Novi pokojninski zakon prinaša stimulativno ureditev

Moje finance > Denar | piše: D. B., L. Z. | 17.12.2013
Nova zakonska določba stimulira zavarovance, da se ne upokojijo takoj s prvim dnem, ko imajo izpolnjene upokojitvene pogoje, ampak upokojitev odložijo na račun konkretne finančne stimulacije.
Nov pokojninski zakon prinaša stimulativno ureditev. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Nov pokojninski zakon prinaša stimulativno ureditev. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Novi pokojninski zakon ZPIZ-2 prinaša stimulativno ureditev glede odložitve upokojitve po izpolnitvi vseh upokojitvenih pogojev. Zavarovanec, ki izpolnjuje vse upokojitvene pogoje po ZPIZ-2, a ne se ne upokoji, lahko uveljavi bonus v višini 20 % pokojnine, kot bi mu šla, če bi se upokojil (glej 3. odst. 38. člena ZPIZ-2). Nova zakonska določba stimulira zavarovance, da se ne upokojijo takoj s prvim dnem, ko imajo izpolnjene upokojitvene pogoje, ampak upokojitev odložijo na račun konkretne finančne stimulacije.

Tak bonus se lahko uveljavlja le do 65. leta starosti in se ne priznava avtomatsko, po uradni dolžnosti, ampak ga mora zavarovanec uveljavljati z vlogo na ZPIZ-u, obrazec najdete na ZPIZ-ovi spletni strani.

Pomembno pa je vedeti, da zavarovanec - v kolikor uveljavlja omenjeni bonus iz novega zakona ZPIZ-2 - ne more računati na upokojitev po starem zakonu ZPIZ-1, pa čeprav bi ob uveljavitvi novega zakona to garancijo imel..

Od 1. julija naprej lahko upokojenec dela na podlagi novega inštituta, ki ga je vpeljala zadnja novela Zakona o urejanju trga dela in sicer na podlagi pogodbe o začasnem ali občasnem delu. Takšno delo je omejeno na 60 ur na mesec, urna postavka je najmanj 4,20 € bruto, na leto pa je možno na ta način zaslužiti do 6.300 € bruto. Prejemki iz naslova te pogodbe nimajo nikakršnega škodljivega vpliva na pokojnino. Tako delo na podlagi pogodbe o začasnem ali občasnem delu je stroškovno obremenjeno enako kot podjemna pogodba. Kljub temu pa je tovrstna pogodba za delo upokojenca bistveno bolj sprejemljiva od podjemne pogodbe predvsem za delodajalca, saj se v zakonsko določenih okvirih delo lahko opravlja tudi na sistemiziranih delovnih mestih, torej tudi za dela iz osnovne dejavnosti delodajalca.

Podjemna pogodba je za upokojenca celo bolj zanimiva, če je zakonita, saj prejemki iz tega naslova, lahko presegajo tudi znesek minimalne plače, brez škode za pokojnino. Upokojencu se ni treba vključiti v zavarovanje (tak limit je brez škodljivega vpliva na pokojnino veljal po ZPIZ-1). Podjemna pogodba je bolj uporabna za enkratna in pomožna dela, nikakor pa ne za dela, na podlagi katerih bi inšpektor lahko zaključil, da so podani elementi delovnega razmerja, posledično bi lahko zahteval sklenitev pogodbe o zaposlitvi in delodajalca še visoko oglobil.

V kolikor ima delo, ki bi ga opravljal upokojenec pri katerem koli naročniku, značaj avtorskega dela kot ga opredeljuje Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah, je možno skleniti avtorsko pogodbo.
 
Morda te zanima tudi:

Ko ljubezen prežene vse strahove …

Minljivi smo bolj kot se pogosto zavedamo. In šele takr...

Aplikacija, ki domove za starejše poveže s sirotišnicami

Mlada skupina deklet iz Indije je razvila aplikacijo, k...

Ohranimo zdravje in pozitivne misli tudi v času epidemije

Epidemija covida-19 je globoko zarezala v naša življenj...

Kratke misli: Odločiti se moraš sam

Upokojena zdravnica Metka Klevišar nas razveseluje z ži...

Starejša gospa: "Moje roke so grde ..."

Si tudi zgubane roke zaslužijo lepo manikuro? Seveda si...

Društvo Srebrna nit: Za kakovostno in humano življenje starejših

S predsednico društva Srebrne niti Biserko Marolt Meden...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.