Ko otroci odidejo od doma: 7 nasvetov, kako uživati v praznem gnezdu

Moji odnosi > Družina | piše: Helena Primic | 26.12.2023
Kako se uspešno soočiti z vsemi občutki, ki jih prinese sindrom praznega gnezda, in se tudi v tem življenjskem obdobju vendarle imeti lepo?
Kaj bova pa počela sedaj v tej veliki hiši, ko je tudi najmlajši otrok odšel od doma? (Foto: Freepik.com)
Kaj bova pa počela sedaj v tej veliki hiši, ko je tudi najmlajši otrok odšel od doma? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Toliko let skrbimo za otroke, ki kar nenadoma iz majhne štručke zrasejo v odrasle osebe, ki vse bolj razmišljajo o svojem domu in družini, da ni čudno, da se lahko počutimo zmedeni, izgubljeni in žalostni, ko zadnji otrok odide od doma.

Gre za tako imenovan sindrom praznega gnezda, ko starše (pogosteje mame) zajamejo občutki žalosti in žalovanja, ko otrok pride v starost, ko je zrel za odhod od doma. Za vedno.

Zbrali smo sedem nasvetov, kako se uspešno spopasti s to mešanico občutkov ter tudi v to obdobje življenja prinesti veselje in pozitivno soočanje s spremembami.

 

1) Vzemite si čas zase. Kooončno!

Saj veste, starši ob otrocih veliko reči prestavljamo na boljše čase, ko bomo imeli več časa samo zase. In sedaj ga končno imate!

Zato si privoščite vse tiste savne, kopeli, hribovske ture, kolesarske izlete, romantične večerje, jutranja poležavanja, seks sredi dneva, filmske maratone, dolge obiske ..., ki ste se jim zaradi majhnih ali bolnih otrok, pomanjkanja časa, energije ali denarja vsa ta leta odpovedovali.

Vsega tega, kar tako zelo radi počnete, vam ne bo treba več nekako vsiliti na vaš družinski urnik, temveč bodo vaše želje in potrebe lahko končno spet postale središče vašega urnika.

In poleg tega boste vse to sedaj lahko počeli v družbi partnerja, prijateljev ali ljudi, ki imajo podobna zanimanja, ne pa se prilagajali otroškim interesom, željam in potrebam. 

Zajemite svojo na novo pridobljeno svobodo z največjo možno žlico!

 

2) Lotite se novega hobija, vpišite se v tečaj ali šolo

Učimo se do smrti, tako ali drugače. Glede na to, da imate ponovno veliko več časa, zakaj ga ne bi izkoristili za kakšen nov hobi ali tečaj? Morda si ga v študentskih letih niste mogli privoščiti, potem zaradi otrok in družine ni bilo dovolj časa, sedaj pa imate oboje: čas in potrebna sredstva.

Pa tudi več izkušenj, modrosti in poguma. Idealna kombinacija za usvajanje novih znanj in veščin.

In če ste zares pogumni, zakaj pa se ne bi vpisali v šolo ali fakulteto, ki je danes v zrelih letih veliko bliže vašim osebnim vrednotam in življenjskim ciljem kot tista, ki ste jo izbrali pri 18-ih? Ali dokončali izobrazbe, ki ste jo nekoč začeli in nekje na poti življenja opustili?

Izobraževanje v zrelih letih, ko se učimo zato, ker nas to zares zanima, ne pa zato, da bomo dobili dobre ocene in naredili letnik, je povsem druga pesem. Pazite le, da se ne boste vpisali v isto šolo kot vaš odrasel otrok, ker to čisto zares ni dobra ideja.

 

3) Postanite prostovoljec ali odprite svoje dobrodelni klub

Radi skrbite za druge in pomagate? Zakaj ne bi tega sedaj, ko otroci več ne potrebujejo vaše nenehne skrbi (pa četudi le po telefonu), počeli brezplačno in v družbi ljudi, ki resnično potrebujejo pomoč?

Postanite prostovoljec, pridružite se lokalni dobrodelni skupnosti ali organizirajte svojo!

Kot zrel član družbe lahko drugim veliko ponudite - na tone življenjskih izkušenj in več časa kot zadnjih 20 let ali več, ko ste skrbeli za otroke, ki sedaj samostojno skrbijo zase.

 

4) Potujte in raziskujte svet

Če vam finančna sredstva dopuščajo, je sedaj čas za vsa tista skrita potovalna hrepenenja - od eksotičnih dežel do neobičajnih potovanj na drugem koncu sveta ali nevsakdanjih okoliščinah.

