Za biskvit potrebujete:
5 rumenjakov
5 žlic sladkorja
2 žlici rahlo mlačne vode
sneg 6 beljakov
5 žlic moke (srednje polnih)
1/2 vrečke pecilnega
Za kremo si pripravite:
1/2 l mleka
2 vrečki pudinga (z okusom vanilije)
25 dkg masla
1 svež rumenjak
1 žlico ruma
2 večji banani
3 do 4 žlice marelične marmelade
1/2 l alpske smetane za stepanje
In še obliv:
20 dkg čokolade za kuhanje (tiste, ki jo najlažje stopite)
10 dkg masla
Postopek izdelave biskvita:
Rumenjake in sladkor miksajte. Na sredini miksanja dodajte vodo in miksajte tako dolgo, da masa postane penasta.
Dodajte čvrsto stepen beljakov sneg, nanj potrosite presejano moko s pecilnim praškom in vse ročno previdno premešajte.
Maso vlijte na peki papir v globok pekač (velikost pekača 35 krat 25 cm).
Specite v naprej ogreti pečici na 190 stopinj / 25 minut.
Pečenemu biskvitu odstranite papir in ga ohladite.
Hladnega položite nazaj v pekač.
Priprava kreme:
V 1/2 l mleka skuhajte oba pudinga (če niste ljubitelj preveč sladkega, dodajte manj sladkorja, kot je v navodilu).
Puding ohladite in občasno premešajte, da se vam ne naredi kožica.
Posebej zmiksajte maslo in ga dodajte hladnemu pudingu.
Dodajte še rumenjak in rum in premiksajte le toliko, da krema postane gladka.
Zlaganje:
Biskvit v pekaču najprej na tanko premažite z marmelado.
Na marmelado položite malo debelejše kolobarčke banane, ki jih narežite poševno.
Na položene kolobarčke nanesite kremo, zapolnite vse, tudi ob straneh pekača. Površina mora biti čimbolj ravna.
Na kremo nanesite stepeno smetano.
Ta čas, ko boste pripravljali preliv, pecivo postavite v hladilnik.
Preliv:
Nad soparo stopite na koščke nalomljeno čokolado in žlico mleka.
Odstavite.
V stopljeno vročo čokolado dodajte kose masla ter mešajte, da se stopi in postane gladek preliv.
Počakajte kakšno minutko in šele nato prelijte po smetani.
Površina mora biti gladka, pomagajte si tako, da pekač malo nagnete.
Bananino pecivo le še postavite v hladilnik.
Najlepše se reže naslednji dan.
PREBERITE TUDI: Internetni hit: Naredite slastno torto iz le dveh sestavin!
PRIPIS: lahko pa pecivo naredite v manjšem pekaču, da vam pride višje in smetano izpustite, ostalo ostane vse enako, morda le manj čokolade in masla za preliv.
Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!
»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«
V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.