Kaj moramo nujno vedeti o raku?

Moje zdravje > Bolezni | piše: Mojca Šimenc | 9.5.2017
Ameriški inštitut za raka je raziskal splošno osveščenost populacije o raku. Izkazalo se je, da ljudje o ključnih dejavnikih tveganja vedo bistveno premalo, precej preveč pa zaupajo alternativi.
Kako pomembna je prehrana za raka, kaže tudi podatek, da bi z več uživanja svežega sadja in zelenjave lahko preprečili tretjino rakov. (foto: pixabay.com)
Kako pomembna je prehrana za raka, kaže tudi podatek, da bi z več uživanja svežega sadja in zelenjave lahko preprečili tretjino rakov. (foto: pixabay.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Podatki sovpadajo z ugotovitvami podobnih študij, ki so jih opravili v EU in ki veljajo tudi za naše okolje. Življenjski stil, ne glede nato, ali nam ga privzgojijo v otroštvu ali pa ga posvojimo v odraslosti, je ključen za to, kako nam bo telo služilo na starost. Alternativne metode, po katerih ljudje tako radi posegajo na podlagi agresivne medijske promocije, so (če njihova učinkovitost ni dokazana) enako škodljive kot največji dejavniki tveganja. Pri odločanju za alternativo je ključno raziskati znanstveno dokazljivost posameznih metod in preveriti, ali ponudnik razpolaga z lastnimi študijami o učinkovitosti delovanja. Če ne, se mu velja na daleč izogniti.

Rak je neizogiben, vendar se mu lahko uspešno izognemo, če poznamo ključne dejavnike tveganja. V splošni populaciji so to debelost (le vsak drugi vprašani ve, debelost neposredno povzroča več kot 10 različnih vrst raka), pretiravanje z alkoholom, uživanje procesiranega mesa in premalo svežega sadje in zelenjave. Predvsem slednja za raka predstavlja težko premagljivo težavo: četrt kilograma presne zelenjave na dan tveganje za raka zmanjša za več kot za petino. Metoda je dostopna, okusna in poceni, še posebej, če posegamo po lokalni, po možnosti organsko pridelani zelenjavi.

Kako pomembna je prehrana za raka, kaže tudi podatek, da bi z več uživanja svežega sadja in zelenjave lahko preprečili tretjino rakov. Če »pridamo« še skrb za normalno telesno težo in redno telesno aktivnost, se številka še zmanjša. »Vemo, da tudi ljudje, pri katerih prehrana temelji na zelenjavi, dobijo raka, in pogosto je laže kontrolirati gene kot življenjski stil,« pravi Alice Bener iz Ameriškega inštituta za raziskovanje raka, in nadaljuje: »Študije kažejo, da telesna aktivnost, primerna telesna teža in na zelenjavi temelječa prehrana lahko preprečijo na tisoče smrti zaradi raka vsako leto.«

 
Viri:
American Institute for Cancer Research
Journal of Nutrition
Clinical Cancer Research
Morda te zanima tudi:

Dostop do zobozdravstvenih storitev

Kako v času epidemije koronavirusa covid-19 potekajo zo...

Novi ukrepi: Gibanje omejeno na občine

Od jutri dalje velja nov ukrep – gibanje bo omejeno na ...

S pravilno prehrano do boljšega imunskega sistema

Z izbiro zdravih in raznolikih živil lahko krepimo imun...

Osteoporoza: Bolezen krhkosti kosti

Danes, 20. oktobra, obeležujemo svetovni dan osteoporoz...

Razglašena je epidemija, to so prvi ostrejši ukrepi

Že včeraj zvečer se je Vlada RS odločila in za danes za...

8 najmočnejših živil, ki krepijo pljuča in odpravljajo sluzi

V zimskem času jejte živila, ki krepijo pljuča, čistijo...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.