Mednarodni dan invalidov

Združeni narodi so 3. december razglasili za mednarodni dan invalidov.
Združeni narodi so 3. december razglasili za mednarodni dan invalidov.
Združeni narodi so 3. december razglasili za mednarodni dan invalidov.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Letošnje aktivnosti ob dnevu invalidov v Evropski uniji potekajo pod geslom: "Praznovanje dneva invalidov 2016 (Celebrating the Day of Persons with Disabilities 2016)."

Letos hkrati tudi praznujemo že 10. jubilejno obletnico sprejetja Konvencije o pravicah invalidov in sprejetje Izbirnega protokola h Konvenciji o pravicah invalidov, ki ju je 13. decembra 2006 sprejela Generalna skupščina Združenih narodov. To je prvi pravno zavezujoč dokument Združenih narodov s področja invalidskega varstva, ki zagotavlja uveljavljanje človekovih pravic oziroma načela enakih možnosti in enake obravnave ter preprečevanja diskriminacije, ki jo invalidi doživljajo na različnih področjih.

Sprejem Konvencije, ki je torej namenjena zaščiti pravic in dostojanstva invalidov, Slovenija že od vsega začetka podpira. Na podlagi posvetovanj z invalidskimi organizacijami smo tudi že oblikovali svoje predloge. Prav tako je Konvencijo o pravicah invalidov in Izbirni protokol Slovenija podpisala med prvimi 31. marca 2007, na sedežu Združenih narodov, ratificirala pa aprila 2008. S tem se je zavezala, da jo bo dosledno uresničevala.

Slovenija ima sodobno politiko invalidskega varstva in je primerljiva z drugimi razvitimi evropskim državami. Je država, ki uresničuje načela družbene pravičnosti in enakih možnosti za vse. Slovenija je tudi dopolnila 14. člen Ustave in izrecno izpostavila invalidnost kot eno od osebnih okoliščin, navkljub kateri so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine.

Na podlagi izpolnjevanja zaveze Konvencije o pravicah invalidov in drugih predpisov je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo Zakon o izenačevanju možnosti invalidov, ki ureja enake možnosti in nediskriminacijo invalidov in je eden najpomembnejših dokumentov s tega področja v Sloveniji. Pripravili smo Akcijska programa za invalide, ki sta dosledno upoštevala načela uresničevanja Konvencije o pravicah invalidov in drugih temeljnih dokumentov.

Uspešno smo izpeljali evropski projekt za invalide »Zmoremo - Spodbujanje enakosti in preprečevanje diskriminacije invalidov«, katerega osnovni namen je bil prispevati k večjemu spoštovanju človekovih pravic in dostojanstva invalidov. Trenutno izvajamo projekt »Evropske kartice ugodnosti za invalide«, s katerim bomo prispevali h kvalitetnejšemu življenju invalidov ter njihovi mobilnosti v Evropi.

Ministrstvo bo tudi v prihodnje spoštovalo in uresničevalo Konvencijo o pravicah invalidov in si s svojim delom na vseh področjih prizadevalo omogočiti invalidom polnejše in enakopravnejše življenje brez diskriminacije.


Vsem invalidom izrekam iskrene čestitke ob njihovem mednarodnem prazniku, je zapisala dr. Anja Kopač Mrak ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
Morda te zanima tudi:

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...

Horoskop: Kaj prinaša teden?

Preberite tedenski horoskop za vsako nebesno znamenje. ...

Tedenski numeroskop: Karma bo postregla z močnimi ogledali

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Prenehanje delovanje klicnega centra BON ob vikendih in praznikih

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni ...

Na veliki oder se vrača Maria

Na veliki oder se vrača Maria, sodobna drama enega najp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.