Jemljete zdravila? Bodite pozorni!

Moje zdravje > Bolezni | piše: M. L. | 20.7.2018
Poletje s seboj prinaša obilo užitkov v sončnih žarkih, ki pa včasih poskrbijo tudi za kakšno neljubo presenečenje. Preobčutljivost kože na sonce pri uporabnikih nekaterih zdravil je eno od njih.
Zaradi določenih zdravil lahko pride do preobčutljivosti na sonce. (foto: pexels.com)
Zaradi določenih zdravil lahko pride do preobčutljivosti na sonce. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

»Najbolj poznana zdravila, ki povzročijo preobčutljivost kože za sonce, so iz skupine nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil, tudi v obliki kreme ali gela za nanos na kožo, nekatera zdravila za zdravljenje okužb z bakterijami, zdravila za zdravljenje hujših oblik aken, določena zdravila za odvajanje vode iz telesa, tudi nekatera zdravila za zdravljenje psihoz in depresije ter določena zdravila za zdravljenje srčnih aritmij,« pravi mag. Nina Pisk iz Gorenjskih lekarn.

Za nastanek te preobčutljivosti sta potrebna za UV sevanje občutljiva snov in UV sevanje. Spremembe na koži sproži svetloba in prisotnost tuje snovi (fotosenzibilizator), ki jo na kožo nanesemo od zunaj ali pa v kožo pride po krvnem obtoku, potem ko smo jo zaužili ali vnesli z vdihavanjem. »Preobčutljivost na koži se lahko razvije kot posledica fototoksičnosti ali fotoalergične reakcije. V primeru fototoksičnosti se razvije fotokemijska reakcija v koži, ki je posledica zaužitih ali na kožo nanesenih kemičnih snovi, na katere delujejo UV-žarki. Nastopi izključno na predelih, ki so bili izpostavljeni UV-žarkom. Meja med prizadetimi in neprizadetimi deli je dokaj ostra. Na koži se pokažejo enaki znaki, kot pri običajnih sončnih opeklinah,« razloži mag. Pisk in nadaljuje, da je malce drugače pri fotoalergijskih reakcijah, kjer se sicer imunološko neaktivno zdravilo ali njegov delec spremeni v telesu tujo snov (alergen), ki je nato izpostavljena številnim imunološkim dogajanjem. »Do reakcije običajno ne pride po prvem izpostavljanju sončnim žarkom, pojavi se po drugem ali naslednjih stikih s sončno svetlobo. Preden se alergijska reakcija razvije v polni meri, mine kar nekaj časa, lahko celo teden ali dva. Na koži se pojavijo srbeča rdečica in mehurčki, pozneje sledi luščenje prizadetih predelov. Spremembe niso ostro omejene od preostale kože in se lahko širijo tudi na predele telesa, ki niso bili v stiku s sončno svetlobo. Tudi po prenehanju izpostavljanju soncu ali uporabe zdravila lahko mine več tednov, preden spremembe na koži izzvenijo,« še dodaja mag. Nina Pisk.

V nekaterih primerih se lahko neželeni učinki zmanjšajo že z uporabo izdelkov za zaščito pred soncem z visoko stopnjo zaščite, v vsakem primeru pa Piskova predlaga, da se kadar jemljete katero koli zdravilo, izdano na recept ali brez recepta, o morebitnem vplivu zdravila na preobčutljivost kože za sonce posvetujte s farmacevtom v lekarni že pred izpostavljanjem sončni svetlobi. Podatki so sicer navedeni tudi v priloženem navodilu za uporabo zdravila. »Če sumite, da so spremembe na koži nastopile zaradi uporabe zdravil, prenehajte z izpostavljanjem soncu ter poiščite strokovno pomoč in nasvet. V lekarni se dogovorite za osebni posvet z lekarniškim farmacevtom. Storitev se imenuje pregled uporabe zdravil in poteka v ločenem svetovalnem predelu lekarne,« še dodaja.

V Sloveniji imamo 338 javnih lekarn, ki delujejo skladno z Zakonom o lekarniški dejavnosti. Osnovni namen lekarniške dejavnosti je namreč zagotavljanje kakovostne in učinkovite preskrbe z zdravili in drugimi izdelki za podporo zdravljenja in ohranitev zdravja ter svetovanje glede njihove varne, pravilne in učinkovite uporabe, pacientom in ostalim zdravstvenim delavcem. Poleg tega pa lekarniška dejavnost zagotavlja tudi farmacevtsko obravnavo pacientov za ohranjanje zdravja in doseganje pričakovanih kliničnih, humanističnih in ekonomskih izidov zdravljenja z zdravili.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Metka Klevišar: Kako sem se znašla sama?

Včeraj mi je nekdo postavil to vprašanje. Ali pogrešam ...

Revmatoidni artritis: kako se znebiti prvih znakov?

Revmatoidni artritis je avtoimuna bolezen brez pojasnje...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.