POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Moje zdravje > Prehrana | piše: Helena Primic | 24.12.2023
Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hrano pravilno kombiniramo! Preverite, katere prehranske kombinacije odsvetuje tisoče let stara indijska ajurveda.
 	Čeprav gre za zelo priljubljeno in okusno kombinacijo, ajurveda močno odsvetuje kombiniranje mleka z bananami. (Foto: Freepik.com)
Čeprav gre za zelo priljubljeno in okusno kombinacijo, ajurveda močno odsvetuje kombiniranje mleka z bananami. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tako kot na vrtu nekatere rastline niso dobri sosedje, velja tudi za določena živila, da jih naj ne bi jedli skupaj, ker njihova skupna prebava ne poteka najbolj optimalno.

Da se je določenim prehranskim kombinacijam dobro izogibati, je že pred tisoče leti vedela stara indijska medicina ajurveda.

Preverili smo, katera so tista živila, ki so po ajurvedi najbolj nezdružljiva in se je zato njihovim za zdravje neugodnim kombinacijam dobro izogniti.

 

Posebna previdnost z mlečnimi izdelki

Po ajurvedi, ki iz svoje prehrane ne izloča mlečnih izdelkov, temveč štejejo za zelo pomembno hrano (predvsem ghi in surovi jogurt), je z mlekom in mlečnimi izdelki treba biti vendarle posebej previden. Predvsem, ko gre za kombinacije z drugimi živili.

Zelo neugodna in težko prebavljiva kombinacija je mleko in banane. Uživanje banan z mlekom lahko namreč zmanjša agni (prebavni ogenj), spremeni črevesno floro ter sproži nastanek toksinov in posledično sinusno kongestijo, prehlade, kašelj, alergije in izpuščaje. Takšne motnje so idealen teren za toksično snov amo, ki je po ajurvedi glavni vzrok za večino bolezni.

Mleko vam bo težje obsedelo v prebavilih tudi, če ga boste kombinirali s kislim sadjem, melonami, kvašenim kruhom, ribami in celo jogurtom, čeprav sta oba iz družine mlečnih izdelkov.

Če imate radi sadne jogurte, pazite torej, da ne vsebujejo banan, melon in kislega sadja, saj je tudi jogurt nezdružljiv s temi jedmi. Jogurta na splošno ni dobro kombinirati s škrobom in vročimi pijačami (vključno s kavo in čajem).

 

Jajčka s sirom bodo težko obležala v prebavilih

Ljubitelji jajc bodite pozorni, da jih ne jeste v kombinaciji z mlekom (če so za zajtrk jajca, raje spijte rastlinski napitek ali čaj), jogurtom, sirom (sir v jajčkah torej odpade), krompirjem in vsem sadjem. Sadna peciva, ki vsebujejo jajca, torej niso dobra kombinacija.

Po ajurvedi se je dobro izogibati tudi kombinacijam škroba z bananami, jajcami, mlekom in datlji.

Če pri kuhi uporabljate med, ne pozabite, da je najbolj zdrav surov in povsem nesegret (meda nikoli ne segrevajte, saj s tem uničite vse zdravilne učinkovine v medu in ga hkrati naredite toksičnega!) ter da ne mara kombinacije z ghijem in grozdjem.

 

Na paradižnikovo in kumarično solato ne limone!

Po ajurvedi nikoli ne kombinirajte koruze z datlji, rozinami in bananami, pri razhudnikih (paradižnik, krompir in jajčevec) pa pazite, da jih ne združujete z mlekom in jogurtom ter melono in kumarami.

Posebno opozorilo velja tudi za limono, ki ne mara mleka in jogurta, paradižnika in kumar. Na paradižnikovo in kumarično solato torej vendarle raje kis kot limono.

 

Melone jejte same ali jih raje pustite na miru

Zelo poseben sadež, ki obožuje samoto, je melona, ki jo je po ajurvedi treba jesti samo ali jo raje pustiti na miru. Nezdružljiva je namreč z vsemi živili, še posebej pa z grozdjem, sirom, ocvrtimi jedmi in škrobom.

Ali boste te ajurvedske smernice upoštevali ali ne, je seveda povsem vaša odločitev, je pa dobro vedeti, da neustrezno kombiniranje jedi lahko pripelje do slabe prebave, fermentacije, gnitja in spuščanja plinov, po daljšem času pa tudi do bolezni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recepti: Mesne Velikonočne jedi

Brez šunke si Velike noči ne predstavljamo, vendar ima ...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Črni bezeg (Sambucus nigra) raste v obliki visokega grm...

Neverjetni triki&ideje za barvanje pirhov in ustvarjanje velikonočnih dekoracij

Ideje za čudovite velikonočne dekoracije. Triki in nasv...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.