Ko sem ga prvič pripravila, sem bila malo skeptična, ali bo res tako okusen kot trgovinski. Končni rezultat je bil … Presenetljivo dober! Moj je še boljši od trgovinskega, zato mu pravim najboljši ajdov kruh z orehi. Ima vrsto prednosti: je domač, izrazito dober, cenovno sprejemljiv in povrh vsega še zdrav. Več si pa ne moremo želeti, kajne? Če ga še niste, ga poskusite – speči in (po)jesti.
Sestavine za ajdov kruh z orehi:
• 500 g ajdove moke
• 400 g pšenične bele moke
• okrog 650 ml vrele vode
• 2 čajni žlički himalajske soli
• 5 jušnih žlic oljčnega olja
• 2 čajni žlički rjavega sladkorja
• 1,5 do 2 vrečki suhega kvasa
• dve pesti orehov
Postopek za pripravo ajdovega kruha z orehi:
Ajdovo moko damo v posebno posodo. Medtem v kozici zavremo vodo.
Ajdovo moko prelijemo z 0,5 l vrele vode. Preostanek vode shranimo za pozneje.
Orehe na grobo sesekljamo.
V ponvici jih na hitro prepražimo (brez olja, kar na suho).
V drugo posodo damo belo moko, sol, rjavi sladkor, kvas.
K temu dodamo še ohlajeno namočeno ajdovo moko in olje.
Mešamo s kuhalnico ali s pomočjo kuhinjskega robota. Postopoma dodajamo preostanek vode in po potrebi lahko še malo vode, a počasi, da je ne bo preveč. Ne gnetemo predolgo in premočno, saj bo zmes postala preveč nehomogena in se bo lepila na posodo ter prste. Malo jo pomokamo, posodo pokrijemo in nekje 45 do 60 minut pustimo vzhajati, dokler se ne podvoji.
Zdaj dodamo prepražene orehe in premešamo.
Prenesemo na pekač, ki smo ga obložili s peka papirjem. Malo pomokamo. Po vrhu ga z nožem malo zarežemo, da naredimo nekakšno “mrežo”.
Pokrijemo in pustimo še malo vzhajati. Nato prižgemo pečico in kruh pečemo na temperaturi 185 stopinj Celzija nekje 45 minut. Čas in temperatura sta odvisna tudi od pečice. Če se vam ne bo zdel povsem pečen, ga pecite še pet minut dlje, a nikar ne pretiravajte, da ne bo trd.
Ajdov kruh z orehi nato prestavimo na kuhinjsko krpo. Z njo ga pokrijemo in malo ohladimo, čeprav je res težko čakati, ko pa tako omamno diši.
Kmalu ga že lahko narežete in uživate v domačem ajdovem kruhu z orehi. Mmm, neprecenljivo!
Ajdov kruh z orehi je tako dober, da ga lahko jeste kar samega, sploh ne rabi kakega dodatka. Po eni strani je kar škoda, da njegov poln in edinstven okus prekrivamo s kakšnimi namazi in podobnim.
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.