Hrana za zdravo črevesje

Probiotiki so dobre bakterije, ki vzdržujejo ravnotežje mikroorganizmov v črevesju, delajo čudeže za prebavo in izboljšujejo odpornost organizma. Preprečujejo debelost in izboljšujejo razpoloženje. So v jogurtu, najdete pa jih tudi v drugi hrani.
Pistacija vsebuje prebiotike. (foto: www.sxc.hu)
Pistacija vsebuje prebiotike. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Miso
Miso je produkt soje, naredijo ga s pomočjo fermentacije in vsebuje probiotike. Je zelo slan, že majhna količina zadosti dnevno potrebo po natriju. Uporabljati ga morate zmerno.

Kaša z banano in medom
Ta tri živila ne vsebujejo probiotike, vsebujejo pa prebiotike. Ti so za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati in tako ne predstavljajo neposredno hranil, vendar pozitivno vplivajo na črevesno floro.

Kislo zelje
Kislo zelje je bogat vir probiotikov. Kupujte kislo zelje lokalnih proizvajalcev, izogibajte se tistega, ki vsebuje veliko konzervansov. Uživajte surovega, saj tako zagotovite največ probiotikov.

Pistacija
Pistacija ne vsebuje probiotikov, ampak prebiotike. Če pojeste dobrih 50 gramov pistacije, boste s tem zagotovili, da se dvigne nivo dobrih bakterij v vašem črevesju.

Rdeče vino
Tudi rdeče vino vsebuje prebiotike, ki so hrana za probiotike. A bodite zmerni, dovolj je kozarček vina dnevno!

Sir
Nekatere vrsta sira so bogate s probiotiki. Mednje spadajo parmezan in gauda.

Pinjenec
Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla. Je bogat vir probiotikov. Ima malo kalorij, vsebuje pa veliko kalcija in proteinov. S kuhanjem jih uničite, zato uživajte surovega.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobr...

Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.