Spolna motnja: Erektilna disfunkcija

Moji odnosi > Partnerstvo | piše: Petra Logar | 13.4.2023
Erektilna disfunkcija je motnja, zaradi katere moški ne morejo dosegati zadovoljivega spolnega odnosa. Prizadene polovica moških, starih od 40 do 70 let. Za zdravljenje se danes uporablja mnogo načinov.
 	Erektilna disfunkcija prizadene polovica moških, starejših od 40 let. (foto: Freepik.com)
Erektilna disfunkcija prizadene polovica moških, starejših od 40 let. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kaj je erektilna disfunkcija, kakšni so njeni znaki, kako jo zdraviti in kakšni zdravstveni posegi jo lahko lajšajo, smo vprašali mag. Dejana Bratuša, dr. med., predstojnika Oddelka za urologijo UKC Maribor.

Kaj je erektilna disfunkcija?
Erektilna disfunkcija (ED) je po definiciji trajna nezmožnost moškega za doseganje ali vzdrževanje zadostne erekcije za zadovoljiv spolni odnos. Širše gledano spada med spolne težave tudi prezgodnja ejakulacija, kadar je erekcija do trenutka izliva semena dovolj dobra, vendar se to zgodi preden si to oba partnerja želita, erekcija po izlivu pa seveda uplahne. Pri tem govorimo o motnjah ejakulacije.

Kakšni so znaki?
Znaki so razvidni iz definicije. Moški ne more doseči zadostne erekcije za spolni odnos, ki bi zadovoljil njega in partnerko, ali pa je na začetku aktivnosti erekcija še zadostna, pa med samo aktivnostjo popusti, še preden bi prišlo do zadovoljivega zaključka (ponavadi orgazem z izlivom semena).
 
PREBERITE TUDI: Intervju: Kako zmotne predstave o seksu prispevajo k suši v postelji?

Koliko moških se pri nas srečuje s to težavo in pri kateri starosti?
Pri nas kakšne natančne epidemiološke raziskave ni, v svetu velja, da ima okoli 50% moških med 40. in 70. letom starosti vsaj začetno stopnjo ED. Pri celotni spolno aktivni populaciji naj bi bil ta odstotek med 20 in 25%. Nekatere težave (predvsem z ejakulacijo, pa tudi nekatere bolj psihogeno pogojene) se lahko pojavijo že relativno zgodaj, večina težav z erekcijo pa po 50. letu.

Kako poteka zdravljenje?
Pred zdravljenjem opravimo orientacijski urološki in nevrološki pregled, da izključimo možne pridružene bolezni in stanja, ki lahko vplivajo na nastanek ED. V ta namen naredimo tudi nekatere laboratorijske preiskave. V samem zdravljenju danes prevladujejo zdravila v obliki tablet, tako imenovani PDE5 inhibitorji, od katerih obstajajo sildenafil (Viagra in paralele), vardenafil (Levitra) in tadalafil (Cialis). Če obstajajo kontraindikacije za jemanje teh zdravil ali pa so neučinkovita, se poslužujemo injekcij, ki se dajejo direktno v penis, naslednja možnost so vakumske črpalke, zadnja pa kirurška vstavitev penilnih protez. Vsa ta zdravljenja so simptomatska, to pomeni, da ne odpravimo vzroka za nastanek ED, ampak zgolj poboljšamo ali ustvarjamo erekcijo. Edino možno vzročno zdravljenje je nadomeščanje moških spolnih hormonov, kadar ugotovimo, da je za ED krivo njihovo pomanjkanje. Vzročno zdravljenje je tudi kirurško reševanje motenj pritekanja ali odtekanja krvi v penis, kar pa pride v poštev izjemoma pri zelo specifičnih primerih.

Imajo zdravila lahko stranske učinke?
Zdravila, ki jih uporabljamo, resnih stranskih učinkov nimajo (če seveda upoštevamo kontraindikacije, to je souporaba nitratov), možni so blagi stranski učinki v obliki glavobola, rdečice obraza, zamašenega nosu, bolečin v mišicah, vendar so ti pojavi blagi in sami izzvenijo in redko tako moteči, da bolniki ne želijo jemati zdravil.
 

Kako izbrati pravo zdravilo? In kako naj jih oseba jemlje? Kaj menite o zdravilih, ki jih oglašujejo preko spleta, so varna?
Kar se tiče odločitve med naštetimi tremi zdravili, je odločitev posameznika, kaj mu bolj ustreza (razlike so predvsem pri trajanju učinka in pri možnih stranskih učinkih), včasih je celo najbolje, da bolnik poskusi vse tri in se nato sam odloči, katero mu najbolj ustreza. V osnovi se lahko odločimo za jemanje zdravil po potrebi, torej eno uro preden želi moški imeti spolni odnos, s tadalafilom (Cialis) pa je zaradi dolge razpolovne dobe možna terapija enkrat dnevno v manjših dozah, takrat je moški terapevtsko ves čas "pokrit" in mu spolne aktivnosti ni potrebno časovno planirati. Je pa takšna terapija seveda najdražja. Kar se tiče ostalih zdravil, ki se oglašujejo preko interneta, jih močno odsvetujem, saj se nikoli ne ve, kaj vsebujejo in so lahko v njih tudi škodljive primesi, pa tudi osnovna učinkovina v neprimernih odmerkih.

Kam naj se po pomoč obrne moški, ki ima to težavo?
Moški lahko svoje težave zaupa kar osebnemu zdravniku, marsikateri mu bo sam predpisal zdravljenje ali pa ga bo napotil k specialistu. Pri nas to pomeni ponavadi k urologu, saj spolnih terapevtov, ki jih imajo v tujini, pri nas ne poznamo. Če se moški iz katerihkoli razlogov ne želi pogovarjati o svojih težavah s svojim zdravnikom, obstaja po Sloveniji kar nekaj ambulant, ki se ukvarjajo tudi s spolnimi motnjami in kjer se je mogoče naročiti na pregled brez napotnice, se pa tak pregled seveda plača.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Ana Petrič: "Starejši ne vedo, kakšne pravice jim pripadajo."

"Ne načrtujejo na zalogo. Prepozno začnejo prilagajati ...

Intervju s trenerko spomina: "Ukrepati, ko so že nastopile težave, je malo pozno"

Z Jasmino Lambergar, certificirano trenerko spomina, ki...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Metka Klevišar: PREMAJHNA TABLETA

"Pritoževala pa se je zato, ker je bila nova tableta pr...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.