Mini pice za noč čarovnic
Sestavine:
200 g bele moke
200 g polnozrnate moke
1 čajna žlička ali 7 g posušenega kvasa
250 ml tople vode
Za omako:
300 g paradižnikove omake (pasate)
1 strok česna, zdrobljen
1 žlica olivnega ali repičnega olja
75 g naribane mocarele
10 črnih oliv
pest češnjevih paradižnikov, narezanih na polovičke
pest listov bazilike (za serviranje)
Priprava:
V kuhinjskem robotu zmešajte moko in kvas, ali ju pregnetite v skledi. Dodajte vodo in vse skupaj zamesite v mehko testo. Ko je testo pripravljeno, pa ga razdelite na štiri dele in jih razvaljajte na rahlo pomokani površini (premer približno 15 cm). Vse skupaj prestavite v naoljen pekač.
Medtem pripravite omako: pasato zmešajte s česnom, oljem in začimbami. Omako nato razporedite po testu ter po vrhu potresite mocarelo. Iz razpolovljenih oliv na mini pici ustvarite pajkovo telo. Okoli dodajte še narezane češnjeve paradižnike. Pustite pripravljeno vzhajati 20 minut. Pwčico segrejte na 240 stopinj (ventilatorsko) in pecite pice približno 10 do 12 minut. Pice morajo biti zlato zapečene ter lepo hrustljave. Na koncu posujte še z baziliko.
Strašne nadevane paprike
Sestavine:
4 manjše paprike (oranžne, rdeče in rumene ...)
25 g pinjol
1 žlica olivnega ali repičnega olja
1 rdeča čebula, sesekljana
2 stroka česna, zdrobljena
1 manjši jajčevec, narezan na majhne koščke
200 g vrečke mešanih žit (uporabili smo pšenico bulgur in kvinojo)
2 žlici posušene paradižnikove paste
lupina 1 limone
šopek bazilike, sesekljan
Priprava:
Paprikam porežite vrhove ter odstranite semena in belo meso. Z majhnim ostrim nožem ob straneh izrezljajte „grozljive obraze“ za noč čarovnic. Morebitne odrezke narežite na majhne koščke in pustite za kasneje.
Pinjole popražite v suhi ponvi, da zlato porjavijo in odstavite. V ponvi nato segrejte olje, segrejte tudi pečico na 200C/180C ventilator/plin. Čebulo pražite na olju, dokler se ne zmehča. Dodajte še česen, koščke paprike in jajčevce ter vse skupaj pražite še 10 minut, da se zelenjava zmehča. Če zelenjava postane suha, lahko dodate malo vode.
Medtem zdrobite žita in jih vmešajte v ponev, v katero ste predhodno vlili paradižnikovo omako. Kuhajte minuto ali dve, da se vse skupaj segreje, nato odstavite z ognja in dodajte limonino lupinico, baziliko in pinjole.
Nato papriko napolnite z mešanico žit. „Pokrove“ paprik zamenjajte s palčkami za koktajl in jih tako pritrdite na svoje mesto. Paprike nato položite na pekač, pokrijte s folijo in pecite 35 minut, zadnjih 10 minut pecite brez folije. Paprika mora biti mehka, nadev pa vroč.
Kremna bučna juha z lečo
Sestavine:
1 žlica olivnega olja
2 čebuli, sesekljani
2 stroka česna, sesekljana
približno 800 g naribanega bučnega mesa, s semeni
100 g rdeče leče
timijan
1l vroče zelenjavne osnove
ščepec soli in sladkorja
50 g „crème fraîche“, plus dodatek za postrežbo
Priprava:
V veliki ponvi segrejte olje. Na njem popražite čebulo, pražite, dokler se ne zmehča in zlato porjavi. Dodajte česen, meso buče, lečo in timijan, nato pa zalijte z vročo osnovo. Začinite, pokrijte in dušite 20-25 minut, da se leča in zelenjava zmehčata.
Medtem operite bučna semena. Odstranite morebitno meso, ki se jih še drži in jih posušite s kuhinjskim papirjem. V ponvi proti prijemanju segrejte 1 žličko olja in pražite semena, dokler ne začnejo poskakovati. Pogosto mešajte in ponev pokrijemo. Ko so semena „oreščkasta“ in dovolj pražena, dodajte malo soli in ščepec sladkorja ter dobro premešajte.
Kuhano bučno zmes do gladkega zmiksajte s paličnim mešalnikom ali v kuhinjskem robotu, nato dodajte „crème fraîche“ in ponovno stepite. Začinite.
Kremno juho postrezite z žlico „crème fraîche“ in z nekaj lističi timijana ter popraženimi semeni. Vse skupaj posujte po vrhu.
VIR: https://www.bbcgoodfood.com/