Nedopustno: Bolniki čakajo na operacijo srca 12 mesecev!

Moje zdravje > Bolezni | piše: UKC Maribor | 22.10.2018
Prejšnji torek so v katetrskem laboratoriju Oddelka za kardiologijo in angiologijo uspešno izvedli prvo nekirurško vstavitev aortne zaklopke (TAVI). Kaj so ob tem povedali strokovnjaki iz UKC Maribor?
Dr. Balevski med operacijo. (foto: UKC Maribor)
Dr. Balevski med operacijo. (foto: UKC Maribor)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

"Začetek izvajanja perkutane implantacije aortne zaklopke (TAVI) v UKC Maribor predstavlja velik strokovni korak naprej pri obravnavi bolnikov s kardiološkimi težavami. Uvedba nove metode zdravljenja je izredno pomembna tudi zato, ker omogoča hitrejšo obravnavo bolnikov in posledično krajšanje čakalnih dob. Kot strokovni direktor menim, da je trenutna čakalna doba pri bolnikih, ki čakajo na operacijo srca 12 mesecev, nedopustna! Poudariti je treba, da tako dolgo čakanje na ustrezno zdravljenje predstavlja izredno visoko tveganje za bolnike, saj so rezultati zdravljenja bistveno slabši, kot če bi bolnike obravnavali v optimalnem času, stopnja smrtnosti pa občutno višja. Ocenjujem, da je nujno potrebno nadaljevati s perkutanimi implantacijami aortnih zaklopk v UKC Maribor, in sicer v obsegu 50-70 posegov letno."

izr. prof. dr. Matjaž Vogrin, dr. med.
Strokovni direktor UKC Maribor


"V UKC Maribor in na Oddelku za kardiologijo in angiologijo si že vrsto let prizadevamo za vpeljavo programa vstavljanja nadomestnih aortnih zaklopk. Zaradi nenehnega staranja prebivalstva je število bolnikov, pri katerih pride do starostne okvare aortne zaklopke vse večje. Klasična metoda zdravljenja je sicer še vedno kirurški poseg, pri katerem je potrebno odpreti prsni koš, ustaviti srce in bolnika prehodno vzdrževati pri življenju z zunajtelesno črpalko. Nasprotno pa z metodo katetrske oziroma nekirurške zamenjave zaklopke vstavimo nadomestno zaklopko brez kirurškega reza. Poseg je primeren predvsem za starejše bolnike, pri katerih operativni poseg predstavlja veliko tveganje za zaplete. Zaenkrat je takšno obliko zdravljenja bilo možno opraviti le v KC Ljubljana, z naraščanjem števila bolnikov pa njihove kapacitete niso več zadoščale za zagotavljanje ustrezne dostopnosti za bolnike. Z uvedbo metode v UKC Maribor tako povečujemo dostopnost in obenem omogočamo enako kvaliteto zdravljenja pri bolnikih z okvaro aortne zaklopke tudi v severovzhodni Sloveniji. Seveda pa je število opravljenih posegov odvisno tudi od financiranja, zato nujno potrebujemo potrditev odobritve programa s strani ZZZS oziroma vlade RS, saj takšno zdravljenje predstavlja velik strošek za zavod. Za redno kontinuiteto dela, ki je pri tako zahtevnih posegih nujno potrebna, bi morali v UKC Maribor opraviti približno 50 posegov letno. Sicer kardiologi ocenjujemo, da je v Sloveniji potrebno letno opraviti okoli 200 takšnih posegov."

Doc. dr. Franjo Husam Naji, dr. med.,
predstojnik Oddelka za kardiologijo in angiologijo


