KUHALNICA: Ajdov kruh z orehi

Včasih sem ajdov kruh z orehi občasno kupila v trgovini. Občasno pravim zato, ker je pregrešno drag. Sicer je tudi zelo dober, ampak vseeno je predrag. Zaradi tega in tudi zato, ker imam najraje domače, sem se odločila, da skušam ajdov kruh z orehi narediti kar sama.
Ajdov kruh z orehi (foto: OblizniPrste.si)
Ajdov kruh z orehi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ko sem ga prvič pripravila, sem bila malo skeptična, ali bo res tako okusen kot trgovinski. Končni rezultat je bil … Presenetljivo dober! Moj je še boljši od trgovinskega, zato mu pravim najboljši ajdov kruh z orehi. Ima vrsto prednosti: je domač, izrazito dober, cenovno sprejemljiv in povrh vsega še zdrav. Več si pa ne moremo želeti, kajne? Če ga še niste, ga poskusite – speči in (po)jesti.

Sestavine za ajdov kruh z orehi:
• 500 g ajdove moke
• 400 g pšenične bele moke
• okrog 650 ml vrele vode
• 2 čajni žlički himalajske soli
• 5 jušnih žlic oljčnega olja
• 2 čajni žlički rjavega sladkorja
• 1,5 do 2 vrečki suhega kvasa
• dve pesti orehov

Postopek za pripravo ajdovega kruha z orehi:
Ajdovo moko damo v posebno posodo. Medtem v kozici zavremo vodo.

Ajdovo moko prelijemo z 0,5 l vrele vode. Preostanek vode shranimo za pozneje.

Orehe na grobo sesekljamo.

V ponvici jih na hitro prepražimo (brez olja, kar na suho).

V drugo posodo damo belo moko, sol, rjavi sladkor, kvas.

K temu dodamo še ohlajeno namočeno ajdovo moko in olje.

Mešamo s kuhalnico ali s pomočjo kuhinjskega robota. Postopoma dodajamo preostanek vode in po potrebi lahko še malo vode, a počasi, da je ne bo preveč. Ne gnetemo predolgo in premočno, saj bo zmes postala preveč nehomogena in se bo lepila na posodo ter prste. Malo jo pomokamo, posodo pokrijemo in nekje 45 do 60 minut pustimo vzhajati, dokler se ne podvoji.

Zdaj dodamo prepražene orehe in premešamo.

Prenesemo na pekač, ki smo ga obložili s peka papirjem. Malo pomokamo. Po vrhu ga z nožem malo zarežemo, da naredimo nekakšno “mrežo”.

Pokrijemo in pustimo še malo vzhajati. Nato prižgemo pečico in kruh pečemo na temperaturi 185 stopinj Celzija nekje 45 minut. Čas in temperatura sta odvisna tudi od pečice. Če se vam ne bo zdel povsem pečen, ga pecite še pet minut dlje, a nikar ne pretiravajte, da ne bo trd.

Ajdov kruh z orehi nato prestavimo na kuhinjsko krpo. Z njo ga pokrijemo in malo ohladimo, čeprav je res težko čakati, ko pa tako omamno diši.

Kmalu ga že lahko narežete in uživate v domačem ajdovem kruhu z orehi. Mmm, neprecenljivo!

Ajdov kruh z orehi je tako dober, da ga lahko jeste kar samega, sploh ne rabi kakega dodatka. Po eni strani je kar škoda, da njegov poln in edinstven okus prekrivamo s kakšnimi namazi in podobnim.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

4 najmočnejša protibolečinska zelišča iz ljudske medicine

Saj poznate tisti rek „za vsako bolezen rož'ca raste“? ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je jedilnik za enostavno in okusno kosilo

Jedilnik za kosilo! Dobra enostavna kosila lahko pripra...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.