Jeste jo lahko, četudi je rok trajanja potekel!

Nekatera živila lahko jeste tudi potem, ko jim je že potekel rok uporabe. Katera so in zakaj so kljub temu še vedno užitna, si preberite v prispevku!
Jajca, ki jih hranite v hladilniku, so uporabna dolgo časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jajca, ki jih hranite v hladilniku, so uporabna dolgo časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jajca
Jajca lahko hranite v hladilniku brez strahu še vsaj štiri do pet dni potem, ko jim je potekel rok uporabe. S starostjo jajca izgubljajo na kvaliteti, če boste iz njih pripravljali sneg iz beljakov, potem potrebujete sveža.

Kako prepoznate sveža jajca? V korito natočite vodo in vanjo potopite jajca. Sveža jajca bodo potonila, manj sveža pa bodo plavala pri vrhu. Če jajce plava na vrhu, je to znak, da je pokvarjeno in ga raje ne uporabljajte. Prav tako ga zavrzite takoj, če bo imel neprijetni vonj.

Žitarice in kosmiči
Žitarice in kosmiči za zajtrk imajo največkrat napis na embalaži, da jih je najbolje uporabiti do določenega datuma. A lahko jih jeste tudi, ko se jim rok izteče. Če imajo enak vonj, okus, potem so še vedno užitne in jih lahko mirno porabite do konca.

Jabolka
Če želite ohraniti jabolka dlje časa sveža, jih hranite v plastični vrečki, ki ste ji naredili nekaj lukenj za zrak. Postavite jih v hladilnik. Jabolka bodo tako sveža vsaj tri tedne.

Salame
Tudi suhe salame in klobase, ki jim je poteke rok, so lahko uporabne še nekaj tednov. Izogibajte se takih, ki imajo zeleno plesen. Če se na njih naredi bela plesen, niso škodljive, le obrišite jo, salame olupite in jejte. Če bo salama ali suha klobasa pokvarjena, bo imela neprijeten vonj in okus.

Jogurt, skuta, kisla smetana
Tudi mlečni izdelki imajo največkrat napisan rok uporabe z rezervo. Četudi je ta potekel in če lonček ni napihnjen, je izdelek še vedno uporaben. Mlečne izdelke, ki so čez rok in niso kisli, plesnivi ali v napihnjeni embalaži, lahko uporabite za peko.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo …

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.