Iz Jožičine kuhinje: Masleni rogljički z nadevom

Naj med prazniki zadiši tudi po maslenih rogljičkih z orehovim ali skutnim nadevom. Recept prihaja Iz Jožičine kuhinje!
Masleni rogljički z nadevom. (foto: Jožica Ostrožnik)
Masleni rogljički z nadevom. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Masleni rogljički z orehovim ali skutnim nadevom
(kvašeni masleni izdelek)

Sestavine:

50 dkg bele moke
3 dkg svežega kvasa
3 - 4 dcl mleka
4 dkg sladkorja (2 veliki žlici)
1 vanili sladkor
2 celi jajci
1 dkg soli
2 veliki žlici olja
1/2 naribane limonine lupine
šilce ruma
10 dkg masla ali margarine (iz hladilnika, mrzlo)
1 rumenjak za končni premaz
po želji še : sezam ali mak za posip

Mesitev, izdelava, vzhajanje: 60 minut (tako hitro mojster Franci Planinc, jaz rabim več časa).
Peka : 15 minut /200*C - 170*C

Orehov nadev:

30 dkg mletih orehov
5 dkg drobtin
5 - 10 dkg sladkorja ali medu
1/2 naribane limonine lupine
1 vanili sladkor
malo ruma
toplo mleko, da bo nadev primerno mehak

ali

Skutni nadev:

40 dkg skute
1 mala kisla smetana
5 - 10 dkg sladkorja
1/2 naribane limonine lupine
1 vanili sladkor
1 celo jajce
nekaj drobtin

Priprava:

Indirektni postopek - kratki kvasni nastavek.

Naredite ga iz celotne tekočine, kvasa, sladkorja in polovice moke.Ko nastavek za enkrat naraste, dodajte jajca, sol, olje,vanili sladkor, limonino lupino,rum in preostalo moko.

Zamesite zelo mehko testo, ki naj počiva 20 minut.

Potem testo razdelite na 16 kosov, rahlo pookroglajte in pustite malo počivati.Vsak hlebček najprej razvaljajte na 1 cm debeline.Potem na 3 hlebčke zelo na tanko narežite trdo surovo maslo ter jih zložite enega na drugega, s 4.hlebčkom - nenamazanim, pokrijte prve 3 hlebčke.Enako ponovite z ostalimi, tako da dobite 4 hlebčke.

Vsak hlebček razvaljajte na približno 2 mm debeline, v lepo okroglo obliko.

Z nožem ali koleščkom to tanko testo razrežite na 8 enakih trikotnikov, jih nadevajte z nadevom, zvijte in oblikujte v rogljičke.Tako dobite 32 rogljičkov! Takoj jih namažite z jajcem in pomočite v sezam ali mak ter jih odložite na pekač s peki papirjem.Naj maksimalno vzhajajo.

Začetna temperatura navadne pečice naj bo 200 stopinj, po 5 minutah temperaturo zmanjšajte na 170 stopinj in rogljiče zlatorumeno zapecite.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

MOJ NASVET: rogljiče polagajte na pekač z zaključkom navzdol, da se med peko ne bodo odpirali.

Nadeva nisem porabila vsega.

Pekla sem brez peki papirja, le pekač sem namastila.

Celotna peka pa 18 minut.

Iz Jožičine kuhinje vam želim, naj gre delo dobro od rok.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Martinovanje v Ljubljani. Vabljeni na že 21. Ljubljansko vinsko pot

Ob času, ko mošt dozori v vino, bo naše glavno mesto po...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.