Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo na klasični "sacher" torti in so izjemno okusni. Še posebej, če so že nekaj dni v posodi za piškote.
Keksi "sacher" v pripravi. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Keksi "sacher" v pripravi. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za testo (50 piškotov) potrebujemo:

1/2 kg bele gladke moke
2 jajci
15 dkg sladkorja v prahu
25 dkg zmehčanega masla (ki naj bo boljše kvalitete)
vanilijeva aroma
1 ščep soli

Za polnjenje:
20 dkg marelične (češnjeve) marmelade
1 žlica ruma

Za obliv zgornjih ploskev piškotov:
10 dkg temne jedilne čokolade
1 žlica olja (za lepši sijaj)

Izdelava:
Najprej z električnim mešalnikom stepete zmehčano maslo in sladkor v prahu, da dobite svilnato maso. Dodate jajci in sol ter vanilijevo aromo in premiksate. Sledi presejana moka, ki jo povežete s kavlji mešalnika ali zamesite ročno. Testo je mehko, dajte ga v folijo in z valjarjem nekoliko sploščite. Za 10 minut ga dajte počivat v hladilnik.
Nato ga razvaljajte na debelino 4 mm in izrežite z modelčki v piškote.
Odlagajte jih na peki papir v pekaču. Vsak pladenj pecite v že segreti pečici (brez ventilatorja) pri 175 stopinjah 8 do 10 minut. Piškote nato ohladite.

Priprava preliva:
Na kocke nalomljeni čokoladi dodajte žlico olja in jo nad vodno kopeljo stopite v gladek sijoč obliv. Zgornjo stran piškotov pomočite v čokoladni obliv tako, da jih obrnete "na glavo". Odlagajte jih na peki papir in pustite, da se čokolada strdi.

Priprava nadeva:
Marmelado segrejte na šibkem ognju in ji prilijte rum ter z žlico premešajte. Na spodnjo stran piškotov nanesite rumovo marmelado in piškot zlepite z zgornjim čokoladnim delom.

PREBERITE TUDi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Keksi Sacher Recepti za piškote Sladice
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.