Nekatera živila so bolj rizična od drugih. Z njimi se lahko zastrupite, kar privede do bruhanja, driske, krčev v želodcu, bolečih mišic, povišane telesne temperature. Če menite, da ste se z določeno hrano zastrupili, morate takoj obiskati zdravnika.
Živila, ki spadajo v rizično skupino in s katerimi se lahko zastrupite so:
Jajca
jajca, ki jih jemo pogosto pri zajtrku, kosilu ali večerji, spadajo v skupino živil, s katerimi se lahko zastrupite, saj lahko vsebujejo bakterije salmonele. Te bakterije se skrivajo v notranjosti jajc in če niso dovolj kuhana ali pečena, obstaja možnost zastrupitve. Zato je potrebno jajca vedno hraniti v hladilniku, tudi pirhe! Prav je, da jih pred jedjo dobro skuhate ali popečete.
Tuna
Tudi tuna je lahko vzrok za zastrupitev. Ta mora biti dovolj pečena ali skuhana. Prav tako mora biti pravilno skladiščena po ulovu, če je na toplem, se lahko razvijejo strupene snovi. Previdno tudi s konzervami tune. Če so zelo slanega okusa, je mogoče, da so pokvarjene.
Krompir
Krompir sam po sebi ni škodljiv, če je zadosti kuhan. Bolj delikatna pa je krompirjeva solata ali francoska solata. Če dodajate razne prelive, majonezo, gorčico, jajca, potem morate tako pripravljeno jed hraniti v hladilniku.
Sir
Ali ste vedeli, da se največ zastrupitev v domači kuhinji zgodi ravno s sirom? Vsebuje lahko namreč bakterije salmonele ali listerije. Še posebej občutljivi so mlajši siri, topljeni siri ali siri s plemenito plesnijo.
Paradižnik
Tudi paradižnik spada med živila, s katerimi se lahko zastrupite. Strokovnjaki opozarjajo, da ga pred jedjo dobro operete in hranite v hladilniku, saj se na njem lahko razmnožijo bakterije, ki povzročijo drisko. Hranite ga ločeno od ostale zelenjave, najbolje v plastični vrečki ali posodi v hladilniku.
Jagodičevje
Zelo pogoste so tudi zastrupitve z jagodičevjem. To velja predvsem za kupljeno sadje. Ko kupujete maline, jagode, borovnice in podobno, preverite, kakšne kvalitete so in kakšno je njihovo poreklo.