Pasti pri organizaciji medgeneracijskih aktivnosti

Moj čas > Dogodki | piše: Slovenska filantropija | 19.3.2015
Kadar organiziramo medgeneracijsko aktivnost, se srečamo s posamezniki različnih starosti in raznovrstnih izkušenj, znanj, spretnosti ter sposobnosti. Vse to daje medgeneracijskim aktivnostim poseben čar, saj je eden izmed ciljev tudi sodelovanje in izmenjava znanj ter izkušenj med udeleženci. Ta raznolikost pa je lahko tudi trd oreh za posameznika, ki delavnico organizira.
Medgeneracijska dejavnost je neprimerna, če ne upošteva telesnih in razvojnih sposobnosti udeležencev. (foto: Slovenska filantropija)
Medgeneracijska dejavnost je neprimerna, če ne upošteva telesnih in razvojnih sposobnosti udeležencev. (foto: Slovenska filantropija)
Medgeneracijska dejavnost je neprimerna, če ne upošteva telesnih in razvojnih sposobnosti udeležencev. (foto: Slovenska filantropija)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na podlagi izkušenj izvajalcev medgeneracijskih aktivnosti smo poiskali najbolj pogoste pasti, v katere se lahko ujamemo. Vabimo vas, da se udeležite usposabljanja na temo Medgeneracijsko sodelovanje, tematsko usposabljanje za prostovoljce, ki bo potekalo 31. marca 2015, v Ljubljani, kjer bodo preko interaktivnih delavnic iskali in načrtovali učinkovite medgeneracijske aktivnosti.
Več o usposabljanju najdete tukaj.

Neprimerna aktivnost
Aktivnosti so lahko neprimerne na več načinov. Včasih zahtevajo previsoka znanja, kar je stresno za udeležence, ki ne morejo slediti, ali pa se spustijo na prenizki nivo in se posamezniki dolgočasijo.

Dobro je, da v naprej predvidimo, ali je aktivnost, ki jo nameravamo izvesti, dovolj zanimiva za udeležence različnih generacij, saj gre lahko za aktivnost, ki je zanimiva samo določeni starostni skupini ljudi.

Medgeneracijska dejavnost je neprimerna, če ne upošteva telesnih in razvojnih sposobnosti udeležencev. Mlajši otroci bodo težje izdelovali tehnično zahtevne izdelke, nekateri starejši ne bodo mogli uganjati najrazličnejših športnih vragolij, večina pa bo težko poslušala predavanje, ki bo trajalo več kot 45 minut.

Medgeneracijska aktivnost brez konkretne vsebine
Ljudi bodo privabile medgeneracijske aktivnosti s privlačno vsebino. Samo beseda medgeneracijska delavnica ni dovolj. Če zastavite aktivnost z zanimivo vsebino in v vabilu zapišete peka tort, pletenje košar, pohod na Pohorje, čistilna akcija, priprava gledališke igre, druženje ob pravljicah ali igranje taroka in šaha ..., se bodo udeležili aktivnosti tisti, ki jih to zanima. V tem primeru bo generacijsko mešana skupina dodana vrednost.

Učenje
Da med aktivnostjo ne bi prišlo do neprijetnih občutkov, mnenj in opazk, o primernem in neprimernem obnašanju, se je ob pričetku delavnice potrebno dogovoriti tudi o načinu dela.

Ko začnejo prostovoljci prenašati znanja na druge, se hitro znajdejo na preizkušnji potrpežljivosti. Znanje, ki se njim zdi samoumevno in logično, nekomu drugemu ni. Kljub temu, da so stvar povedali in pokazali že nekajkrat, jih udeleženci sprašujejo znova ista vprašanja.

Učenje novih spretnosti zahteva nekaj vaje in ponovitev preden posamezniki osvojijo novo znanje in tehniko. Pogosto so prvi poskusi težki in izdelki manj bleščeči, pa vendar imajo za posameznika, ki jih je ustvaril, velik pomen. Zato je priporočljivo, da mentorji udeležence učijo izboljšave tehnike in jim pustijo proste roke pri preizkušanju in ustvarjalnosti.

Razlike – med generacijami
Stereotipi v medgeneracijskih odnosih so skupek pojmov, s katerimi se označujejo posamezne generacije. Največkrat gre za opise karikiranih lastnosti pripadnikov neke generacije, kjer so te lastnosti poudarjene do te mere, da postanejo posmehljive ali žaljive. Pogosto se pojavljajo v negativni obliki in so zaradi vnaprejšnje presoje opravičilo za diskriminatorno obnašanje.

Ko se pojavijo predsodki, ki so usmerjeni na negativne lastnosti posamezne generacije in se začne posameznike gledati skozi tovrstna očala, se lahko zaprejo vrata sodelovanju med generacijami. Predsodki in stereotipi so tukaj in veliko jih je. Pomembno je, da se ozavestijo in da dobi vsak udeleženec priložnost, da se izkaže kot posameznik.

Medgeneracijske aktivnosti so odličen način za premagovanje stereotipov, saj ne gre le za druženje temveč tudi za sodelovanje in soustvarjanje različnih generacij.

Morda te zanima tudi:

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje,...

Alenka Kesar predstavila knjigo Druga žena

Svojo premiero je v pravljičnem ambientu primestne vile...

Slovenija postaja starajoča se družba, zato je dodatna skrb za starejše nujna

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake mož...

Horoskop: Kaj prinaša teden?

Preberite tedenski horoskop za vsako nebesno znamenje. ...

Tedenski numeroskop: Karma bo postregla z močnimi ogledali

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Prenehanje delovanje klicnega centra BON ob vikendih in praznikih

Zaradi zmanjšanega števila klicev z 12. 9. 2020 klicni ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2020 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.