Podelili so štipendije Za ženske v znanosti

V atriju ZRC SAZU je bila 10. februarja deseta, jubilejna, podelitev štipendij UNESCO- L'Oreal Za ženske v znanosti 2016. Slavnostna govornica na prireditvi je bila ministrica dr. Maja Makovec Brenčič.
Podelili so štipendije. (foto: MIZŠ)
Podelili so štipendije. (foto: MIZŠ)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Od leta 2006 sta vsako leto po dve, sedaj pa že nekaj let po tri slovenske znanstvenice, prejele nacionalne štipendije Unesco-L'Oreal. Dr. Maja Zagmajster je leta 2008 kot prva Slovenka prejela celo mednarodno štipendijo, ki jo prejmejo obetavne mlade znanstvenice na doktorskem ali postdoktorskem študiju za raziskovalno delo v tujini.
Leta 2012 jo je prejela še Vita Majce.

»Uvrstiti se med 15 vrhunskih mladih znanstvenic na svetu je zagotovo izjemno priznanje tako osebno kot tudi priznanje izobraževalnemu sistemu, od koder prihajajo izjemne, izjemni. In teh, kot lahko vidimo, v Sloveniji sploh ni malo,« je dejala ministrica.

Statistike pravijo, da je le 30 odstotkov žensk med raziskovalci v svetu. Delež žensk zaposlenih v raziskovalni dejavnosti v Sloveniji je okoli 36 odstoten. Čeprav ženske pri nas prevladujejo na doktorskem študiju, tam jih je 54 odstotkov, jih kasneje ni toliko v raziskovalni sferi. Razlogi so mnogoteri. A se delež žensk v znanosti v zadnjih letih vendarle povečuje.

Ministrica je poudarila, da si tudi MIZŠ prizadeva za večjo vlogo žensk v znanosti. Zato ima strokovno telo - Komisijo za ženske v znanosti. »Komisija nam pomaga pri sledenju načela uravnoteženega zastopanja obeh spolov, pri imenovanju delovnih teles v pristojnosti ministrstva ter pri pripravi pravnih aktov in drugih strateških dokumentov ministrstva, ki obravnavajo enakost spolov in uveljavitev vloge žensk v znanosti v Sloveniji,« je dejala dr. Maja Makovec Brenčič.

Na področju znanosti so bili v zadnjih letih v Sloveniji izpeljani projekti, ki so pomembno prispevali k integraciji načela enakosti spolov v znanstveno raziskovalne programe, politike in organizacije. Veliko pozornosti je bilo namenjene tudi dejavnostim za zmanjševanje horizontalne in vertikalne segregacije zaradi spola v znanosti in za zagotavljanje uravnotežene zastopanosti žensk in moških v procesih odločanja na področju znanosti ter pri nominacijah za znanstvene nagrade.

V ta namen se je z aktivnim spodbujanjem institucij, ki predlagajo kandidate in kandidatke na razpisih za članstva v posameznih telesih znanstvenih institucij in za znanstvene nagrade, zagotavljalo dosledno spoštovanje načela uravnotežene zastopanosti spolov. Prav tako se je podpiralo dejavnosti za načrtno vključevanje mladih in še posebej deklet za študij naravoslovnih in tehničnih ved. Pri tem je bila pozornost namenjena tudi razvijanju pristopov, ki so prilagojeni posebej na populacijo deklet.

Če smo še nedolgo tega ugotavljali, da so dobitniki najvišjih nagrad s področja znanosti, Zoisovih nagrad in priznanj, pretežno moški, se je tudi na tem področju pričelo bistveno premikati v prid uravnoteženosti. Izjemnost znanstvenic je pripoznana tudi na ta način, je prepričana ministrica.

Ministrica je čestitala letošnjim dobitnicam nacionalne štipendije. "Želim vam, da odkrijete lepoto raziskovanja, da se spopadete z znanstvenimi izzivi in da znanje, ki je brez mejno, čim odličneje nadgradite," jim je dejala.

Letošnje dobitnice štipendij Za ženske v znanosti so farmacevtka Barbara Zorec, biologinja Anamarija Žagar in kemičarka Mirjana Rodošek. Doslej, v desetih letih, je L'Oreal Unesco nagradil 25 slovenskih raziskovalk, dve sta prejeli tudi mednarodni štipendiji.
Morda te zanima tudi:

Tedenski numeroskop: Le vi ste vi!

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Tedenski numeroskop: Živite svoj največji potencial

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V Cityparku pomlad pozdravljajo z veličastnimi japonskimi češnjami

Topli sončni dnevi nas vodijo vsak dan bližje pomladi.

Tedenski numeroskop: Nehajmo loviti svoj rep

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

V šovu Kdo si ti? so se pod maskami skrivali Rok Ferengja, Emkej in Neisha

Tretji del šova Kdo si ti? Zvezde pod masko je znova na...

Oranžna faza: V ponedeljek se odpirajo vse trgovine

S ponedeljkom se odpirajo vrata vseh trgovin po državi....
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.