Projekt: Bivanje starejših na kmetiji

Starejši so pridobili možnost kvalitetnega bivanja na podeželju, večjega povezovanja in druženja, možnost vključevanja v različne aktivnosti in dela na kmetiji, možnost druženja, udeležbe na izletih in dogodkih na kmetijah in dodatno možnost za celodnevno bivanje v novem okolju.
Družba DEOS je v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost ter tremi kmetijskimi gospodarstvi izvajala triletni pilotni projekt Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji.
Družba DEOS je v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost ter tremi kmetijskimi gospodarstvi izvajala triletni pilotni projekt Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Družba DEOS je v sodelovanju z Zavodom Aktivna starost ter tremi kmetijskimi gospodarstvi izvajala triletni pilotni projekt Identifikacija pogojev vključenosti uporabnika v programe (celo)dnevnega bivanja starejših na kmetiji.

Projekt se je izvajal v sklopu Javnega razpisa za podukrep 16.9 in se je sofinanciral iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja ter iz proračuna Republike Slovenije.

 

Možnosti bivanja starejših oseb na kmetijah

S projektom so želeli preučiti možnost bivanja samostojnih starejših oseb na kmetijah in tako postaviti smernice za izvajanje teh dejavnosti na kmetijah. Glavni cilj projekta je bil proučitev možnosti diverzifikacije kmetijskih dejavnosti na dopolnilne dejavnosti celodnevnega bivanja in dnevne oblike bivanja odraslih in starejših oseb, ki niso odvisne od tuje pomoči pri opravljanju osnovnih dnevnih opravil. 

 

Kako se je razvila ideja?

"Do ideje za projekt Bivanje na kmetiji smo prišli na podlagi naših izkušenj, saj se domovi za starejše že več let soočajo z zasedenostjo kapacitet in posledično večletnimi in dolgimi čakalnimi vrstami," so pojasnili pri družbi DEOS.

Veliko je starejših, ki so še samostojni in še lahko skrbijo zase, vendar živijo sami, potrebujejo družbo, svojci pa jim ne morejo biti vedno na voljo. Bivanje na kmetiji nudi priložnost za tiste, ki si želijo zamenjati okolje in stara leta preživeti v naravi, se družiti z vrstniki ali svoje dneve preživeti aktivneje z dnevnimi aktivnostmi.

"Uporabnikom želimo omogočiti daljše in bolj kakovostno življenje ter spodbuditi aktivno staranje prebivalstva. S tem bi posledično razbremenili tudi institucije, torej domove za starejše," so dodali.

 

Kako je projekt potekal?

Tekom projekta so raziskali možnost tovrstne uvedbe bivanja na kmetijah, interes kmetij in posameznikov ter izvedli poskusno izvedbo bivanj na kmetijah. Spremljali in izvajali so celodnevno in dnevno bivanje odraslih in starejših oseb, ki niso odvisne od tuje pomoči pri opravljanju osnovnih dnevnih opravil, na kmetijah. Starejši so pridobili možnost kvalitetnega bivanja na podeželju, večjega povezovanja in druženja, možnost vključevanja v različne aktivnosti in dela na kmetiji, možnost druženja, udeležbe na izletih in dogodkih na kmetijah in dodatno možnost za celodnevno bivanje v novem okolju.

Partnerstvo je s projektom opredelilo smernice, ki definirajo osnovne pogoje za izvajanje novo oblikovanih programov, oblikovali so vstopne pogoje za bivanje starejših na kmetijah, opredelili načine in metode spremljanja zdravstvenega stanja uporabnika v času bivanja uporabnika na kmetiji ter načine in metode prehoda v druge storitve, ko bivanje na kmetiji ni več mogoče.

 

Dodatne zaposlitve in izobraževanja

Tekom trajanja projekta so poleg priprave smernic in dokumentov za izvajanje programov na kmetijah, zaposlili tudi novo osebo in sodelovali z zunanjim izvajalcem Socialno zbornico Slovenije, za evalvacijo projekta.

Testno so izvajali programe bivanja na vseh kmetijah, vse tri kmetije pa so prejele dodaten dohodek. Dodatno so usposobili člane kmetijskih gospodarstev o različnih vsebinah za delo s starejšimi ter preko različnih dogodkov vključili različne ranljive skupine v projektne aktivnosti (invalide, odrasle, starejše in otroke ter osebe s posebnimi potrebami). Vsaka izmed treh partnerski kmetij je predala novo znanje, ugotovitve in informacije o projektu tudi na druge zainteresirane kmetije.

Skozi celotno trajanje projekta so testirali in preizkušali možnosti za uvedbo in izvajanje celodnevnega in dnevnega bivanja na kmetijah tudi po koncu projekta ter spremljali tako pozitivne kot negativne vidike ter kakšno dodatno strokovno podporo bi potrebovale kmetije za izvajanje. Želeli so preizkusiti in pripraviti podlago za uvedbo nove storitve bivanja na kmetijah za starejše.

Z novimi storitvami bi starejše osebe dobile dodatno možnost pri načrtovanju svoje starosti, dodatno bi pripomogli tudi k razvoju podeželja in ohranjanja kmetij.

 

Več si lahko preberete TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...

Dan žena: navdihujoči citati močnih in uspešnih žensk

Ali veste, zakaj praznujemo mednarodni dan žena? Zbrali...

Metka Klevišar: OSTANE VELIKO NEIZREČENEGA

Veliko govorimo, pa pogosto o čisto nepomembnih stvareh...

Pust: 4 odlične ideje za pustno ustvarjanje z vnuki

Še malo in bomo okoli nas že lahko slišali razigran sme...

Iz Jožičine kuhinje: srčki za posebne priložnosti

Pridejo posebni trenutki: poroke, obhajila, birme, praz...

Nasvet za bujne in cvetoče cvetlice: zalivanje rož s kvasom (trik ambasadorke Jožice)

Tokrat iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen nasve...

Babičini triki za zdrave, krepke in sijoče lase

Preverite recepte za negovalne kure za lase, da bodo va...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.