"TAVI je perkutana implantacija aortne zaklopke, ki se opravlja pri bolnikih s hudo aortno stenozo brez klasične operacije in brez odpiranja prsnega koša. Ocenjujemo, da je v Sloveniji potrebno opraviti okoli 200 TAVI posegov letno. Pacienti s hudo aortno stenozo imajo zelo visoko smrtnost, ki znaša več kot 30 % na leto. UKC Maribor pokriva okoli 800.000 prebivalcev in mariborski kardiologi smo pripravljeni opraviti vsaj 1/3 vseh posegov. Univerzitetni klinični center Ljubljana in prof. Matjaž Bunc so učni center za Evropo, tako da bomo z njihovo podporo in podporo drugih kardiologov ta program zagotovo uspešno nadaljevali. V UKC Maribor smo se pripravljali na ta poseg 7 let. Že leta 2011 smo bili pripravljeni opravljati ta poseg, vendar žal zaradi drugih zadev takrat nismo bili izbrani. Kljub temu smo nadaljevali z izobraževanjem na tem področju, tako doma kot v tujini. Udeležili smo se izobraževanj v Avstriji (deželna bolnišnica v Lipnici, univerzitetna klinika v Gradcu), Italiji ter v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Pred dnevi (9. 10. 2018) smo izvedli prva dva uspešna TAVI posega v našem kliničnem centru. Bolniki so hitro okrevali, nimajo zapletov in se dobro počutijo. Predvidevamo, da bodo čez 2 do 3 dni odpuščeni. V bolj razvitih državah, kot je npr. Nemčija, se ta poseg uporablja pri več kot 50 % pacientov s hudo aortno stenozo. S tem posegom bomo zmanjšali čakalne dobe in zvišali preživetje bolnikov."

asist. dr. Igor Balevski, dr. med., spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine
Oddelek za kardiologijo in angiologijo


"V UKC Maribor smo opravili uspešna posega s transkatetrsko vstavitvijo aortne zaklopke (TAVR ali TAVI) pri dveh bolnikih. Poseg so izvedli kardiologi. V ekipi je tudi kardiokirurg, ki poskrbi za transkatetrski žilni dostop ali dostop do srca. Ob bolniku je v pripravljenosti tudi kardiokirurška ekipa, ki intervenira v primeru zapletov, ko je potrebna kirurška zamenjava aortne zaklopke. Metoda je v svetu uveljavljena že vrsto let. Primerna je za bolnike z visokim tveganjem za operacijo zaradi spremljajočih boleznih in bolnikih, kjer je aortna zaklopka okvarjena na tak način, da jo je možno z dobrim izidom zamenjati na transkatetrski način. Metoda dopolnjuje kirurško zamenjavo aortne zaklopke (SAVR ali AVR). V UKC Maribor bolnike za program transkatetrske vstavitve aortne zaklopke izberemo z ekipo zdravnikov ali na konziliju, ki skrbno preuči primere in po posvetu z bolnikom svetuje ustrezen način zdravljenja obolele aortne zaklopke.

Z razvojem medicinske tehnologije je pričakovati, da bo število teh posegov čedalje večje. S tem se bo pritisk na kirurški program delno zmanjšal, po drugi strani pa je možno s to metodo zdraviti bolnike, ki doslej niso bili primerni ali sposobni za operacijo. V UKC Maribor na operacijo srca čaka 270 bolnikov. Zaradi znanih težav z anestezijo in intenzivno terapijo so čakalne dobe za operacijo na srcu nesprejemljivo dolge. V naši ustanovi je glede na trenutne možnosti programa operacij čakalna doba pod stopnjo nujnosti redno 14 mesecev, pod stopnjo nujnosti hitro pa do 12 mesecev. V kolikor bo program transkatetrskih vstavitev aortne zaklopke priznan in plačan v UKC Maribor, pričakujemo najmanj 50 tovrstnih posegov v naslednjem letu."

prim. Gorazd Košir, dr. med., specialist kardiovaskularne kirurgije,
predstojnik Oddelka za kardiokirurgijo

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Zdravstvena politika pozabila na starejše

Ministrstvo za zdravje je v nedavno predstavljenih Usme...

All-on-4: Rešitev za funkcionalen nasmeh

Ste izgubili več zob in s tem funkcionalnost vašega nas...

Tako lahko povsem naravno znižate holesterol

Povišan holesterol predstavlja tveganje za razvoj hujši...

Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni: »Nikoli prezgodaj, nikoli prepozno«

Mesec september v svetu obeležujemo kot svetovni mesec ...

Ali barvanje las povzroča raka?

Kako škodljive so barve za lase? Ljudje naj bi lase bar...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Kaj se zgodi s telesom, če naredimo 4000 korakov na dan?

Kaj se začne dogajati z našim telesom, če naredimo samo...

V Cankarjev dom v Ljubljano prihaja že 22. Festival za tretje življenjsko obdobje

Od 27. do 29. septembra prihaja že 22. Festival za tret...

Metka Klevišar: MUCA JI POLEPŠA ŽIVLJENJE

Sama nisem nikoli imela niti mačke, niti psa, tako da š...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

22. Festival za tretje življenjsko obdobje konec septembra v Cankarjevem domu

V Cankarjev dom v Ljubljano od 27. do 29. septembra pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.