Nahod, zamašen, nos, kihanje, kašljanje, povišana telesna temperatura, boleče grlo in še kaj, se nas najraje loti v teh hladnih dnevih. Če je bolezen prehuda, če imate povišano telesno temperaturo več dni, če kašljate in se ne počutite dobro, je seveda obisk zdravnika nujen.
Da pa preprečite, da bi do bolezni sploh prišlo, si lahko pomagate tudi s hrano, ki vsebuje naravni antibiotik in zato še bolj ščiti pred raznimi virusi in bakterijami, ki nas obkrožajo.
Med
Mednje zagotovo spada med. tega so uporabljali nekoč namesto antibiotikov, ko teh v lekarnah še ni bilo. Med namreč vsebuje encim, ki ustvarja vodikov peroksid, ta pa zaustavlja, da bi se bakterije v našem telesu razširile. V kitajski medicini ga uporabljajo še danes za lajšanje bolečin, za boljše delovanje jeter in za nevtralizacijo toksinov.
Zelje
Poleg brokolija, cvetače, ohrovta in brstičnega ohrovta, je zelje od nekdaj poznano po svojih zdravilnih učinkih. Ker vsebuje veliko vitamina C, spada pod naravne antibiotike. Priporoča se ga za zdravljenje čira na želodcu.
Česen in čebula
Tudi česen in čebula spadata pod naravne antibiotike. Priporoča se ju pri prehladih in gripi. Česen lahko prepreči infekcijo, zelo koristen je v boju proti raznim virusom. Čebula je izredno zdrava surova, lajša prehlade, zdravi kašelj.
Zdravilne rastline in začimbe
Mnogo zdravilnih rastlin in začimb vsebujejo naravne antibiotike. Med njimi so tudi: timijan, cimet, rožmarin, materina dušica, sivka, peteršilj, lovor, origano, kumina, žajbelj, bazilika, koromač in druge.