Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je jedilnik za enostavno in okusno kosilo

Jedilnik za kosilo! Dobra enostavna kosila lahko pripravimo tudi iz osnovnih živil. Med tednom in predvsem v zimskem času, so priljubljene jedi na žlico ali enolončnice. V prispevku pa boste našli recepte za jedilnik za hitro in okusno kosilo.
Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? (Foto: Karmen Valant
Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? (Foto: Karmen Valant
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Okusno, enostavno in hitro kosilo

Grahova kremna juha
30 dag graha
10 dag čebule
10 dag korenja
5 dag zelene
peteršilj
2 dag masla
1, 5 l zelenjavne jušne osnove
1 dl sladke smetane
sol in poper

Čebulo, korenje, peteršilj in zeleno narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem prepražimo vso zelenjavo. Dodamo grah, uporabimo lahko tudi zamrznjenega ali iz pločevinke.

Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Nato zelenjavo s paličnim mešalnikom pretlačimo, po potrebi dolijemo juho, začinimo in prevremo.

Na koncu jedi primešamo sladko smetano, potresemo s popečenimi kockami žemlje in takoj ponudimo.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Goveji file v bučni omaki
50 dag govejega fileja
2 žlici bučnega olja
sol in poper
gorčica
1 čebula
50 dag bučk
2 stroka česna
5 dag bučnega semena
peteršilj
3 žlice kisle smetane
5 dl vode

Iz mesa narežemo štiri zrezke, jih rahlo potolčemo, popramo, solimo in namažemo z gorčico. V ponvi segrejemo bučno olje in na njem opečemo zrezke. Preložimo jih v drugo posodo, na preostali maščobi prepražimo narezano čebulo. Primešamo narezane bučke in sesekljan česen in zalijemo z vodo.

V ponev damo opečene zrezek, začinimo, pokrijemo in počasi dušimo. Po potrebi dolivamo vodo. Ko se meso zmehča, primešamo kislo smetano, jed potresemo z bučnimi semeni in postrežemo.

Preberite tudi: Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Ajdovi rezanci
25 dag ajdovih širokih rezancev
sol
voda za kuhanje

Ajdove rezance skuhamo v slani vodi po navodilih, rezance skuhamo al dente in jih postržemo z govejimi zrezki v bučni omaki.

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Jedilnik za kosilo Recepti
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Zaščitite se pred zlorabo! Naučite se varno uporabljati pameten telefon

Pametni telefoni so že skoraj postali neločljiv podaljš...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.