Projekt Pasavček že 11 leto

Tudi v letošnjem letu Javna agencija RS za varnost prometa in že 11 leto zapored izvaja projekt Pasavček po šolah in vrtcih, s katerim želijo osveščati in informirati otroke in njihove starše glede nujne in pravilne uporabe otroških varnostnih sedežev.
Otroci v prometnih nesrečah utrpijo najhujše posledice.
Otroci v prometnih nesrečah utrpijo najhujše posledice.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Otroci so namreč v prometu najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah kot potniki v vozilih in utrpijo najhujše posledice (več kot 60 % umrlih in hudo poškodovanih otrok je potnikov v vozilih), ko bi jih morali odrasli ustrezno zaščititi in namestiti v otroške varnostne sedeže in pripeti z varnostnim pasom, na vseh vožnjah, tudi najkrajših in pri nižjih hitrostih.

V okviru programov prometne vzgoje izvaja Javna agencija RS za varnost prometa uveljavljen projekt Pasavček, s katerim so v preteklih letih pomembno izboljšali varnost otrok med vožnjo. V letošnjem šolskem letu je sodelovalo kar 694 vrtčevski in šolskih skupin, preko 14.000 otrok in prav v teh dneh so zaključili s pregledom končnih poročil o njihovem delu. Prejeli smo preko 660 zaključnih poročil sodelujočih, tako da bomo v teh dneh šolskega leta nagradili 10.000 otrok s priznanji Pasavčka in simboličnimi nagradami - otroci prejmejo jojote s sloganom Red je vedno pas pripet, najboljši projekti pa tudi figurice pasavčka.

Poučna lutkovna predstava »Pasavček v prometu«:« Red je vedno pas pripet!«
V letošnjem letu so za nagrado skupinam oz. njihovim učiteljem in vzgojiteljem, ki že več kot 5 let sodelujejo v projektu, pripravili interaktivno poučno lutkovno predstavo »Pasavček v prometu«, v kateri se, z otroki priznana animatorka, pogovarja in jim prikaže ustrezno vedenje v prometu. Lik Pasavčka je igriv, kot vsi otroci, vendar vedno ve, kaj je prav in kaj je red: Red je vedno pas pripet! Skupno bo igrica v maju in juniju obiskala 22 osnovnih šol in vrtcev po Sloveniji.

Splošne informacije o projektu Pasavček:
- Projekt Pasavček se izvaja v Sloveniji od leta 2005, najprej kot mednarodni projekt, v katerem je sodelovalo 14 evropskih držav, finančno pa ga je podprla tudi Evropska Unija; zadnja leta pa ga v Sloveniji nadaljujemo zaradi dobrih rezultatov kot nacionalni prometno-vzgojni program.

- Osnovni namen projekta Pasavček je spodbujanje pravilne in varne vožnje otrok z uporabo otroških varnostnih sedežev in varnostnih pasov.

- Projekt se strokovno spremlja in razvija ter vsako leto dopolnjuje z novimi orodji in gradivi, izvajajo se različne aktivnosti od projektnega dela, svetovanja in usposabljanja glede pravilne uporabe otroških sedežev in varnostni pasov, opozarjanja in spremljanja pripetosti otrok in odraslih, medijske aktivnosti, nadzor itd.

- Skupno je do sedaj v enajstih letih v projektu sodelovalo preko 9.100 vrtčevskih skupin in oddelkov prve triade osnovne šole.

- Aktivno je bilo v projekt skupno vključenih preko skoraj 170.000 otrok, preko 150.000 učiteljev in vzgojiteljev, posredno pa še preko 100.000 staršev.

- Vsako leto prejmejo sodelujoči oddelki za potrebe izvajanja projekta številna preventivna gradiva za otroke in starše: plakate, knjižice, letake, balone, tattooje, kartončke za spremljanje pripetosti, štampiljke, knjižna kazala, metre, blokce, ravnilca, nalepke, magnetke, obešanke za vrata, kopitljačke, CD s Čuki, rumene rutice s pasavčkom.

- Vsi otroci so ob koncu vedno nagrajeni in sicer prejmejo priznanja Pasavčka ter simbolično nagradico z likom Pasavčka (obeski, žoge, zapestnice, obešanke za avto) ter najboljši tudi figurice Pasavčka.

- Evalvacija projektnih aktivnosti poteka s strani učiteljev/vzgojiteljev, otrok in njihovih staršev.

- Občasno se izvaja opazovanje dejanske pripetosti v prometu na različnih vrstah cest v različnih časovnih terminih, in sicer je pripetost otrok narasla s 53,7 % pred začetkom izvajanja projekta Pasavček v letu 2005 na 93 % v letu 2011.

- Do sedaj smo izvedli skupno preko 750 p rireditev in dogodkov Pasavček po šolah , vrtcih, lokalnih okoljih, nakupovalnih središčih ter sejmih za otroke in starše.

- Izvedenih je bilo 7 posebnih uvodnih izobraževanj za učitelje in vzgojitelje za izvajanje projektnih aktivnosti, udeležilo se jih je približno 750 učiteljev in vzgojiteljev, izdan je bil tudi strokovni priročnik za izvajanje aktivnosti.

In ne pozabite, kaj pravi Pasavček?
Red je vedno pas pripet!
Morda te zanima tudi:

Oranžna faza: V ponedeljek se odpirajo vse trgovine

S ponedeljkom se odpirajo vrata vseh trgovin po državi....

Tedenski horoskop: Dom, ljubezen in mir niso podarjeni

Izračunajte si svoje število in preberite, kaj vam v te...

Center Vič bo poskrbel za varen in sladek pust

Zapeljite se po brezplačni krof.

V Centru Interspar Vič ponovno odprtje trgovin

V Centru Interspar Vič se danes znova odpirajo vse trgo...

V Cityparku okrepili higienske standarde

Nakupovalna središča SES v Ljubljani ponosni lastniki c...

Delo bolnišničnih farmacevtov je v času cepljenja proti covid-19 izredno pomembno

Bolnišnice ne potrebujejo samo gotovih zdravil. Magistr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2021 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.