Strokovnjaki so v svoji študiji ugotovili, da so kemične spojine v dietetičnih vlaknih ključnega pomena za ohranjanje vitkosti. V svoj organizem jih vnesemo dovolj, če redno jemo veliko sadja in zelenjave. Te so odgovorne, da možganom pošljejo signal, da smo siti in občutek lakote izgine. Več sadja in zelenjave pojemo, hitreje bomo siti, manjkrat se bo oglašal želodec. Posledično se uravna želja po apetitu in želodec se ne oglaša več prepogosto.
A z leti smo zdravo prehrano vse bolj zamenjali s hitro hrano, s hrano, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov, maščob, soli in sladkorja. To pa je povzročilo, da se v organizmu proizvaja vse manj teh kemijskih spojin, ki zagotavljajo občutek sitosti. Prav zaradi tega pa je debelost med ljudmi v porastu.
»Trudimo se, da bi naredili zdravilo ali prehranski dodatek, ki bi vseboval dovolj teh kemijskih spojin, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi. S tem bi uspešno preprečili debelost. A izdelek mora hkrati biti tudi zdrav za naše telo,« je povedal profesor Gary Frost iz univerze v Londonu.
Do takrat pa nasveti strokovnjakov za ohranjanje zdrave telesne teže ostajajo enaki: čim več sadja in zelenjave!