Razmišljanja ob upokojitvi

Zaključujem delovanje v svojem čudovitem poklicu. Zdi se mi modro in prav, da preden odidem s teh poti, zapišem in opišem nekaj sledi, ki sem jih pustila za seboj v tem času, vsaj v zadnjem letu delovanja.
foto: Trezika Vidovič
foto: Trezika Vidovič
foto: Trezika Vidovič foto: Trezika Vidovič Trezika s svojo knjigo. (foto: Trezika Vidovič) foto: Trezika Vidovič foto: Trezika Vidovič foto: Trezika Vidovič
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Moje stopničke do uspeha so vodile z razloga, ker sem želela spremembe v življenju. Pravijo, da kdor deluje v začrtani smeri, uspe in kdor si močno želi in nekaj za to naredi, uspe. Predvsem je pomembna samozavest. Ljudje, ki jo posedujemo ne delamo napak. Nihče jih ne dela. Napak ni, so le druge dimenzije delovanj. So le lekcije, ki se pojavljajo v različnih oblikah vse dotlej, dokler se jih ne naučimo. Potem preidemo na naslednjo lekcijo.

Želeti spremembo v življenju je enostavno, ni pa je enostavno uresničiti in storiti nekaj za to. Spraševala sem se, kako naj to storim? Če si želim sprememb, bom poskusila nekaj za to narediti. Stopila sem na pot, ki vodi do uspeha. Dobro mi je šlo in uspela sem. Nikdar ne smemo izgubiti izpred oči tistega, kar hočemo. Tudi, če kdaj pomislimo, da je svet močnejši od nas. Skrivnost je le ena: Ne smemo odnehati.

Ne oziraj se za starimi vzorci, za ljudmi, ki z enim prstom kažejo nate in s tremi nase. Kar govorijo, govorijo o sebi, ker te ne poznajo. Ne poznajo tvojih razmišljanj in delovanj, ne tvojih želja. Tako, kot govorijo, bi delali oni. Nikoli ne podcenjujmo lastnih moči, s pomočjo katerih lahko pridobimo samozavest, ugotovite, da nam je zakon privlačnosti ponujen. Samo pogledati moramo vanj, mu ponuditi roko in iti z njim. Moč misli in besed , ki jih posedujmo, spreminja svet okoli nas.

Paulo Coelho je napisal, da, če si nečesa želiš, stremi vse stvarstvo k temu, da se sanje uresničijo.

Nikoli ne podcenjujmo lastnih moči in idej, s pomočjo katerih lahko še bolj napredujemo, še več ustvarjamo in potujemo naprej. Vsak trenutek imamo svobodno voljo in moč odločitve, kaj lahko v danem trenutku naredimo. Vendar ne smemo pozabiti, da je vsak trenutek darilo, ki nam omogoča korak naprej na naši poti. Odločila sem se za ta korak.

V meni se je ustvarjala še večja energija in moč. Eden od temeljnih ključev do uspeha in notranjega miru je, da si dovolimo biti odprti za neskončno paleto možnosti v svojem življenju. Pomagala sem bolnim otrokom, napisala prvo otroško knjigo, sodelovala pri eko projektih … Koliko vsega je za nas na tem svetu , če le imamo oči, da to opazimo in srce, da to vzljubimo in roko, da to stisnemo k sebi.

Ne vem, ali sem v življenju naredila veliko ali malo. Ampak vem samo eno, vse kar sem naredila, sem naredila iz srca.

Vse stvari potrebujejo čas za razcvet.

Tako je dobila tudi moja slikanica Fižol na robu gozda razcvet. Zgodba je nastala lansko leto ob projektu Eko kotiček za moj fižolček. Didaktična zgodba skozi pravljico prikazuje rast in spoznavanje fižola. Zgodnje naravoslovje je eden pomembnih pristopov uvajanja otrok v spoznavanje narave.

Vseh sedem let sem delala nekaj novega ali drugačnega v smeri Eko šole. V ta namen so se mi zahvalili za odgovorno sodelovanje in delovanje na področju ekologije v vrtcu.
Zaključila bi rada z mislijo na moj oddelek otrok, ki pravijo, da jim je žal ,da moram v pokoj. Takole sem jim rekla, da oboji končujemo eno obdobje življenja. Otroci odhajajo v šolo, jaz pa v pokoj.

Čudovito bi bilo, če bi otroke učili , namesto datumov, bitk, kako razmišljati, kako se imeti radi, kako imeti dobre odnose, kako biti moder in samozavesten in slediti izzivom, kako upravljati z denarjem in kako biti zdrav. Le redke od nas so naučili, kako se spoprijeti s temi različnimi področji življenja. Tudi jaz sem bila tista, ki sem jim želela to povedati.
Morda te zanima tudi:

Kajtimir Kunc: Država naj vrne, kar si je od upokojencev sposodila

Do danes je civilni iniciativi Za upokojence gre, za ka...

Starost ni za mevže: O nasilju med in nad starimi

Knjiga Starost ni za mevže je včeraj na okrogli mizi v ...

Domovi za starejše: Dodatno zaračunavanje osnovnih storitev

Zasebni domovi za starejše s koncesijo služijo na račun...

KOLUMNA: Sprenevedanje državnih institucij

Bolni otroci, ki jim država kaže hrbet. Revni in lačni ...

Dr. Ana Kranjc: Starost kot najlepše življenjsko obdobje

Ko je človek enkrat upokojen, lahko končno prisluhne se...

Civilna iniciativa: Upokojenci niso drugorazredni državljani

Pri Civilni iniciativi »ZA upokojence GRE« že od junija...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2019 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.