Z leti lahko prične pešati tudi vid. Najpogostejša okvara je tako imenovan sindrom prekratkih rok. Vid prične pešati, očesna leča prične izgubljati svojo prožnost, na blizu ne vidimo več tako dobro kot smo včasih.
Pri starejših pa se pogosto pojavlja tudi degeneracija rumene pege, barve pričnejo bledeti, vid je slabši.
Svoje pa lahko naredi tudi sladkorna bolezen, ki je prisotna tudi pri starejših.
Strokovnjaki svetujejo, da ljudje po 60 letu starosti vsaj enkrat mesečno obiščejo okulista. Pomembno je, da dobijo prava očala ali leče ter prava zdravila, če se pojavijo bolezni oči. Z rednimi pregledi lahko upočasnijo pešanje vida in krepijo zdravje oči.
Zelo pomembna pa je tudi pravilna prehrana. Za zdravje oči je potrebno jesti živila, ki so bogata z minerali, vitamini, proteini, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline, še posebej pa živila, ki vsebujejo veliko luteina, to je zelo pomembna snov, ki skrbi za zdravje oči.
Lutein zmanjšuje možnost za nastanek degenerativne rumene pege, preprečuje tudi razvoj očesne mrene, skrbi za zdravje roženice.
PREBERITE TUDI: Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida Strokovnjaki svetujejo čim bolj raznolike, sveže in surove zelenjave ter sadja.
Za zdravje oči se priporoča špinačo, zelje, koruzo, fižol, brokoli. Ta zelenjava vsebuje lutein. Vsebujejo pa ga tudi jajčni rumenjak, pomaranče in marelice.
Tudi vitamin A je nujen za dobro zdravje oči. Našli ga boste v korenju, pomarančah, bučah.
Če boste jedli živila, ki vsebujejo omega 3 maščobne kisline (najdete jih v avokadu, ribah, oreščkih), boste prav tako poskrbeli za boljše zdravje vaših oči.
Zelo priporočljivi so tudi orehi. Strokovnjaki svetujejo, da vsak dan pojeste pet do sedem orehovih jedrc. Ta zdravi prigrizek bo okrepil vaš vid, pa tudi vaše možgane in srce.
Potrebni so tudi proteini, te najdete v stročnicah, jajcih in mesu.
Ne pozabite na zadostno količino vode. Za zdravje celega telesa, pa tudi za zdravje oči je zelo pomembno, da dovolj pijete. Najboljša izbira je seveda voda ter nesladkani zeliščni čaj.