60 žensk pred menopavzo – polovica jih je bila pretežkih, pol 'ravno pravšnjih' – je za potrebe raziskave strokovnjakov z Univerze Winsconsin-Madison vsak dan pojedlo približno 340 gramov jogurta s sladili in malo maščobami.
Drugih 60 pa je uživalo primerljivo količino nemlečnih izdelkov. Ugotovili so sledeče: jogurt kot predjed je tudi pri tistih, ki so jedle veliko mesa in ogljikovih hidratov, blažil vnetje, ki je posledica nasičenih maščob. Raziskava je tako še ena v vrsti številnih, ki so pokazale, da fermentirani mlečni izdelki dobrodejno učinkujejo na dobrobit črevesja in lajšajo vnetja, čeprav jim trendi obračajo hrbet.
Kronično vnetje je povezano z debelostjo, metaboličnim sindromom, kardiovaskularnimi boleznimi in drugimi boleznimi. Vnetje je lahko dobro, saj je del prirojenega imunskega sistema telesa, torej prva linija obrambe zoper bolezni in poškodbe. A če traja predolgo, začne telo napadati samo sebe, čemur lahko sledijo poškodbe organov.
Protivnetna zdravila, kot so aspirin, naproksen, hidrokortizon in prednison sicer lahko pomagajo ublažiti učinke kroničnega vnetja, a tudi sama spričo neželenih stranskih učinkov predstavljajo določeno tveganje.