Spremembe Odloka o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev

Moj čas > Izobraževanje | piše: M. L. | 23.4.2020
Včeraj se je nekoliko spremenil Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev. Kaj je po novem lahko odprto in katerih storitev še nekaj časa ne bo? Preverite v prispevku.
Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. (foto: pexels.com)
Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vlada Republike Slovenije je zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Prepoved odloka bo veljala do njegovega preklica, za njegovo lažje razumevanje pa so na ministrstvu pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo odgovarja na najpogostejša vprašanja, odgovori nanje pa so bili posodobljeni včeraj, saj je prišlo do nekaterih sprememb pri veljavi Odloka.

Nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov smo zbrali tudi mi. Vsa ostala pa najdete tukaj.

Ali je pri prodaji na daljavo mogoč osebni prevzem oziroma ali je dovoljen način poslovanja “take away”, "to go" in “drive in”?
V skladu z namenom Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, da se omeji gibanje prebivalstva in zajezi epidemija COVID-19, je pri vseh oblikah prodaje na daljavo dovoljena le dostava na dom potrošniku. Tudi v teh primerih pa velja izjema za dejavnosti, ki so določene v prvem odstavku 2. člena Odloka.

V skladu s spremembo Odloka pa je dovoljen tudi osebni prevzem blaga ali hrane, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošnikom (npr. “take away”, “to go”, “drive in”).

Iz sprejetega Odloka ni jasno ali lahko gostinci kuhajo hrano za domov, za podjetja, za domove za ostarele in dostavljajo hrano.
Da, v skladu z Odlokom se lahko pripravi hrana in dostavi na predvideno lokacijo. Pri tem je potrebno dosledno upoštevanje navodil glede zajezitve epidemije COVID-19, ki so objavljene na spletnih straneh NIJZ in ostalih državnih institucij. "Take away", "to-go" in "drive-in" za potrošnike niso dovoljeni. Odlok pa ne posega v poslovno razmerje med podjetji.

Ali lahko nudim “take away” kavo ali drugo pijačo?
V skladu s spremembo Odloka je dovoljen tudi osebni prevzem kave ali druge pijače, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošnikom (npr. “take away”, “to go”, “drive in”)

Ali je od 20.4. tudi v trgovskem centru lahko odprta prodajalna, ki prodaja tehnično blago (npr. računalniki, printerji, bela tehnika....).?
Skladno s 15. točko 2. člena Odloka so prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blaga, lahko odprte, ne glede na to ali obratujejo kot samostojne prodajalne ali v okviru trgovskega centra. Dovoljeno je tudi obratovanje servisnih delavnic, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja tehničnega blaga in so kot izjema določene v 18. točki.

Ali se v prodajalne do 400m2 lahko štejejo tudi šivilje in tapicerji s svojimi saloni – prodaja blaga in storitev?
Ne. Odlok ne določa izjeme za storitve šiviljstva in tapiciranja.

Ali so lahko skladno z odlokom odprte optične prodajalne, ki poleg korekcijskih očal in leč prodajajo tudi sončna očala?
V kolikor so to prodajalne do velikosti 400 m2 prodajnega prostora in niso prodajalna v trgovskih centrih, bodo skladno z odlokom lahko odprte od 4.5.2020.

Imam cvetličarno, kjer prodajam tudi sadike za zelenjavo. Ali je moja prodajalna vključena?
Vlada Republike Slovenije je sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 42/20), s katerim so od začasne prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom izvzete tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Pri tem pa opozarjamo, da je treba upoštevati vsa navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter druge ukrepe in odloke za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19. V skladu z vsemi omenjenimi priporočili, odloki in ukrepi je namreč potrebno omejiti nenujne stike in tako zmanjšati možnosti števila okuženih.

Kako je s kmetijskimi zadrugami?
Kmetijske zadruge predstavljajo izjemo in lahko še naprej ponujajo in prodajajo blago in storitve. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal priporočila glede omejitev števila potrošnikov, ki so lahko hkrati v poslovnem prostoru, v katerem se ponuja in prodaja blago in storitve.

