Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seveda je najboljša s svežimi jurčki ali lisičkami. Danes bomo gobovo juho pripravili z jurčki in lisičkami, obogatili jo bomo s krompirjem. Za pripravo gobove juhe lahko seveda uporabimo tudi zamrznjene ali posušene gobe, a najbolj nam teknila juha iz svežih gob.
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za gobovo juho poznamo veliko receptov, uporabimo lahko različne gobe, poleg jurčkov in lisičk, lahko v juho dodamo tudi šampinjone ali kakšne druge gobe. S krompirjem juho obogatimo in zgostimo. Odlična je tudi kremna gobova juha s krompirjem, najboljša pa je kmečka gobova juha, ki jo pripravimo po tradicionalnih receptih. Današnji recept je malo poseben, saj bomo v juho dodali sveže paradižnike.

Sestavine za gobovo juho s krompirjem:

8 dag olja ali svinjske masti
4 dag čebule
3 stroki česna
svež peteršilj
1/2 kg svežih jurčkov in lisičk
3/4 kg krompirja
1 žlica moke
2 1/2 l vode ali čiste zelenjavne jušne osnove
4 sveži paradižniki
vejica majarona
sol in poper
malo kisa in 1 dl smetane

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Recept za gobovo juho s krompirjem po korakih

Najprej seveda naberemo jurčke in lisičke, seveda smo pozorni, da se vmes ne znajde kakšna strupena goba.

Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Svež peteršilj drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Paradižnike olupimo in drobno sesekljamo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo najprej drobno sesekljano čebulo, nato strt česen in na koncu še sesekljan peteršilj. Malo peteršilja prihranimo in ga bomo po juhi potresli preden jo bomo postregli.

Vse skupaj nekaj minut mešamo in pražimo da zadiši. Dodamo na listke narezane jurčke in lisičke in vse skupaj pražimo četrt ure. 

Nato dodamo na kocke narezan krompir in nekaj minut pražimo. Nato potresemo z malo moke, premešamo in takoj zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo.

Juho kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča, nato dodamo olupljene in sesekljane paradižnike. V jed dodamo vejico majarona, solimo, popramo in po okusu okisamo.

Juho nato odstavimo in prilijemo smetano, preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Gobova juha s krompirjem Enolončnica Recepti
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.