Izola vse bolj priljubljena turistična destinacija

Aktualno > Dogodki | piše: TZ Izola | 24.1.2020
Uradni statistični podatki za leto 2019 kažejo, da število turističnih prihodov in prenočitev v izolski občini v primerjavi s prejšnjimi leti, še vedno naraščajo. Stopali smo v koraku z digitalnim, izpeljali uspešne kampanje na socialnih omrežjih, kreirali nove zgodbe, povezane z bogato kulturno in naravno dediščino ter kulinariko.
Izolske vište_foto Riiba
Izolske vište_foto Riiba
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Z letom 2019 kazalci uspešnosti še narasli

V letu 2019 smo presegli polmilijonski mejnik in tako zabeležili rekordnih 521.505 nočitev in kar 143.989 turističnih prihodov. Če številke primerjamo s preteklim letom, to pomeni 6 % rast nočitev ter 12 % rast prihodov.

Kot prejšnja leta, tudi letos največji delež izolskih turistov predstavljajo Slovenci (49 %), sledijo jim Nemci in naši avstrijski sosedje, kateri vsak zase zastopajo 9 % delež, nato Italijani (8 %), Čehi (4 %), Madžari (3 %) in ostali. 

V Izoli je registriranih 400 ponudnikov namestitvenih enot s skupno zmogljivostjo 5170 turističnih ležišč. 52 % gostov se je odločilo za namestitev v hotelih, 19 % v apartmajih, 11 % v kampih, 6 % v prenočiščih ter 12 % v preostalih nastanitvenih enotah. 

V letu 2019 je v primerjavi s preteklim letom s +40 % najbolj naraslo število čeških turistov, sledi porast nemških turistov (+33 %). Izstopa tudi rast prihodov na italijanskem (+13 %), belgijskem (+25 %), nizozemskem (+27 %) in poljskem tržišču (+22 %).

Iz podatkov razberemo tudi višjo rast števila prihodov od rasti števila opravljenih nočitev, kar kaže na skrajšanje povprečne dobe bivanja, Le ta je v letu 2019 znašala 3,6 dni v prejšnjem letu pa 3,8 dni.

Izolana – hiša morja na raznolike načine pripoveduje zgodbe

Izolana je svoja vrata odprla julija 2017 in od takrat sprejela raznolike goste. Posebej atraktivna je za otroke, saj ponuja spoznavanje morske dediščine in zgodovine na izviren način preko igre Muzejski detektiv. Igra je namenjena znanja željnim otrokom med 7. in 12. letom starosti. Izolano lahko doživite po vnaprej določenem urniku, za prej najavljene skupine pa je odprta po dogovoru. 

Mala barka 2 uspešno priplula na cilj

V marcu je bila na Lošinju organizirana zaključna tiskovna konferenca čezmejnega projekta Mala barka 2, katere cilj je bil na atraktiven način promovirati destinacije S. Jadrana. Poleg srečanja z mediji se je odvila tudi svečana otvoritev novega interpretacijskega centra pomorske dediščine otoka Lošinj, pred otvoritvijo pa so projektni partnerji predstavili ključne rezultate 30-mesečnega dela. Skupaj s hrvaškimi partnerji smo v sklopu projekta pripravili tudi 10 čezmejnih itinerarijev, ki med seboj povezujejo destinacije Severnega Jadrana, bogate s pomorsko dediščino, sočasno pa skrbijo za pripovedovanje zgodbe o morju. Na vseh sodelujočih destinacijah so bile namreč postavljene tudi posebne markacije, ki označujejo snovno in nesnovno dediščino povezano z morjem. Skupaj je bilo postavljenih kar 70 markacij, 20 pa jih stoji v Izoli. V sklopu projekta sta bili osnovani Akademija tradicionalnih pomorskih obrti in veščin ter mreža centrov odličnosti. Organiziranih je bilo veliko delavnic in izobraževanj, sofinancirane so bile kulturne prireditve povezane z morsko dediščino, dobili smo nove promocijske materiale itd. Vezano na Slovenijo, je bila v okviru projekta uresničena selitev turistično-informacijskega centra v obnovljene prostore na Sončnem nabrežju. 

Istra se prestavi - #LoveIstria

Destinacija slovenska Istra se je v preteklem letu predstavila na mnogih sejmih ter poslovnih srečanjih po Evropi. Aktivnosti so se izkazale za zelo uspešne, saj so poleg slikovite promocije, predstavljale tudi stičišče raznolikih ponudnikov turističnih storitev. V aprilu pa je bila Izola ena izmed glavnih akterk STO kampanje Dva milijona razlogov, zakaj čutimo Slovenijo, v kateri je bilo ključno spodbujanje objav na socialnih omrežjih. Z oznakami pod objavami kot so #VisitIzola, #LoveIstria in  #ifeelsLOVEnia so obiskovalci širili glas o Izoli na svetovnem spletu. 

