Kdo peče najboljši kruh?

Moj čas > Dogodki | piše: Fala | 25.9.2018
Znani zmagovalci natečaja Naj Fala kruh 2018.
Jernej Bahor, mojster najboljšega kruha iz posebnih vrst moke. (foto: Fala)
Jernej Bahor, mojster najboljšega kruha iz posebnih vrst moke. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ne rečemo zastonj, da je nekdo dober kot kruh. O tem smo se lahko prepričali minulo soboto, ko je v restavraciji DiVino nadvse prijetno dišalo po sveže pečenem kruhu. Že drugo leto zapored so na dogodku Naj Fala kruh izbrali najboljši doma pečeni kruh. Letos so se te lovorike razveselili kar štirje prejemniki častnega naziva - najboljši v treh kategorijah po oceni strokovne žirije in četrti po oceni obiskovalcev. Tekmovanje pa je bilo le en del prijetnega druženja, saj je dogodek namenjen predvsem promociji peke kruha, ohranjanju in prenašanju tradicije na nove generacije in spletanju prijateljskih vezi med ljubitelji peke. Sobotno dogajanje je popestril zabavni radijski voditelj Miha Deželak, za glasbeno poslastico pa sta poskrbela Urban in Jan. Da bi zaznamovali dogodek v duhu dobrega, so vsi kruhi, ki so kandidirali za naziv Naj Fala kruh, šli v dobrodelni namen. Društvo Food for Life je podarjene kruhe razdelilo med socialno ogrožene družine.

Majhne skrivnosti odličnega domačega kruha
Vonj po svežem kruhu se je začel širiti že zjutraj, ko so pekovski navdušenci v ocenjevanje prinesli svoj kruh. Vsem je bilo skupno, da so v peki kruha neizmerno uživali, vsak pa je imel tudi svojo majhno skrivnost, ki je pripomogla k izvrstnemu kruhu. Gospa Mateja nam je zaupala svojo, za katero pa pravi, da ni skrivnost, saj jo z veseljem deli z drugimi. Da kruh dlje časa ostane svež, testu doda malo kislega mleka ali vode, kjer se je predhodno kuhal krompir. Gospa Dragica pa je dodala, da dober kruha uspe samo, če ga delaš z ljubeznijo. Eden izmed zbranih ljubiteljskih pekov za boljšo aromo in okus priporoča uporabo kislega testa. Ta doda kruhu prijetno aromo, pripomore tudi k bolj čvrsti in lepše obarvani skorji. Okus kruha je bolj poln in poudarjen, ob uporabi dobre moke in malo bolj spretnih prstih pa ima tudi izjemno lepo sredico. Zato z veseljem poseže po kislem testu Fala, ki občutno poenostavi in olajša pripravo kruha s kislim testom.

Dogodek Naj Fala kruh 2018 je bil tako odlična priložnost za druženje ljubiteljev kruha in izmenjavanje drobnih skrivnosti in nasvetov za pripravo slastnega hrustljavega domačega kruha. Udeležence je na dogodku pozdravil in se z njimi zabaval tudi Slonček Fala – maskota blagovne znamke Fala, brez katerega si pekovski navdušenci težko predstavljajo peko odličnih kvašenih izdelkov.

Težko delo komisije
Komisija je imela tudi letos nadvse težko delo. Med izvrstnimi doma spečenimi kruhi je morala na podlagi izgleda, teksture, vonja in okusa izbrati najboljšega v treh različnih kategorijah: pšenični, mešani in kruh iz posebnih vrst moke. Ga. Bernarda Krivec, direktorica proizvodnih enot podjetja Don Don v Sloveniji in na Hrvaškem, ki se vsak dan trudi, da bi kupci tudi na trgovskih policah našli le najboljši kruh, g. Darko Petelin, ustanovitelj revije Dober tek in njen dolgoletni urednik in prvi mož, mag. Mirjam Kavčič, direktorica podjetja Bonopan, strastna ljubiteljica peke kruha in kvašenega peciva ter g. Marko Pulko, vodja prodaje v podjetju Bonopan, ki med drugim skrbi tudi za prenos odličnih praks iz tujine v slovenske pekarne, so že od 10. ure dalje rezali, pokušali, primerjali in ocenjevali hrustljave izdelke iz domačih peči in pečic.

Direktorica podjetja Bonopan mag. Mirjam Kavčič se je zahvalila vsem, ki so zbrali pogum in prinesli svoj kruh v ocenjevanje: »Čestitke in hvala, da ste tukaj z nami in nam dali priložnost, da vsem povemo, da se v Sloveniji peče odličen kruh. V Sloveniji imamo izvrstne mojstrice in mojstre, ki se trudijo, da kruh ostaja del naše prehrane in tradicijo peke prenašajo na mlajše generacije.«

Lovorika Naj Fala kruh 2018 je pripadla kar štirim tekmovalcem
Vsi udeleženci natečaja so ob praktičnem darilu prejeli priznanje, ki jih bo spominjalo, da so sodelovali v natečaju. Plakete Naj Fala kruh 2018 in denarne ter praktične nagrade pa so se razveselili ga. Nada Lunder s pisanim kruhom iz bučnega pireja in pesta bazilike med pšeničnimi kruhi ter ga. Mojca Dolinar s kostanjevim kruhom s suhimi hruškami med mešanimi kruhi. G. Jernej Bahor si je s pirinim kruhom s kurkumo pripekel naziv za najboljši kruh iz posebnih mok. Svojega favorita so izbrali tudi obiskovalci, največ glasov so namenili pšeničnemu kruhu iz krušne peči, ki ga je spekla ga. Fani Rožič.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Finančna priprava na upokojitev: Kako se finančno pripraviti na upokojitev?

O svoji starosti je potrebno razmišljati že precej let ...

Gibanje je pomemben del kakovostnega bivanja starejših

V začetku maja je Fakulteta za šport v sodelovanju z Ek...

Maj je mesec čebel: Mestna občina Ljubljana pripravlja pester izobraževalni program

V Ljubljani veliko pozornosti namenjajo skrbi za čebele...

Kako je razporejena višina pokojnin?

Povprečna starostna pokojnina ljudi, ki se sedaj upokoj...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Načrtovanje upokojitve: Že veste, kaj boste počeli, ko se upokojite?

Ljudje, ki gredo v posteljo zaposleni in se zbudijo upo...

Metka Klevišar: SPOMIN NA MANCO KOŠIR

Pretekli teden je umrla nam vsem tako dobro znana Manca...

Slovo od Mance Košir

Drugega maja 2024 je v 77. letu starosti po težki bolez...

Na koga računate, ko se boste postarali? Na državo, socialo, otroke...?

Ali morda na partnerja, na sosede, na prijatelje, na se...

Zakaj moški ob upokojitvi izgubijo več kot ženske?

Raziskave so pokazale, da se moški bistveno težje prila...

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.