Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in rižem, ki je preprosta jed na žlico. Mineštro bomo zgostili z rižem in belim fižolom, dodali pa bomo tudi veliko druge zelenjave. Vso zelenjavo bomo dolgo pražili na svinjski masti, nato pa jo bomo za dobro uro postavili v pečico.
Zelenjavna mineštra z belim fižolom in rižem. (Foto: Freepik.com)
Zelenjavna mineštra z belim fižolom in rižem. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mineštra se vedno prileže, poleti imamo na voljo domačo zelenjavo z vrta, ki je prav gotovo najboljša za zelenjavne juhe in enolončnice. Če imamo možnost, potem višek zelenjave zamrznemo, iz paradižnika pa lahko pripravimo domačo paradižnikovo omako. 

Kuhanja zelenjavne mineštre se pogosto lotimo, ko imamo v hladilniku višek zelenjave in ko si seveda želimo kakšne osvežilne enolončnice.  Zakaj je mineštra pripravljena v pečici boljšega okusa? Seveda tega zagotovo ne vem, ampak mislim, da se pri počasnem dušenju v pečici, okusi vse zelenjave in začimb bolje povežejo med seboj.

PREBERITE TUDI: Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Tudi današnjo mineštro bom pripravila v pečici, zelenjavo pa bom prej kar nekaj časa pražila. V receptih za praženje zelenjave običajno priporočajo olivno olje, jaz pa raje uporabim domačo svinjsko mast.

Recept za zelenjavno mineštro:

1 skodelica g belega fižola
1 korenček
1/2 manjše kolerabe
manjši kos gomolja zelene
1 skodelica stročjega fižola
1 skodelica graha
3 krompirji
3 stroki česna
1 skodelica domače paradižnikove omake
2 lovorova lista
1 liter vode
1 žlica suhih začimb; timijan, kumina, majaron, pehtran, sol in poper
1 žlica posušenih lisičk v prahu
1 žlička rdeče mlete paprike
1 skodelica rjavega riža
1 žlica svinjske masti

Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kose. Korenček ostrgamo in narežemo na majhne koščke. Uporabila sem zamrznjen stročji fižol, ki je bil že blanširan, ga odtalila in narezala na manjše kose. Prav tako sem uporabila zamrznjen grah, ki sem ga samo oplaknila z mrzlo vodo.

porabila sem beli fižol iz pločevinke, ki sem ga prav tako samo oplaknila z mrzlo vodo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Kolerabo in zeleno narežemo na drobne koščke. Rjav riž oplaknemo in skuhamo v slani vodi.

V večji ponvi razgrejemo žlico svinjske masti, dodamo sesekljano čebulo in jo osem minut pražimo. Dodamo narezano kolerabo, korenček in zeleno.

PREBERITE TUDI: Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Majhne skrivnosti priprave dobre mineštre
Premešamo in nekaj minut med mešanjem pražimo, nato dodamo na koščke narezan krompir. Spet dobro premešamo in pražimo od pet do deset minut. Nato dodamo stročji fižol, premešamo in pražimo. Čez nekaj minut dodamo grah in spet med mešanjem pražimo.

Po nekaj minutah praženja dodamo bel fižol in še naprej med mešanjem pražimo. Medtem ko postopoma pražimo zelenjavo, pristavimo približno dva litra vode. Dodamo malo soli, lovorov list, majaron, timijan in žlico suhih lisičk v prahu. Zavremo in prihranimo za zalivanje mineštre.

Mineštro lahko zalijemo tudi z zelenjavno jušno osnovo, čisto govejo juho ali celo juho iz kocke. Ker nisem imela pri roki nič od tega, sem s pomočjo zelišč in posušenih lisičk, pripravila nekakšno nadometno juho za zalivanje. Medtem ko pražimo zelenjavo, skuhamo tudi riž.

PREBERITE TUDI: Kako pripraviti najbolj okusne piščančje jedi na žlico?

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Zelenjavna mineštra z belim fižolom in rižem Recepti Mineštra
Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Naj Fala Kruh 2024 in Pizza Masterclass

Letošnji natečaj v peki kruha Naj Fala Kruh 2024 prinaš...

TOP 3 evropske božične kulinarične uspešnice

Izbrskali smo božične recepte za tradicionalne angleške...

Naredimo sami: 4 ideje za božično ustvarjanje skupaj z vnuki

Zbrali smo nekaj idej, kaj v tem čarobnem decembru ustv...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.