Jeste jo lahko, četudi je rok trajanja potekel!

Nekatera živila lahko jeste tudi potem, ko jim je že potekel rok uporabe. Katera so in zakaj so kljub temu še vedno užitna, si preberite v prispevku!
Jajca, ki jih hranite v hladilniku, so uporabna dolgo časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Jajca, ki jih hranite v hladilniku, so uporabna dolgo časa. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Jajca
Jajca lahko hranite v hladilniku brez strahu še vsaj štiri do pet dni potem, ko jim je potekel rok uporabe. S starostjo jajca izgubljajo na kvaliteti, če boste iz njih pripravljali sneg iz beljakov, potem potrebujete sveža.

Kako prepoznate sveža jajca? V korito natočite vodo in vanjo potopite jajca. Sveža jajca bodo potonila, manj sveža pa bodo plavala pri vrhu. Če jajce plava na vrhu, je to znak, da je pokvarjeno in ga raje ne uporabljajte. Prav tako ga zavrzite takoj, če bo imel neprijetni vonj.

Žitarice in kosmiči
Žitarice in kosmiči za zajtrk imajo največkrat napis na embalaži, da jih je najbolje uporabiti do določenega datuma. A lahko jih jeste tudi, ko se jim rok izteče. Če imajo enak vonj, okus, potem so še vedno užitne in jih lahko mirno porabite do konca.

Jabolka
Če želite ohraniti jabolka dlje časa sveža, jih hranite v plastični vrečki, ki ste ji naredili nekaj lukenj za zrak. Postavite jih v hladilnik. Jabolka bodo tako sveža vsaj tri tedne.

Salame
Tudi suhe salame in klobase, ki jim je poteke rok, so lahko uporabne še nekaj tednov. Izogibajte se takih, ki imajo zeleno plesen. Če se na njih naredi bela plesen, niso škodljive, le obrišite jo, salame olupite in jejte. Če bo salama ali suha klobasa pokvarjena, bo imela neprijeten vonj in okus.

Jogurt, skuta, kisla smetana
Tudi mlečni izdelki imajo največkrat napisan rok uporabe z rezervo. Četudi je ta potekel in če lonček ni napihnjen, je izdelek še vedno uporaben. Mlečne izdelke, ki so čez rok in niso kisli, plesnivi ali v napihnjeni embalaži, lahko uporabite za peko.
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Tukaj se v vaši kuhinji nabira največ umazanije. Očistite še danes!

Spoznajte 6 najbolj umazanih površin v kuhinji. Na neka...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

4 živila, ki bodo poskrbela za dobro delovanje jeter

Jetra so pomemben organ, saj razgrajujejo škodljive sno...

3 nenavadne zdravilne rastline, ki lajšajo simptome menopavze (iz raziskave)

Vročinski oblivi, potenje, razdražljivost, spremembe ra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.