Za pripravo vloženih jurčkov boste potrebovali očiščene jurčke, sol, celi poper,lovorjev list, šalotko, kis in vodo.
Dobro očiščene gobe, razrežete na željene kose in jih v osoljenem kropu zavrete (blanširate) le kratek čas - ko vidite da zavrejo,jih takoj odcedite in prelijte z mrzlo vodo.
V posebej posodi zavrite mešanico kisa in vode v razmerju 1 : 2 (1 dcl kisa in 2 dcl vode - to je mera za 1 velik kozarec), dodajte začimbe (sol, celi poper, ki pa ni nujno da je črn, lahko je tudi rdeč ..., lovor in šalotko. V vrelo mešanico vsipajte gobe in takoj ko zavrejo, jih naložite v kozarce, zalijte z vročo mešanico, v kateri so zavreli, v vsak kozarec dodajte nekaj zrn popra, kakšno šalotko in list lovorja (prav tako iz te vrele tekočine), hitro zaprite in pod odejo, kot vsako drugo vlaganje - čez noč.
"Gobe vsebujejo veliko vode, zato med kuhanjem postanejo sluzaste.To lahko delno odpravite tako, da vložene po odprtju sperete pod tekočo vodo. Se ne bo na okusu nič poznalo, ker so vložene precej kisle, saj morajo biti, da se ne pokvarijo," svetuje Jožica.
Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.