Koronavirus: Preventivni ukrepi v domovih za ostarele

Moje zdravje > Bolezni | piše: Katka Kos | 27.2.2020
Starejši in bolniki spadajo v rizično skupino v primeru obolelosti za koronavirusom. Tudi zato so po domovih za ostarele že pričeli s preventivnimi ukrepi. Svetujejo, da starejših ne obiskujemo in da skrbimo za ustrezno preventivo.
V domovih za ostarele izvajajo preventivne ukrepe. (foto: freepik.com)
V domovih za ostarele izvajajo preventivne ukrepe. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Skupnost socialnih zavodov Slovenije in njeni člani so pričeli intenzivne priprave za eventualen razvoj imenovanega virusa v Sloveniji in tako tudi v domovih za starejše.

»Ustrezna zdravstvena nega in strokovna obravnava je primarna skrb, naloga in obveza vseh zaposlenih, še posebej, ker je populacija, zaradi pridruženih osnovnih obolenj pri starostnikih, še toliko bolj življenjsko izpostavljena,« opozarjajo pri Skupnosti socialnih zavodov in pozivajo vse člane Skupnosti k uvedbi začetnih aktivnosti priprave programa preprečevanja in obvladovanja širjenja okužb z imenovanim virusom, informiranju in izobraževanju, predvsem zaposlenih, glede potrebnih ukrepov preprečevanja in obvladovanja okužb.

V domovih za starejše preventivni ukrepi

Preventivno se morajo v domovih za starejše že izvajati vsi standardni ukrepi, sprejeti pri virusnih in drugih podobnih obolenjih, še posebej je poudarek na higieni rok, higieni kašlja in higieni prostorov.

»Komisija za zdravstveno dejavnost vseskozi spremlja navodila za obravnavo oseb s koronavirusom za zdravstvene delavce, navodila za uporabo osebne varovalne opreme za zdravstvene delavce in druga, objavljena na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in bo o morebitnih spremembah sproti obveščala člane. Do konca tedna pričakujemo tudi posebna navodila s strani NIJZ posebej pripravljena za domove starejših,« so pojasnili Pri Skupnosti socialnih zavodov.

Svojce naprošajo, da obiske do nadaljnjega prekinejo

Svojce in druge obiskovalce, ki prihajajo iz karantenskega območja, naprošajo, da obiske do nadaljnjega prekinejo (vsaj 14 dni od vrnitve s tega področja) ter nadomestijo z uporabo telefonov ali drugih tehnologij, ki omogočajo stik s stanovalcem v domu. 

»Prav tako svetujemo, da v primeru slabega počutja, vročine ali kašlja, domov za starejše ne obiskujejo in raje ostanejo doma, tudi vsi drugi obiskovalci. Svetujemo tudi, da svojci in obiskovalci sledijo navodilom zaposlenih in upoštevajo navedene omejitve, kajti le tako bomo lahko zagotovili varno okolje za vse stanovalce,« še opozarjajo pri Skupnosti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje na svoji spletni strani dnevno obvešča o vseh novostih, povezanih s koronavirusom. Med drugimi so objavili tudi navodila, kako preprečiti okužbo z virusom in kako ravnati v primeru, če sumimo, da smo zboleli za omenjenim virusom.

Nasveti za preprečevanje okužbe s koronavirusom

Za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je priporočljivo upoštevati vsakodnevne preventivne ukrepe.

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

• Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.

• Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

• V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.

• Upoštevamo pravila higiene kašlja.

• Redno si umivamo roke z milom in vodo.

• V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.

• Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov, svetujejo pri NIJZ.

Navodila za bolnika z novim koronavirusom v domači oskrbi 

V primeru, da bi pri vas potrdili okužbo novim koronavirusom SARS-CoV-2 in vaše zdravstveno stanje po zdravniški presoji ne bi zahtevalo bolnišnične oskrbe, lahko zdravljenje poteka v domači oskrbi.

NIJZ svetuje: »Zdravljenje okužbe z novim koronavirusom poteka simptomatsko. Zvišano telesno temperaturo si lahko znižujete z antipiretiki (zdravili, ki znižujejo povišano telesno temperaturo). Zaužijte dovolj tekočine in počivajte. Upoštevajte navodila vašega izbranega osebnega zdravnika.«

Pri NIJZ pa poudarjajo tudi, da je za preprečitev virusa potrebno upoštevati sledeča navodila:

• Dokler ne okrevate, ostanite doma. Izogibajte se stikom z drugimi ljudmi. 

• Večino časa preživite v drugi sobi kot ostali družinski člani, če je to le mogoče. Omejite stike z družinskimi člani (vzdržujte razdaljo najmanj 1,5 metra med vami in ostalimi družinskimi člani).

• Redno prezračujte prostore, v katerih se zadržujete. Prezračite prostor za pet do deset minut večkrat na dan. 

• Upoštevajte pravilno higieno kašlja (preden zakašljate/kihnete, si pokrijte usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljajte/kihnite v zgornji del rokava). Papirnat robček po vsaki uporabi odvrzite v koš. 

• Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi jih tudi razkužujte.

• Uporabljajte svoj jedilni/higienski pribor, perilo in brisače. 

• Površine, vidno onesnažene z respiratornimi izločki, očistite; prav tako redno čistite ostale površine. Uporabite čistila, ki jih imate doma. 

• Svoje perilo operite z običajnim pralnim praškom na vsaj 60⁰C. V primeru poslabšanja stanja (poslabšanje kašlja z gnojnim izpljunkom, težko dihanje, pojav apatičnosti in zmedenosti ipd.), se preko telefona posvetujte z vašim osebnim zdravnikom glede nadaljnjih ukrepov. 

Več informacij o novem koronavirusu na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje na naslednji povezavi.

Morda te zanima tudi:

Obveščamo: Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti

V želji, da bi zajezili nov koronavirus covid-19, je vl...

Ste že slišali za ječmenovo vodo? Preberite, zakaj bi jo morali piti vsak dan

Ječmen je stara žitarica, na katero pa nikakor ne smemo...

Gaucherjeva bolezen: Prepoznate simptome te redke dedne bolezni?

Gaucherjeva bolezen je redka dedna presnovna bolezen, k...

Cepljenje proti gripi: Bo letos brezplačno za vse?

Gripa v tokratnem jesensko-zimskem obdobju ne bo edina ...

Koronavirus: V veljavo stopajo strožji ukrepi

Število okuženih za koronavirusom covid-19 v Sloveniji ...

Brez darovalcev organov bi marsikdo ostal brez možnosti za preživetje

V Sloveniji so leta 2019 presadili 105 organov, na akti...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.