Če jo primerjamo z maslom, je svinjska mast bolj zdrava, zatrjujejo nekateri strokovnjaki. Svinjska mast vsebuje 60 odstotkov mononenasičenih maščob, maslo pa le 45 odstotkov. Te maščobe pa preprečujejo srčno kap.
Večino masti v svinjski masti je sestavljenih iz oleinske kisline, to je zelo zdrava maščobna kislina, ki pomaga srcu, da pravilno deluje, poleg tega pa znižuje holesterol, trdi Nick Bellissimo iz univerze za prehrano.
Še ena dobra stvar je v svinjski masti, lahko se jo segreva, pa se kljub temu ne sproščajo nevarne snovi. Na njej lahko torej tudi kuhate in pečete. Meso bo hitreje pečeno, maščobe ne bo vsrkalo vase in zato bo tudi lažje za prebavo.
»Tako svinjska mast, kot maslo imata enako količino holesterola, to je okrog 95 gramov na 100 gramov maščobe,« še trdi Bellisimo.
Seveda pa se morate zavedati tudi, da vse svinjske masti niso enako kvalitetne. Razlika se kaže v tem, kako je bila žival hranjena. Če kupujete in uporabljate svinjsko mast pri kuhanju, potem Bellisimo svetuje, da jo kupite od lokalnega kmeta. Pri njeni uporabi bodite varčni, ne vključujte jo v kuho vsakodnevno.