Okrogla miza: Problematika alkohola med vožnjo

Danes je v Državnem zboru potekala okrogla miza, katere osrednja tema so bili nadaljnji ukrepi v smeri preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola na slovenskih cestah. Dogodek so odprli predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič.
Za volan le trezni! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Za volan le trezni! (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Okroglo mizo, ki sta jo v sodelovanju organizirala Evropski svet za varnost prometa (ETSC) in Javna agencija RS za varnost prometa, se je osredotočila na vlogo rehabilitacijskih programov za voznike, ki so bili kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Gre zlasti na za uporabo alkoholnih ključavnic v državah EU, pri čemer sta bila podrobneje predstavljena primera uporabe na Finskem in Švedskem. Ob robu okrogle mize je danes, v petek, 5. 2. 2016, do 13.00 ure pred Državnim zborom postavljeno tudi tovorno vozilo Volvo, kjer mimoidoči lahko preizkusijo delovanje alkoholnih ključavnic v praksi. Gre za napravo, ki je vezana na vžig vozila, saj od voznika zahteva, da pred samim zagonom motorja opravi preizkus alkoholiziranosti.

O pomenu ustreznega naslavljanja problematike zlorabe alkohola med vožnjo je predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez v uvodu izrazil zadovoljstvo, da obstaja volja za soočanje s skupnimi izzivi, ki si jih delimo na področju preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola. Slednja je namreč še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč tako na evropski ravni kot tudi v Sloveniji. Dodal je tudi, da ima Državni zbor, ne le kot osrednji prostor razprave, temveč predvsem kot zakonodajna veja oblasti pomembno vlogo pri iskanju in oblikovanju rešitev, ki bodo prinesle želene rezultate, to pa je zmanjšati, če ne že izkoreniniti pogostost vožnje pod vplivom alkohola ter s tem posledično izboljšati prometno varnost.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je izpostavila, da "je nesprejemljivo, da vsak dan na cestah v EU izgubimo 70 življenj, še veliko več pa jih je hudo ranjenih. Ko nam glede varnosti v cestnem prometu spodleti, so tudi posledice zelo osebne – za ljubljene tistih, ki so umrli ali bili poškodovani, ter za poškodovane same." Dodala je, da ima izobraževanje ključno vlogo pri preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola. "Poskrbeti moramo, da bo vožnja pod vplivom alkohola postala družbeno nesprejemljiva. Hkrati pa morajo države zagotoviti učinkovito izvrševanje predpisov."

Zaključila je, da imajo inovacije in digitalizacija pri tem pomembno vlogo, saj bi lahko moderna tehnologija pomenila revolucijo pri varnosti v cestnem prometu.

Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, katerega ministrstvo je pristojno za varnost cestnega prometa, je poudaril, da v letošnjem letu na Ministrstvu za infrastrukturo načrtujemo dodatno nameniti področju urejanje prometa, cestne infrastrukture in prometne varnosti posebno pozornost in dodatna sredstva. Na zakonodajne področju bomo pripravili spremembe Zakon o voznikih, predloge sprememb Zakona o pravilih cestnega prometa in Zakona o motornih vozilih. Na področju preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola bomo implementirali določbe spremembe Direktive o vozniških dovoljenjih, da bi lahko sledili razvoju na tem področju in prizadevanju slovenske evropske komisarke mag. Violete Bulc.

Direktor Javne agencija RS za varnost prometa mag. Igor Velov je uvodoma poudaril, da pa se »uživanje alkoholnih pijač na žalost odraža tudi v varnosti cestnega prometa, saj je alkohol pomemben dejavnik nastanka prometnih nesreč, zlasti tistih, z najhujšimi posledicami.« V nadaljevanju je zaključil, da je uvedba alkoholnih ključavnic zagotovo ukrep, ki lahko prinese dolgoročne pozitivne posledice.

Poljska je zadnja evropska država, ki je uvedla obvezno namestitev alkoholnih ključavnic v okviru programa rehabilitacijskih delavnic za kršitelje, ki so vozili pod vplivom alkohola. Država se je tako pridružila Belgiji, Danski, Finski, Franciji, Nizozemski in Švedski, v katerih so sodišča tista, ki odločajo o obvezni vgradnji alkoholnih ključavnic za kršitelje zakonodaje. Novi ukrep je na Poljskem stopil v veljavo maja 2015.

Francija je pred kratkim zahtevala, da se z alkoholnimi ključavnicami opremijo vsi avtobusi, namenjeni prevozu otrok, podoben ukrep pa se obeta tudi v Belgiji. EU je lansko leto sprejela direktivo, s katero so pri vozniških dovoljenjih uvedli novo kodo 69 z omejeno časovno uporabo za vožnjo vozil, opremljenih z alkoholno ključavnico. Določbe omenjene direktive bodo morale države članice v svojo zakonodajo vpeljati najkasneje do 1. 1. 2017.

Predstavnica ETSC Ellen Townsend je v razpravi med drugim povedala, da je »Slovenija v zadnjih letih naredila velik napredek na področju izboljšanja varnosti v cestnem prometu, vendar je potrebno storiti še več, da se bo prometna varnost še naprej razvijala v pozitivni smeri. Onemogočenje ponavljajočim kršiteljem, da bi pijani sedli za volan, mora biti prednostna naloga. Iskreno upam, da se bo Slovenija zgledovala po izkušnjah drugih držav, ki so z uporabo alkoholnih ključavnic okrepile svoje rehabilitacijske programe

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.