Podatki sovpadajo z ugotovitvami podobnih študij, ki so jih opravili v EU in ki veljajo tudi za naše okolje. Življenjski stil, ne glede nato, ali nam ga privzgojijo v otroštvu ali pa ga posvojimo v odraslosti, je ključen za to, kako nam bo telo služilo na starost. Alternativne metode, po katerih ljudje tako radi posegajo na podlagi agresivne medijske promocije, so (če njihova učinkovitost ni dokazana) enako škodljive kot največji dejavniki tveganja. Pri odločanju za alternativo je ključno raziskati znanstveno dokazljivost posameznih metod in preveriti, ali ponudnik razpolaga z lastnimi študijami o učinkovitosti delovanja. Če ne, se mu velja na daleč izogniti.
Rak je neizogiben, vendar se mu lahko uspešno izognemo, če poznamo ključne dejavnike tveganja. V splošni populaciji so to debelost (le vsak drugi vprašani ve, debelost neposredno povzroča več kot 10 različnih vrst raka), pretiravanje z alkoholom, uživanje procesiranega mesa in premalo svežega sadje in zelenjave. Predvsem slednja za raka predstavlja težko premagljivo težavo: četrt kilograma presne zelenjave na dan tveganje za raka zmanjša za več kot za petino. Metoda je dostopna, okusna in poceni, še posebej, če posegamo po lokalni, po možnosti organsko pridelani zelenjavi.
Kako pomembna je prehrana za raka, kaže tudi podatek, da bi z več uživanja svežega sadja in zelenjave lahko preprečili tretjino rakov. Če »pridamo« še skrb za normalno telesno težo in redno telesno aktivnost, se številka še zmanjša. »Vemo, da tudi ljudje, pri katerih prehrana temelji na zelenjavi, dobijo raka, in pogosto je laže kontrolirati gene kot življenjski stil,« pravi Alice Bener iz Ameriškega inštituta za raziskovanje raka, in nadaljuje: »Študije kažejo, da telesna aktivnost, primerna telesna teža in na zelenjavi temelječa prehrana lahko preprečijo na tisoče smrti zaradi raka vsako leto.«
Viri:
American Institute for Cancer Research
Journal of Nutrition
Clinical Cancer Research