Ali je dovoljeno prodajanje živil na tržnici?
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na območju Republike Slovenije. V 2. členu so določene izjeme od navedene splošne prepovedi. Tržnice spadajo med izjeme, ki dopuščajo prodajo potrošnikom, in sicer med prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, vendar pa le v delu, v kolikor se na tržnici izvaja prodaja živil, ne pa tudi drugih izdelkov (obutev, obleke, suha roba, itd.). Prodaja slednjih na tržnici skladno z Odlokom ni dovoljena.

Ali je dovoljena prodaja sadik na tržnicah?
Potrošnikom se lahko ponuja in prodaja tudi seme in sadike, saj se tako zagotavlja boljša samooskrba z zelenjavo in sadjem upoštevajoč determiniranost setvenega koledarja. Prav tako gre za opravilo, ki ga lahko v okviru ukrepov prepovedi gibanja izvajajo državljani doma. V okviru Odloka se sadike in semena lahko prodajo v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, kmetijskih prodajalnah in v okviru programa vrta in kmetijstvo v prodajalnah. Tržnice z Odlokom niso izrecno urejene, vendar (kot smo že predhodno podali razlago) sodijo med prodajalne z živili. Prodaja sadik zelenjave ali sadja na tržnicah zato ni v nasprotju z Odlokom, če se izvaja skladno z navodili, s katerimi se nepotrebna tveganja za zdravje potrošnikov in prodajalcev preprečijo.

Ali so vulkanizerji lahko odprti?
Da. Opravljanje vulkanizerskih storitev predstavlja izjemo od začasne prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom.

Ali so avtopralnice lahko odprte?
Ne, Odlok ne določa izjeme za avtopralnice. Odlok pa se ne nanaša na razmerja med podjetji, zato je mogoče te storitve izvajati za podjetja vključno z zagotavljanjem teh storitev izvajanje javnih služb (npr. policija, gasilci, reševalci).

Ali dimnikarska dejavnost spada med tiste, ki ne smejo izvajati storitev na domu uporabnikov. Ali lahko dimnikarji opravljajo redne in periodične dimnikarske storitve?
Rednih in periodičnih dimnikarskih storitev zaradi preprečevanja razširjanja virusa ni dovoljeno izvajati, zaradi neposrednih stikov s potrošniki, zlasti tudi s starejšimi. Izključno se, kot določa izjema 2. člena Odloka lahko izvajajo izredne storitve, kot na primer storitve v primeru dimniškega požara, uhajanja ogljikovega monoksida ali zamašitve peči ali dimnika. S temi dimnikarskimi storitvami se v tej izredni situaciji preprečuje neposredno ogrožanje javne varnosti in zdravja. Pri tem pa je treba paziti na čim manjše stike in ustrezno zaščito opremo ter prezračenost prostorov, kjer se storitve izvajajo.

Ali je dovoljen pokop umrlih oseb?
Odlok dopušča ponujanje in prodajanje drugih nujnih storitev za zagotavljanje javne varnosti in zdravja, kar vključuje tudi izvajanje pogrebne in pokopališke dejavnosti.

Pogreb je dovoljen, vendar zgolj ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva. Posebej pa opozarjamo, da je treba ob tem upoštevati tudi določila 6. člena Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin in v zaprtem javnem kraju nositi zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ipd.), ki prekrije nos in usta, ter zaščitne rokavice, ob tem pa ohranjati tudi varno razdaljo do drugih oseb.

Nega diabetičnih stopal
Odlok začasno prepoveduje ponujanje in prodajanje blaga in storitev neposredno potrošnikom z izjemami.

S 4. 5. 2020 bodo lahko z obratovanjem pričeli tudi kozmetični saloni. Pri izvajanju vseh storitev je potrebno dosledno upoštevanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in navodil Ministrstva za zdravje ob postopnem sproščanju ukrepov.

Obrtne delavnice: mizarji, steklarji, …
Odlok ne posega v delovna razmerja, zato delavci lahko opravljajo svoje delo v delavnici, pri tem pa je treba upoštevati, da ni dovoljena prodaja oziroma ponujanje storitev potrošnikom.

Prodajalne z medicinskimi pripomočki – npr. slušni aparati, so lahko odprte?
V skladu z Odlokom so iz prepovedi izvzete prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki kar pomeni, da so v omenjenih prodajalnah izvzeti izdelki, ki so klasificirani kot medicinski ali ortopedski pripomoček.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.