Ko začne primanjkovati progesterona

Aktualno > Zanimivosti | piše: Helena Primic | 28.11.2023
S prevlado estrogena zaradi pomanjkanja progesterona imajo največkrat težave ženske pred in med menopavzo, saj žensko telo nikoli ne preneha ustvarjati estrogena. Poleg tega pa je lahko pomanjkanje progesterona krivo tudi za moški »vamp«.
Če vaši hormoni niso v ravnovesju, vam lahko zdravje nagaja kljub zdravemu načinu življenja. Zato preverite svoje hormonsko stanje, predvsem raven estrogena in progesterona. (Foto: Freepik.com)
Če vaši hormoni niso v ravnovesju, vam lahko zdravje nagaja kljub zdravemu načinu življenja. Zato preverite svoje hormonsko stanje, predvsem raven estrogena in progesterona. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Imate tudi vi težave z migrenskimi glavoboli, hlepenjem po sladkarijah in težko shujšate? Morda je vzrok za te težave v pomanjkanju progesterona, kar še toliko bolj velja za tiste, ki imajo družinsko nagnjenost k raku na dojkah ali rodilih.

Hormon progesteron je namreč branilec telesnih celic pred škodljivim estrogenom, pri čemer ne smemo pozabiti, da oba hormona nastajata tako v ženskem kot moškem telesu, čeprav veljata za »ženska hormona«.

 

Nevarna prevlada estrogena

Hormoni nadzirajo vsak sistem v telesu, zato je hormonsko ravnovesje ključno za človekovo zdravje. Poleg tega za hormone velja, da so izjemno močne snovi, zaradi katerih se lahko počutimo dobro ali slabo ter tudi zbolimo zgolj zaradi njih - ko je katerega preveč ali premalo.

Če v telesu prevlada estrogen oziroma njegova najbolj nevarna oblika estradiol (pri čemer najšibkejši estriol deluje celo varovalno), lahko pride do naslednjih zdravstvenih težav: od migrenskih glavobolov, PMS in menstrualnih težav, jutranje nosečniške slabosti ter splavov do šestih različnih vrst raka, ki jih je znanost že uspela povezati s preveliko količino estrogena v ženskem telesu – raka dojke, maternice, jajčnikov, materničnega vratu, vagine in črevesja.

Nedavne študije so tudi pokazale, da pri ženskah, ki uživajo estrogenske dodatke, obstaja večja verjetnost srčne in možganske kapi, zato Ameriška zveza za bolezni srca po novem zdravnikom svetuje, naj pazljiveje izbirajo, katerim ženskam predpisujejo estrogen.

 

Progesteron velja za »čudežni hormon« tako za ženske kot moške

S prevlado estrogena imajo največkrat težave ženske pred in med menopavzo, saj žensko telo nikoli ne preneha ustvarjati estrogena (tudi po končani rodni dobi ga še naprej ustvarjajo maščobne in kožne celice ter nadledvični žlezi), medtem ko raven hormona progesterona z leti upada.

Ker pa progesteron v telesu (tako ženskem kot moškem!) deluje kot protiutež estrogenu, tako izniči njegove najbolj škodljive učinke oziroma znanstveno dokazano ščiti pred rakom. To pa še ni vse. V človeškem telesu obstaja več kot tristo receptorskih mest za ta »čudežni hormon« progesteron, ki pozitivno vpliva ne le na ženske težave pred in ob menstruaciji, v nosečnosti ter menopavzi, temveč znanstveno dokazano pozitivno učinkuje tudi na možgansko in živčno tkivo, krvne žile ter kosti. Tako pri ženskah kot moških.      

 

Za moški »vamp« lahko krivo pomankanje progesterona

Raven progesterona z leti upada tudi v moškem telesu, saj tako v ženskem kot moškem telesu nastajajo povsem enaki hormoni, le v različnih količinah. Pri utrujenosti sredi popoldneva (med tretjo in četrto uro) in »moškim vampom« je zato smiselno preveriti, ali ne gre za morda za primanjkljaj tega »ženskega« hormona.

Progesteron je namreč termogeničen - pomaga pri izgorevanju maščob tako, da ščitnici omogoča boljše delovanje, hkrati pa poskrbi, da telesna temperatura ni prenizka. Progesteron tudi preprečuje pretirano nastajanje inzulina – glavnega hormona, ki ustvarja maščobo in skrbi, da se ta nalaga v telesu, zato je pri težavah s hujšanjem smiselno preveriti, ali vam morda ne primanjkuje progesterona.

Zdravniki, ki zdravijo z bioidentičnimi hormoni (njihova biokemična zgradba je v nasprotju s sintetičnimi popolnoma enaka zgradbi hormonov, ki jih proizvaja človeško telo) zato progesteron pogosto predpišejo tudi moškim.

 

Varnost uživanja bioidentičnega progesterona

Veliko žensk je strah uživati bioidentični progesteron, pa čeprav z lahkoto več desetletij v svoje telo redno vnašajo sintetične hormone v obliki kontracepcije. Še toliko bolj pa moške, ki jih je strah, da bodo zaradi uživanja ženskega hormona manj moški.

Toda, ali ste vedeli, da se v nosečnosti raven progesterona (ki med menstrualnim ciklusom naraste do največ 28 ng/dl) dvigne tudi do 450 ng/dl? Občutljiv zarodek je tako približno pet mesecev in pol izpostavljen tako visoki ravni progesterona, kar mu očitno kljub svojim majhnosti in spolu ne povzroča nobenih težav. Visoka raven progesterona med drugim celo spodbuja razvoj njegovih možganov.

In za primerjavo: Pri nanosu progesteronskega mazila se raven progesterona v krvi odraslega poviša le za približno 2 ng/dl. Gre torej za varno količino tako za ženske kot moške, ki zaradi dodajanja progesterona ne bodo nič manj moški, le morda bolj zdravi in z manjšim trebuhom.     

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Premagajte težave z ožiljem s kompresijskimi nogavicami OFA 365

Težave z žilami na nogah so zelo pogost pojav, vzrok za...

Z umetno inteligenco napovedali Alzheimerjevo bolezen 7 let prej in 72% natančnostjo

Znanstveniki so opravili novo raziskavo, pri kateri so ...

Metka Klevišar: NI HOTEL OBREMENJEVATI MAME

Že nekaj let se je zdravil zaradi raka, pa tega nikakor...

FMD DIETA – ste že slišali za njo? Dieta, ki deluje enako kot post, a ni postenje

Ste že slišali za FMD dieto? To je posebna dieta, ki po...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Ekskluzivno za bralce MojaLeta: 15% popust v Termah Dobrna

Naj bo razvajanje v topli termalni vodi, sproščanje v s...

Metka Klevišar: IGNORIRAL JE SVOJEGA RAKA

Svojega raka je popolnoma ignoriral in živel, kot da ga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.