Še posebej, če ste že upokojeni, obvezno odpotujte med šolskim letom, ko je večina ljudi zaposlenih in so zato turistične točke manj zasedene.

 

5) Prenovite ali prodajte svoj (pre)velik dom

Otroci so odšli, ostal vam je velik dom s številnimi sobami. "Šparati" otroške sobe za tisti Kaj pa, če bo nekoč prišel/la nazaj domov? je ne samo nepraktično, temveč tudi izraža nezaupanje v otroke, da jim samim v svetu ne bo uspelo. 

Zato brez slabe vesti vse reči, ki so še ostale od odseljenih otrok, spakirajte v škatle, in "zavzemite" njihove sobe. Ali (pre)veliko hišo prodajte in si kupite manjšo kje na deželi, kjer ste si vedno želeli živeti nekoč, ko boste ponovno sami brez otrok.

Res je, v stari hiši so vsi spomini na otroke in vaša skupna družinska leta, toda morda vam bo ravno selitev pomagala obrniti novo stran v knjigi življenja. Kdo pa pravi, da gre bistveni del vašega življenja že proti koncu. Čisto možno je, da šele zdaj stopate v najbolj aktiven in pomemben del svojega življenjskega potovanja! 

 

6) Sklenite nova prijateljstva in organizirajte žure za starejše

Pogrešate družbo in vsaj občasno glasnost družine z otroki? Povabite k sebi domov prijatelje, znance in sosede. Pa tudi nove prijatelje, ki ste jih srečali na tečaju, ki ga po novem obiskujete.

Postanite najboljši gostitelj daleč naokrog in zagotovo vam ne bo dolgčas. Še zahrepeneli boste po dnevih, ko je vse okrog vas le tišina. Kot v tistih starih časih, ko so otroci kričali ali skakali po kavču, glasno navijali glasbo in se prerekali, vi pa ste sanjarili o dnevu, ko boste končno sami doma. V čisti tišini.

Sedaj imate lahko oboje v točno takšni količini kot vi želite!

 

7) Ne počnite prav ničesar. Zaslužili ste si počitek!

Se še sploh spomnite, kaj pomeni "nič početi"? In to čisto nič!. Samo sedeti in zreti v zrak. Razmišljati ali pa tudi to ne. Biti.

Zares dolga leta ste skrbno, požrtvovalno in odgovorno skrbeli za otroke. Tako zelo dobro, da so odrasli v zdrave in čudovite odrasle osebe, ki samostojno skrbijo zase ter si uspešno gradijo svoje življenje.

Zato si čestitajte za tako dobro opravljeno delo in si vzemite nekaj dni ali tednov, ali pa tudi celo leto "na off". Pošteno ste si zaslužili ta "dopust", ko ste lahko končno vsaj malo neodgovorni - da kakšen dan kar odspite, v enem kosu pogledate celo sezono priljubljene nanizanke ali si kupite avionček na daljinca. Verjetno vas bodo otroci oštevali, kaj se pa greste sedaj, ko jih več ni doma, toda nikar jih ne poslušajte. Kot oni niso vas, ko so sledili svojim sanjam. In prav je tako!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Osebnostna rast: Kako se pogovarjate sami s sabo?

Odnos do samega sebe in vse notranje dialoge je veliko ...

MojaLeta darilo – nagrajenke meseca marca

V preteklem mesecu ste se potegovali za tri prekrasna d...

Privabite pomlad v svoj dom!

Na polno uživajte v sveži energiji, ki jo prinašajo prv...

STROKOVNJAKINJA ODGOVARJA: Kako pripravimo dober setveni načrt?

Zakaj je pomemben setveni načrt? Kako ga pripravimo? Na...

Za tako malo denarja ne boste našli boljšega

Ponudba robotskih sesalnikov mora biti pestra, saj nima...

Teden dni do čistega in brezskrbnega doma

Vas ob misli na spomladansko čiščenje stisne ob srcu? N...

Kako doma vzgojimo lastne sadike? Nasveti izkušene vrtnarke in agronomke

Čas je za vzgojo lastnih sadik! Ste vedeli, da svoje sa...

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 29.1. do 4. 2. 2024 (piše priznana astrologinja)

Zaključujemo z mesecem januarjem in vstopamo v februar....

Kaj nas čaka ta teden? Astro napoved od 4.12. do 10.12. (piše priznana astrologinja)

Za vikend bo Luna prehajala strastnega škorpijona, zato...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.