Plačujete kredit? Preverite, kako ga obračunava vaša banka!

Potrošnikom, ki odplačujejo kredit s spremenljivo obrestno mero, pri ZPS svetujejo, da pri banki preverijo, ali pri obračunu obresti upošteva negativno referenčno obrestno mero.
Kakšno obrestno mero vam računa vaša banka? (foto: freeimages.com)
Kakšno obrestno mero vam računa vaša banka? (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrošniki, ki že več let odplačujejo kredit, so opazili postopno zniževanje obrestnih mer, s tem pa tudi njihovih kreditnih obrokov. Lani so referenčne obrestne mere, ki pri kreditih s spremenljivo obrestno mero skupaj s fiksnim pribitkom tvorijo skupno obrestno mero kredita, celo zdrsnile pod ničlo. To dobro novico za kreditojemalce pa je pokvarilo spoznanje, da nekatere banke teh sprememb sploh ne upoštevajo, ampak obrestno mero kredita izračunajo na predpostavki, da je na primer vrednost euriborja nič, so zapisali na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.

Naši člani, predvsem komitenti banke Sparkasse, so na ZPS poslali vprašanja in pritožbe o tej temi. Banka je na pritožbo odgovorila, da negativnega euriborja ne upošteva zato, ker obstaja možnost, da bi morala potrošniku pri dodatnem znižanju euriborja sama začeti plačevati obresti za kredit. S takšno razlago se v ZPS ne strinjajo. Najprej že zato, ker skupne kreditne obrestne mere ob upoštevanju današnjih vrednosti euriborja sploh niso negativne. Dodatno pa zato, ker banka za takšno odločitev nima podlage v pogodbi.

Članom so pomagali pri sestavi pritožbe, ki so jo poslali na Poravnalni svet, ki z namenom zunajsodnega reševanja sporov deluje v okviru združenja bank. Ta je po nekaj spodletelih poskusih poravnave izdal mnenje, ki je pritrdilo njihovim argumentom. Zadeva pa s tem še zdaleč ni rešena, saj so se v banki Sparkasse odločili, da mnenja ne bodo spoštovali. Očitno bo treba interese potrošnikov zaščititi po sodni poti, menijo pri ZPS.

Trenutno je težko oceniti, koliko bank ne upošteva negativne vrednosti referenčne obrestne mere euribor in potrošnikom brez podlage v pogodbi zaračunava previsoko kreditno obrestno mero. Pogled v informativne izračune stroškov kredita, ki jih banke objavljajo na svojih spletnih straneh, kaže, da le slaba polovica bank upošteva negativno vrednost euriborja. Nekatere banke so si možnost »zamrznitve« sicer zagotovile v pogodbi, vendar v ZPS menijo, da je nepošteno tudi takšno določilo, saj v primeru, če se euribor zniža pod ničelno vrednost, ščiti le banko, medtem ko je potrošnik prepuščen morebitnim dvigom obrestnih mer brez omejitve.

Potrošnikom, ki že odplačujejo kredit s spremenljivo obrestno mero, svetujejo, da pri banki preverijo, ali pri obračunu obresti upošteva negativno referenčno obrestno mero. Če je ne upošteva in krši kreditno pogodbo, zahtevajte, naj nemudoma začne obračunavati negativni euribor ter vam vrne preveč zaračunane obresti. Za tiste, ki kredit šele nameravate najeti, pa je najboljša zaščita pred nepoštenimi praksami sklenitev pogodbe s fiksno obrestno mero, še svetujejo pri ZPS.

Še več informacij boste našli tukaj.
Morda te zanima tudi:

Varstveni dodatek: Takšne so spremembe

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake ...

Crescendo v istem duru

Stari pri starostnih politikah skoraj nimajo besede.

Ste že v sanjski soseski? Če ne, pojdite tja z nami. Čakamo vas.

Sanjska soseska nastaja in je evropski projekt, v kate...

Vesela novica za upokojence: Pokojnine so višje

Danes so se zneska svojih pokojnin razveselili upokojen...

S to tablico bodo vaše oči vedno zaščitene

Tablični računalniki so postali popolna naprava za opra...

Ali je to tako težko razumeti in mi priti naproti?

Na Univerzi za tretje življenjsko obdobje deluje Inštit...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.