Ob 40.letnici usmrtitve 10 žensk v Iranu: O položaju žensk doma in po svetu

Aktualno > Ostalo | piše: Petra Znoj | 28.8.2024
Our story is one je globalna kampanja Bahajske mednarodne skupnosti, s katero obeležujejo grozljiv dogodek – ko so pred 40 leti v Iranu ubili 10 žensk, ki se niso želele odpovedati svojim prepričanjem, da bi morali biti moški in ženske enakopravni.
Pretekli teden je v Centru Bahai v Ljubljani potekal dogodek, posvečen položaju žensk.
Pretekli teden je v Centru Bahai v Ljubljani potekal dogodek, posvečen položaju žensk.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

V petek je v Centru Bahai v Ljubljani potekal dogodek, posvečen položaju žensk, tako v Sloveniji kot v tujini. V okviru kampanje »Our story is one« so gostili izjemna gosta, Farzaneh in Mammada Moghimija, bližnja sorodnika ene izmed desetih deklet, ki so bila pred štiridesetimi leti javno usmrčena v Iranu zaradi svoje vere. »Ubili so 10 žensk, najmlajša med njimi – Mona, je bila stara samo 17 let. Izvedeli smo, da so ženskam štirikrat ponudili, da se odpovejo svoji veri za svoje življenje, vendar so štirikrat odklonile. Če bi zanikale svoje ideje – predvsem idejo o enakopravnosti žensk, bi zanikale sebe,« opisuje Farzaneh, svakinja ubite Zarin.

Farzaneh in Mammad že celo leto potujeta po svetu v okviru akcije "Our Story is One" (Naša zgodba je ena), katere namen je ozaveščanje o pravicah žensk in spominjanje na te tragične dogodke. Njun obisk v Ljubljani je bil del globalne turneje, ki vključuje izobraževalne dogodke, delavnice in oglede dokumentarnega filma, ki prikazuje življenje in usmrtitve desetih deklet.

Zgodbe iz tujine

Poseben trenutek večera je bil, ko sta se preko videopovezave pridružili sogovornici iz Afganistana – mladi dekleti, ki sta opisali neznosno diktaturo, ki ju je oropala otroštva. Zgodbe je obiskovalcem omogočila vpogled v izzive, s katerimi se ženske soočajo v različnih kulturnih in družbenih okoljih.

»Ženske smo povsem izključene iz življenja. Vsakič, ko grem ven, me je strah – strah za moje življenje. V javnosti sploh ne bi smela obstajati, ker si ženska. Jaz pa hočem uživati v življenju, hočem biti otrok, hočem se voziti s kolesom, hočem hoditi na fakulteto. Od prevzema oblasti pred 3 leti, so univerze za ženske zaprte. Vem pa, da je izobrazba edina stvar, ki mi lahko pomaga, zato bom na vsak način poskušala priti do nje. Moje sanje, da bom nekoč živela mirno življenje, so še vedno tukaj,« svoj položaj opisuje eno izmed deklet iz Afganistana, ki je stara komaj 16 let.

Tudi Billie iz Mehike pravi, da je pri njih nadlegovanje pogosto: »Kljub temu, da že več let živim v tujini, še vedno vsakič, ko nekam grem, z ostalimi delim svojo lokacijo. V Mehiki je ravno v taksijih ugrabljenih, posiljenih in napadenih največ žensk. Nadlegovanje je prisotno povsod – v šoli, v službi …«

Kako je v Sloveniji?

V razpravi so sodelovale tudi številne ugledne gostje iz Slovenije. Sonja Lokar iz Ženskega lobija Slovenije je opozorila na številne izzive, s katerimi se ženske v Sloveniji še vedno soočajo, predvsem na področju enakih možnosti in pravic. Mag. Romana Lesjak, županja Črne na Koroškem, je delila svoje izkušnje iz političnega sveta, kjer je še vedno premalo žensk na vodilnih položajih. Jana Czerny, certificirana inštruktorica Wim Hof metode, pa je izpostavila pomen duševnega in telesnega zdravja za doseganje osebne in družbene enakosti.

Raziskave kažejo, da slovenske ženske zaslužijo v povprečju manj kot moški, tudi če opravljajo enako delo. Poleg tega so bolj pogosto zaposlene na manj plačanih delovnih mestih in imajo večje težave pri napredovanju na vodilne položaje. V politiki so ženske še vedno premalo zastopane, čeprav so bile v preteklosti sprejete različne pobude, kot je uvedba spolnih kvot na kandidacijskih listah, da bi se to spremenilo. »Če se danes pogleda v parlament, imamo 40% žensk. Pa se je v vsakdanjem življenju kaj spremenilo? To se je spremenilo, da ne morejo vzeti tistega, kar smo si izborile do sedaj, kar imamo do sedaj. Da bi si izborile nove stvari, tako močne še nismo. Karkoli ženske želimo spremeniti, ne moremo kot posameznice, samo če se povežemo in smo zelo vztrajne. Vse naše bitke so maraton, nobena ne gre hitro. Tudi ko zmagaš, ta zmaga ni za vedno,« je povedala Sonja Lokar iz Ženskega lobija Slovenije.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Položaj žensk Our story is one Ženske
Morda te zanima tudi:

Vabilo na 1. posvet Foruma F3ŽO

Ali smo kot družba dovolj odgovorni, da zagotovimo star...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Slovesna otvoritev 72. Ljubljana Festivala

Organizatorji dogodka sporočajo, da bo tradicionalni ko...

Srebrne nit: Izjava ob svetovnem dnevu varnosti pacientov

V Srebrni niti, združenju za dostojno starost, se ob 17...

Brezplačni mini spletni tečaj "Domača lekarna s kuhinjskega pulta" z dr. Tino Mele

Na praktično naravnanem brezplačnem mini tečaju "Domača...

Metka Klevišar: TUDI STARE ŽELIJO BITI LEPE

Mnogi stari so prepričani, da zdaj, ko so stari res ne ...

Ob svetovnem dnevu samomora: »Spreminjajmo razumevanje samomora«

Svetovni dan preprečevanja samomora vsako leto obeležuj...

"Osebna rast je naša dolžnost. Če se ustavimo, začnemo nazadovati."

Ta propad se dogaja najprej na psihičnem nivoju, kasnej...

Kam z vnuki ta vikend? V živalski vrt - ZOO Ljubljana praznuje 75 let!

ZVERINICE Z VEČNE POTI VABIJO NA PRAZNOVANJE 75. ROJSTN...

Pridružite se velikanom vožnje

Se spomnite, kako ste opravljali vozniški izpit in svoj...

Potreba in pravica starejših do mobilnosti

V Srebrni niti - združenju za dostojno starost z zaskr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.