Recept za najbolj okusno gobovo juho s krompirjem

Gobova juha s krompirjem je okusna enolončnica, seveda je najboljša s svežimi jurčki ali lisičkami. Danes bomo gobovo juho pripravili z jurčki in lisičkami, obogatili jo bomo s krompirjem. Za pripravo gobove juhe lahko seveda uporabimo tudi zamrznjene ali posušene gobe, a najbolj nam teknila juha iz svežih gob.
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Gobova juha s krompirjem kot jo skuha Karmen Valant (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za gobovo juho poznamo veliko receptov, uporabimo lahko različne gobe, poleg jurčkov in lisičk, lahko v juho dodamo tudi šampinjone ali kakšne druge gobe. S krompirjem juho obogatimo in zgostimo. Odlična je tudi kremna gobova juha s krompirjem, najboljša pa je kmečka gobova juha, ki jo pripravimo po tradicionalnih receptih. Današnji recept je malo poseben, saj bomo v juho dodali sveže paradižnike.

Sestavine za gobovo juho s krompirjem:

8 dag olja ali svinjske masti
4 dag čebule
3 stroki česna
svež peteršilj
1/2 kg svežih jurčkov in lisičk
3/4 kg krompirja
1 žlica moke
2 1/2 l vode ali čiste zelenjavne jušne osnove
4 sveži paradižniki
vejica majarona
sol in poper
malo kisa in 1 dl smetane

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Recept za gobovo juho s krompirjem po korakih

Najprej seveda naberemo jurčke in lisičke, seveda smo pozorni, da se vmes ne znajde kakšna strupena goba.

Jurčke in lisičke očistimo in narežemo na lističe. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Svež peteršilj drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Paradižnike olupimo in drobno sesekljamo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast ali olje, dodamo najprej drobno sesekljano čebulo, nato strt česen in na koncu še sesekljan peteršilj. Malo peteršilja prihranimo in ga bomo po juhi potresli preden jo bomo postregli.

Vse skupaj nekaj minut mešamo in pražimo da zadiši. Dodamo na listke narezane jurčke in lisičke in vse skupaj pražimo četrt ure. 

Nato dodamo na kocke narezan krompir in nekaj minut pražimo. Nato potresemo z malo moke, premešamo in takoj zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo.

Juho kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča, nato dodamo olupljene in sesekljane paradižnike. V jed dodamo vejico majarona, solimo, popramo in po okusu okisamo.

Juho nato odstavimo in prilijemo smetano, preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

 

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Gobova juha s krompirjem Enolončnica Recepti
Morda te zanima tudi:

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.