Pletla se je raznolika medijska mreža

V delu Turističnega združenja Izola je seveda izjemnega pomena tudi sodelovanje z mediji ter blogerji. Za nami je leto uspešnega sodelovanja z domačimi in tujimi mediji ter študijskimi skupinami novinarjev. Gostili smo skupino madžarskih novinarjev in rusko televizijsko ekipo (Russia TV). Posneli smo tudi del oddaje O moru za hrvaško nacionalno televizijo. Obiskali so nas obiskali še avstrijski agentje in predstavniki tour operatorjev, ki so pobližje spoznali predvsem naše hotelske kapacitete in pa gastronomsko ter enološko ponudbo. Gostili smo tudi skupino čeških novinarjev, veliko pa sodelujemo tudi s slovenskimi mediji. Izolo smo predstavili v oddaji Na lepše, poudarek je bil na Izolani, ribištvu in kulinariki. V novembru je Turistično združenje Izola v sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve Izola in RTV Slovenija organiziralo posebno kulinarično doživetje za oddajo Dobro Jutro v centru pozornosti je bila istrska lokalna jed Bobiči. 

V koraku z digitalnim

V okviru razpisa Izola Digital se je rodila nova podoba spletne strani, katera poleg popolne preobrazbe vsebuje tudi interaktivni zemljevid našega mesta in spletno trgovino. Sredstva smo vložili tudi v izobraževanje na področju spletnega marketinga, kar se je izkazalo za zelo dobrodošlo pri ponudnikih turističnih storitev. Prvič smo izvedli tudi analizo izolskih person, katere namen je bil ugotoviti, kdo so ciljne skupine naše destinacije. Rezultati so pomembni, saj nam bodo pomagali oblikovati ponudbo aktivnosti za goste, katerih si na destinaciji želimo.

Gastronomska popotovanja v »Izolske okuse«

Tudi v letu 2019 smo nadaljevali pripoved izolskih gostincev, katerih zgodbe smo združili v akcijo Izolski okusi. Mesto v tej akciji je v preteklem letu dobilo 6 multimedijskih zgodb naših gostincev, kateri so uspeh beležili s povišanim obiskom. Poleg pripovedovanja zgodb smo ponudili tudi kulinarične doživetja in sicer na tematsko zasnovanih dnevih – Dnevih špargljev, Dnevih domačih pedočev, Dnevih bakalaja in Dnevih kraljestva ribe. 

Namigi, kako doživeti Izolo v polnosti

S kampanjo Top IG lokacije – izolske vište, v kateri smo označili naše najlepše razglede za fotografiranje našega kraja, smo spodbujali obiskovalce k promociji le-tega na socialnih omrežjih, predvsem IG. Rezultat je bil odličen, saj je bilo ustvarjenih preko 100 fotografij. Z raznolikim video in foto materialom smo obeležili naše bistvene produkte, katere smo vključili v poletno kampanjo, ki se je odvila na ključnih trgih (slovenskem, avstrijskem, italijanskem, nemškem, prvič pa tudi na češkem in poljskem). Poleg omenjenih akcij, pa se je za uspešno izkazala tudi akcija Supanje v Izoli, ki je pripomogla k porastu povpraševanja po supih. 

Zgodbo 2019 zaokrožili na Ledenem otoku

Med 30. novembrom in 19. januarjem so se mali in veliki lahko zabavali na drsališču, ki je bilo postavljeno v parku Pietro Coppo, Dogajanje je obogatil glasbeni in otroški program ter raznolika kulinarična ponudba.

V 2020 stremimo k digitalizaciji novih vsebin

V novem letu želimo še več vsebin obleči v digitalno preobleko, zato pripravljamo načrt digitalizacije kulturne dediščine. Delali bomo tudi na razvoju novih turističnih produktov s poudarkom na 5* doživetij. Želimo si še izpopolniti kompetence naših ponudnikov ter nadaljevati digitalne aktivnosti na tujih trgih.

Morda te zanima tudi:

Svetovni dan spanja: Spanje je ključno za zdravje

Spanje je poleg zdrave prehrane in telesne dejavnosti e...

Milena Miklavčič: Trije mimobežni utrinki neke sobote

Danes minevajo žalostna tri leta, ko je izbruhnil Covid...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

VIDEO: 7 načinov, kako lahko ženski polepšate današnji dan žena!

Danes je mednarodni dan žena, osmi marec. Poskrbite, da...

Odzovite se! Program Svit rešuje življenja.

Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja pred...

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«

»Gremo vsi ven! Za zdrave ledvice, dušo in telo«, je le...

Na vroči stol kviza Milijonar se bo v soboto usedla pevka Sendi

V soboto bo voditelj Jure Godler v kvizu Milijonar gost...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost

Snemanje dokumentarnih filmov omogoča beleženje sedanjo...

Prihaja 20. Festival Literature sveta – Fabula

Festival bo v petek, 3. marca, odprla Oksana Zabužko s ...

Pričetek akcije 40 dni brez alkohola

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že šesto leto...

Na pustni karneval! Spoznajte 4 nepozabne pustne karnevale v Evropi

Vsi dobro poznamo beneški pustni karneval. A po Evropi ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.