Rabarbara je nekoč veljala za hrano revežev, danes pa jo izredno cenijo, saj so raziskave dokazale, kako pozitivno lahko deluje na naše telo. Vsebuje številne antioksidante, ti zavirajo celo razvoj rakavih celic.
Stebla rabarbare so užitna, listi pa ne. Uživanje stebel se priporoča tudi vsem tistim, ki bi radi shujšali, saj vsebujejo zelo malo kalorij, uravnavajo pa tudi prebavo ter preprečujejo zaprtost.
Kaj vsebujejo stebla rabarbare?
Vsebujejo veliko kalija, kalcija, vitamine skupine A, B3, B5, B12 in vitamin C. vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki pomagajo, da naš metabolizem deluje hitreje.
Kako zdravilna je ta azijska rastlina?
Strokovnjaki so dokazali, da uspešno odpravlja zaprtost, obnavlja kosti in preprečuje razvoj osteoporoze, zmanjšuje možnost za nastanek Alzheimerjeve bolezni, znižuje previsok krvni tlak, znižuje nevarni holesterol, lajša negativne vplive menopavze, deluje protivnetno in antibakterijsko.
Nekoč so korenino rabarbare uporabljali kot agresivno naravno odvajalno sredstvo. Iz nje so kuhali čaj. Korenino, ki je prav tako zdravilna, lahko kupite v lekarni.
Stebla rabarbare pa se uporablja največkrat za kuhanje marmelade, kompota ali soka.
Kdo ne sme uživati rabarbare?
Uživanje rabarbare se ne priporoča nosečnicam, doječim materam ter ljudem, ki imajo oboleli mehur.