Kako kvalitetno tunino jemo v Sloveniji?

Koliko živega srebra vsebujejo konzerve tune? Ali vsebujejo oljčno olje, če tako piše na embalaži? Koliko soli vsebujejo? Preverite, kaj so ugotovili pri Zvezi potrošnikov Slovenije!
Tunina pri nas ne presega meje živega srebra. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Tunina pri nas ne presega meje živega srebra. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tokrat so pod drobnogled postavili enajst vzorcev tunin, in sicer devet v oljčnem olju in dva v ekstra deviškem oljčnem olju. Med preizkušenimi vzorci so opazne razlike v vsebnosti soli, kakovosti oljčnega olja in tudi pri senzoričnih lastnostih. Ponudba tunine se je v primerjavi s tisto pred štirimi leti, ko so testirali tunino v oljčnem olju, precej spremenila.

Za vzorce tunin so odšteli od 8,32 do 20,69 evra/kilogram. Na vrhu pa so tokrat trgovske blagovne znamke.

Vsebnost živega srebra v vseh vzorcih pod zakonsko dovoljeno zgornjo mejo
V medijih in med ljudmi včasih slišimo, da je bolje, če rib ne uživamo, saj so lahko tudi vir kontaminantov, med katere sodijo tudi kovine.

"V ribah je živo srebro predvsem v metilirani obliki, ki je najbolj toksična oblika živega srebra, kar je bil tudi razlog, da smo preverili, koliko živega srebra je v tunini," je izpostavila naša prehranska strokovnjakinja dr. Tanja Pajk Žontar in dodala:

"Dobra novica je, da so vsi vzorci vsebovali bistveno manj živega srebra, kot je zakonsko dovoljena zgornja meja. Zaradi previdnostnega načela pa velja, naj nosečnice, ženske, ki nameravajo zanositi, doječe matere in (majhni) otroci ne uživajo rib, ki bi lahko vsebovale več kovin. To so ribe, ki so na koncu prehranjevalne verige, to pa so predvsem tun, morski pes in mečarica. Seveda pa to ne pomeni, da naj te skupine potrošnikov sploh ne bi uživale rib, le izbirati morajo med tistimi vrstami, ki so na (naj)nižji stopnji prehranjevalne verige in se torej prehranjujejo z manjšimi ribicami in z rastlinsko hrano (npr. škarpina, sardela, inčuni, slanik, skuša), saj običajno vsebujejo manj kovin."

Večini bi za vsebnost soli zasvetila oranžna luč, enemu vzorcu pa rdeča
Pri vzorcih tunine so na ZPS preverili tudi vsebnost soli in njeno vrednost ocenili s pomočjo `semaforja´.

"Tunina je vsebovala dokaj različno količino soli, in sicer od 0,6 do 1,6 grama v 100 gramih," je izpostavila dr. Tanja Pajk Žontar, in pojasnila, da
"je po besedah senzoričnih preizkuševalcev primerna slanost za tovrstne izdelke že 1 gram ali manj soli v 100 gramih tunine in takšnih vzorcev je bilo pet od enajstih, zato ne bo odveč namig, da v primeru, ko uporabimo bolj slano tunino pri pripravi solate, soli ni potrebno dodati."

V pločevinkah je res oljčno olje, vendar dokaj različne kakovosti
Ker so v zadnjih nekaj letih po svetu in v Evropi odkrili kar nekaj goljufij s hrano, ki so občutno zmanjšale zaupanje potrošnikov v živilsko industrijo, so na ZPS v okviru testa preverili tudi, ali proizvajalci tunini v pločevinki res dodajo le oljčno olje in kakšna je kakovost dodanega oljčnega olja. Znano je, da med živila, s katerimi se pogosteje goljufa, sodi prav oljčno olje in tudi ribe.

Izkazalo se je, da je v pločevinkah res oljčno olje, vendar dokaj različne kakovosti.

"Pristnost oljčnega olja so preverjali z analizo sestave sterolov. To so bioaktivni sestavni deli vseh rastlinskih živil, tudi olj, ki so v njih naravno. Rezultati so dobri, saj so vsi vzorci vsebovali oljčno olje, kar nekaj razlik pa so ugotovili pri njegovi kakovosti, ki so jo določili na podlagi maščobno-kislinske sestave oljčnega olja," je pojasnila razlog omenjenega testiranja dr. Tanja Pajk Žontar in dodala:

"Testa, ali so v naših vzorcih res samo tuni ali pa so bile med njimi morda tudi cenejše ribe nismo opravili, vendar pa šolani senzorični preizkuševalci niso izrazili pomislekov, da v pločevinkah ni bila (samo) tunina."

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Vas zanima, kaj se zgodi, če popijete kozarec vode po jedi?

Če takoj po jedi ali med njo popijete kozarec hladne vo...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Nasveti: Kako okrepiti srce

Srčno-žilne bolezni so pri starejših najpogostejši vzro...

Zdravilni por

Por je zdravilna rastlina, znana iz preteklosti. Za hr...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Zdravilna juha, ki je močnejša od antibiotikov!

Pripravite si juho, ki je sestavljena iz naravnih in ze...

Recept za najokusnejšo ledeno kavo

Če ste tudi vi ljubitelji kave, bo ta recept kot nalašč...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.