Hrana za zdravo črevesje

Probiotiki so dobre bakterije, ki vzdržujejo ravnotežje mikroorganizmov v črevesju, delajo čudeže za prebavo in izboljšujejo odpornost organizma. Preprečujejo debelost in izboljšujejo razpoloženje. So v jogurtu, najdete pa jih tudi v drugi hrani.
Pistacija vsebuje prebiotike. (foto: www.sxc.hu)
Pistacija vsebuje prebiotike. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Miso
Miso je produkt soje, naredijo ga s pomočjo fermentacije in vsebuje probiotike. Je zelo slan, že majhna količina zadosti dnevno potrebo po natriju. Uporabljati ga morate zmerno.

Kaša z banano in medom
Ta tri živila ne vsebujejo probiotike, vsebujejo pa prebiotike. Ti so za človeka neprebavljivi ogljikovi hidrati in tako ne predstavljajo neposredno hranil, vendar pozitivno vplivajo na črevesno floro.

Kislo zelje
Kislo zelje je bogat vir probiotikov. Kupujte kislo zelje lokalnih proizvajalcev, izogibajte se tistega, ki vsebuje veliko konzervansov. Uživajte surovega, saj tako zagotovite največ probiotikov.

Pistacija
Pistacija ne vsebuje probiotikov, ampak prebiotike. Če pojeste dobrih 50 gramov pistacije, boste s tem zagotovili, da se dvigne nivo dobrih bakterij v vašem črevesju.

Rdeče vino
Tudi rdeče vino vsebuje prebiotike, ki so hrana za probiotike. A bodite zmerni, dovolj je kozarček vina dnevno!

Sir
Nekatere vrsta sira so bogate s probiotiki. Mednje spadajo parmezan in gauda.

Pinjenec
Pinjenec je stranski produkt pri izdelavi masla. Je bogat vir probiotikov. Ima malo kalorij, vsebuje pa veliko kalcija in proteinov. S kuhanjem jih uničite, zato uživajte surovega.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vo...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Nasveti: Kako okrepiti srce

Srčno-žilne bolezni so pri starejših najpogostejši vzro...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Zdravilna juha, ki je močnejša od antibiotikov!

Pripravite si juho, ki je sestavljena iz naravnih in ze...

Recept za najokusnejšo ledeno kavo

Če ste tudi vi ljubitelji kave, bo ta recept kot nalašč...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.