Piran bo postal kraljevina Neptuna

Aktualno > Dogodki | piše: Občina Piran | 8.9.2016
Piran bo od 9. do 11. septembra zaživel v gusarskem vzdušju, zgodil se bo namreč 70. Pomorski krst.
V Piranu bo Pomorski krst.
V Piranu bo Pomorski krst.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pomorski oz. Neptunov krst je prireditev, ki jo Srednja pomorska šola Portorož (danes del GEPŠ – Gimnazije, elektro in pomorske šole) prireja vsako leto ob sprejemu novincev v svoje vrste. Običajno poteka v septembru, ob začetku novega šolskega leta. Letos bo krst potekal že 70. zapored, saj so ga dijaki šole prvič uprizorili že davnega leta 1947. Prvi krst je bil spontan dogodek med dijaki brez prisotnosti gledalcev in profesorjev, do današnjih dni pa se je razvil v odmevno prireditev in turistično atrakcijo. Je tudi najstarejša neprekinjena prireditev v slovenski Istri in najstarejša neprekinjena šolska prireditev v državi.

Borut Butinar je na konferenci, ki se je odvijala pred dnevi, povedal: "Veseli me, da bo letos na prireditvi zavela nova, sveža energija. Krst namreč ni več samo šolski dogodek, krst mora postati dogodek vseh, zato smo poskušali združiti čim več akterjev, od domačinov do gostincev in turističnih delavcev."

Irena Dolinšek je kot programska vodja prireditve povedala nekaj več o vsebini Pomorskega krsta. Dogajanje se bo pričelo v petek s prihodom Neptuna in njegovega spremstva z ladjo na glavni pomol v Piran. Točno opoldan bo Neptunova odprava prispela na Tartinijev trg, kjer bodo nastopili dijaki GEPŠ in člani Športnega kluba Flip. Dogodek bo povezovala Irena Dolinšek, ki je tudi pripravila tridnevni scenarij prireditve. Pisano druščino bo nato pozdravil župan Občine Piran Peter Bossman, ravnatelj GEPŠ Borut Butinar pa bo v svojem govoru najavil prevzem mestne oblasti in v Piranu bo zaplapolala gusarska zastava.

Ob 19.30 bo v portoroškem razstavišču Monfort odprtje razstave o zgodovini Pomorskega krsta z naslovom Pomorski krst; odzval sem se klicu morja in prisegel sem Neptunu. Na dogodku bo nastopil piranski harmonikar Marsell Marinšek, častni gost pa bo Boris Cavazza, priznani igralec in nekdanji dijak Srednje pomorske šole. Projekcijo razstave bodo do nedelje predvajali tudi v Caffe Teatru in v parku Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran.

"Pomorski krst je obred iniciacije, ki predstavlja odnos med človekom in morjem. Ljudje že od nekdaj do morja čutimo veliko strahospoštovanje, hkrati pa nas širni ocean tudi izjemno privlači. Razstavo so pripravili Rok Sorta, predavatelj na Elektro in pomorski šoli, za katerega bi lahko rekli, da je duša te prireditve, saj že vsa leta vodi povorko Pomorskega krsta, Uroš Hribar, kustos Pomorskega muzeja, in Vinko Oblak, pomorski inženir iz Pirana in soustanovitelj Zavoda Mediteranum," je povedal Franco Juri.

V soboto se bo dan pričel že ob 8. uri z dobrodelnim maratonom v organizaciji časopisa Svet24. Vsa zbrana sredstva bodo razdelili med 41 družin otrok s posebnimi potrebami. Na Tartinijevem trgu bosta v soboto potekala tudi tržnica društva meščanov mesta Piran in zabavni program z animacijo za otroke, nastopila bo glasbena skupina Čuki.

Ob 17. uri bo Neptun s svojim spremstvom gusarjev in novincev pristal na glavnem pomolu v Piranu ter se podal na povorko, ki se ji bodo priključili še Brkinska godba 2000 in bobnarji. Med svojim obhodom po mestu se bodo ustavili na Tartinijevem trgu, kjer bo Neptun pozdravil prisotne, nato se bodo odpravili naprej do pomola pred kavarno Caffe Teater, kjer se bo zgodil pomorski krst. V večernih urah pa bo v kavarni gusarska zabava.

Zadnji dan prireditve, v nedeljo dopoldan, bo pred Hotelom Piran potekal plavalni maraton v organizaciji Plavalnega kluba Biser Piran.

Vse tri dni se bodo lahko obiskovalci med 10. in 16. uro na Ribiškem trgu ob sramotilnem stebru in na obali med hotelom Piran in Caffe Teatrom preizkusili v gusarskih igrah, kot sta turnir v polaganju rok in vleka vrvi. Skupina animatorjev pa bo tudi risala gusarske tetovaže in delala gusarske "selfije". Združili se bodo tudi nekateri lastniki gostinskih lokalov v Piranu (picerija Petica, gostišče Pirat, restavracija Hotela Piran in Caffe Teater), ki bodo ponujali gusarske menije, malice, sladoled in koktejle. Akvarij Piran pa bo v soboto vsem obiskovalcem ponudil vstopnico po enotni znižani ceni tri evre. Oblikovane so bile tudi zloženke in majice prireditve, na katerih je simpatična ilustracija izpod rok Milana Eriča, slovenskega akademskega slikarja in ilustratorja.

"Eden izmed namenov prireditev je vsekakor tudi promocija poklica pomorščakov," je za konec dodala Irena Dolinšek. Letos se je na Elektro in pomorsko šolo vpisalo 65 dijakov.

70. Pomorski krst organizirajo GEPŠ, Turistično združenje Portorož, Občina Piran, Pomorski muzej Sergej Mašera Piran, Hotel Piran, Caffe Teater, sodelujejo pa tudi Avditorij Portorož, Društvo ljubiteljev starih bark in Mediadom Pyrhani.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Živahni prvomajski prazniki v Portorožu in Piranu

V Portorožu in Piranu so turistično leto začeli v pozit...

Astrološka napoved: Kaj vas čaka ta teden (22.4. - 28.4. 2024)?

Energija Sonca v znamenju bika vas bo popeljala v sladk...

Kaj pomeni biti upokojen?

Zakaj je upokojitev ena najbolj travmatičnih izkušenj z...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Numerološka napoved za APRIL: April nas bo postavil na realna tla

April, kot četrti mesec povezujemo s fizičnim elementom...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Spletni zmenki in iskanje ljubezni preko spleta - kako začeti?

Včasih smo se spoznavali na zabavah, veselicah in podob...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.