Sezona bučk je tu: jejte jih, zdrave so

Priljubljena poletna zelenjava bo kmalu na razpolago vsem. Bučke, velike in majhne, raznih oblik, naj bodo pogosto na vašem krožniku. Preberite, kako zdrave so.
Bučke so nizkokalorične in zelo zdrave. (foto: pexels.com)
Bučke so nizkokalorične in zelo zdrave. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Buče, bučke so izredno zdravilne. Užiten je olupek, plod, cvet, tudi semena. Poznamo več vrst, barv in oblik, vsem pa je skupno to, da so okusne, lahke, hitro se jih lahko pripravi in vsebujejo mnogo do rega.
Skodelica narezane bučke vsebuje le okrog 20 kalorij, kar je skoraj dvakrat manj od večine ostale zelenjave.

Bučke si lahko pripravite na mnogo načinov. Lahko jih popečete na oljčnem olju ali maslu, dodate ščepec soli, poper in sesekljan česen. Lahko uživate presne, jih naribate v solato (odlične so mlade bučke), lahko jih pečete v pečici ali na žaru, dodate krompirju, iz njih lahko pripravite okusno juho (na olju popražite čebulo, dodate na kocke narezane bučke in krompir, zalijete z vodo, skuhate do mehkega, solite in zmešate v kremno juho s paličnim mešalnikom).
Uporabite domišljijo in si jih pripravite čim večkrat.

Zdravilne lastnosti bučk
Bučke pomagajo uravnavati krvni talk in ščitijo pred boleznijo srca in ožilja. Preprečujejo tudi, da bi se žile mašile, znižujejo raven nevarnega holesterola.

Vsebujejo magnezij, ta znižuje previsok krvni tlak, vitamina C in A, ki preprečujeta razvoj ateroskleroze, vlaknine, ki jih vsebujejo bučke, prav tako pomagajo zniževati nevaren holesterol in urejajo prebavo, čistijo črevesje in ga krepijo, pomagajo, da se strupi hitreje odpravijo iz telesa.

Bučke vsebujejo tudi kalij, kalcij, folate in beta karoten. Priporoča se jim tudi vsem, ki imajo težave z astmo, revmo. Pomagajo obnavljati celice, pospešujejo metabolizem, krepijo možgane in ohranjajo vitalnost.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zdravje po 50. letu: Kaj se dogaja s telesom in kako ga lahko podpremo?

Po 50. letu se telo sooča s številnimi spremembami, ki ...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seved...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.