.
Nato ga razvaljajte na debelino 4 mm in izrežite z modelčki v piškote.
Odlagajte jih na peki papir v pekaču. Vsak pladenj pecite v že segreti pečici (brez ventilatorja) pri 175 stopinjah 8 do 10 minut. Piškote nato ohladite.
Priprava preliva:
Na kocke nalomljeni čokoladi dodajte žlico olja in jo nad vodno kopeljo stopite v gladek sijoč obliv. Zgornjo stran piškotov pomočite v čokoladni obliv tako, da jih obrnete "na glavo". Odlagajte jih na peki papir in pustite, da se čokolada strdi.
Priprava nadeva:
Marmelado segrejte na šibkem ognju in ji prilijte rum ter z žlico premešajte. Na spodnjo stran piškotov nanesite rumovo marmelado in piškot zlepite z zgornjim čokoladnim delom.
PREBERITE TUDi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.