Hrana za zdravo črevesje

Probiotiki so dobre bakterije, ki vzdržujejo ravnotežje mikroorganizmov v črevesju, delajo čudeže za prebavo in izboljšujejo odpornost organizma. Preprečujejo debelost in izboljšujejo razpoloženje. So v jogurtu, najdete pa jih tudi v drugi hrani.
Pistacija vsebuje prebiotike. (foto: www.sxc.hu)
Pistacija vsebuje prebiotike. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Miso
Miso je produkt soje, naredijo ga s pomočjo fermentacije in vsebuje probiotike. Je zelo slan, že majhna količina zadosti dnevno potrebo po natriju. Uporabljati ga morate zmerno.

Kaša z banano in medom
Ta tri živila ne vsebujejo probiotike, vsebujejo pa prebiotike. Ti so za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati in tako ne predstavljajo neposredno hranil, vendar pozitivno vplivajo na črevesno floro.

Kislo zelje
Kislo zelje je bogat vir probiotikov. Kupujte kislo zelje lokalnih proizvajalcev, izogibajte se tistega, ki vsebuje veliko konzervansov. Uživajte surovega, saj tako zagotovite največ probiotikov.

Pistacija
Pistacija ne vsebuje probiotikov, ampak prebiotike. Če pojeste dobrih 50 gramov pistacije, boste s tem zagotovili, da se dvigne nivo dobrih bakterij v vašem črevesju.

Rdeče vino
Tudi rdeče vino vsebuje prebiotike, ki so hrana za probiotike. A bodite zmerni, dovolj je kozarček vina dnevno!

Sir
Nekatere vrsta sira so bogate s probiotiki. Mednje spadajo parmezan in gauda.

Pinjenec
Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla. Je bogat vir probiotikov. Ima malo kalorij, vsebuje pa veliko kalcija in proteinov. S kuhanjem jih uničite, zato uživajte surovega.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med praznik...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

To je kritična starost, ko se naše telo super hitro postara (pravijo raziskave)

Staramo se postopoma, a znanstveniki odkrivajo, da sta ...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.