Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seveda je najboljša s svežimi jurčki ali lisičkami. Danes bomo gobovo juho pripravili z jurčki in lisičkami, obogatili jo bomo s krompirjem. Za pripravo gobove juhe lahko seveda uporabimo tudi zamrznjene ali posušene gobe, a najbolj nam teknila juha iz svežih gob.
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za gobovo juho poznamo veliko receptov, uporabimo lahko različne gobe, poleg jurčkov in lisičk, lahko v juho dodamo tudi šampinjone ali kakšne druge gobe. S krompirjem juho obogatimo in zgostimo. Odlična je tudi kremna gobova juha s krompirjem, najboljša pa je kmečka gobova juha, ki jo pripravimo po tradicionalnih receptih. Današnji recept je malo poseben, saj bomo v juho dodali sveže paradižnike.

Sestavine za gobovo juho s krompirjem:

8 dag olja ali svinjske masti
4 dag čebule
3 stroki česna
svež peteršilj
1/2 kg svežih jurčkov in lisičk
3/4 kg krompirja
1 žlica moke
2 1/2 l vode ali čiste zelenjavne jušne osnove
4 sveži paradižniki
vejica majarona
sol in poper
malo kisa in 1 dl smetane

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Recept za gobovo juho s krompirjem po korakih

Najprej seveda naberemo jurčke in lisičke, seveda smo pozorni, da se vmes ne znajde kakšna strupena goba.

Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Svež peteršilj drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Paradižnike olupimo in drobno sesekljamo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo najprej drobno sesekljano čebulo, nato strt česen in na koncu še sesekljan peteršilj. Malo peteršilja prihranimo in ga bomo po juhi potresli preden jo bomo postregli.

Vse skupaj nekaj minut mešamo in pražimo da zadiši. Dodamo na listke narezane jurčke in lisičke in vse skupaj pražimo četrt ure. 

Nato dodamo na kocke narezan krompir in nekaj minut pražimo. Nato potresemo z malo moke, premešamo in takoj zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo.

Juho kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča, nato dodamo olupljene in sesekljane paradižnike. V jed dodamo vejico majarona, solimo, popramo in po okusu okisamo.

Juho nato odstavimo in prilijemo smetano, preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Gobova juha s krompirjem Enolončnica Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Imunski sistem: živila, ki na imunski sistem vplivajo slabo in dobro

V prispevku boste spoznali nekaj živil, ki imunski sist...

Na dogodku Naj Fala kruh ponovno nagradili najboljše kruhe

V Sloveniji smo znani kot veliki ljubitelji kruha. Po s...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.