Ko boste prebrali, kako zelo zdravilen je hren, bo zagotovo večkrat na vaši mizi. Ta pekoči koren je zares čudežen. Iz njega lahko pripravite zdravilne ljudske pripravke, s katerimi si lahko lajšate mnoge zdravstvene težave.
Hren čisti telo, pospešuje metabolizem, odpravlja utrujenost, spodbuja delovanje prebave in pomaga, da se maščoba hitreje prebavi.
Hren pomaga pri razmnoževanju dobrih bakterij v črevesju, uničuje pa slabe bakterije ter preprečuje glivična vnetja.
Zelo zdravilno deluje tudi na pljuča, na ostale dihalne organe, na jetra, ledvice. Pomaga zdraviti bronhitis, vnetja sinusov, kašelj, vneto grlo.
Ljudski nasveti o uporabi hrena
Hren je nekoč veljal za močno ljudsko zdravilo in znali so ga uporabljati. Nekaj starih receptov si lahko pripravite tudi sami.
Proti revmi in artritisu
Naribajte sveži koren hrena in ga nadevajte v bombažno vrečko. Zaprite in položite na obolelo mesto. Ko začutite pekoč občutek na koži, oblogo odstranite. Potem obolelo mesto namažite z oljčnim oljem.
Ponavljajte večkrat.
Proti prehladu in za zdravljenje dihalnih poti
Naribajte za eno jušno žlico hrena, prelijte ga z dvema decilitroma vrele vode, pokrijte in pustite nekaj minut, nato pa precedite. Pijte še topel napitek večkrat na dan. ponavljajte nekaj dni in lažje boste dihali ter si zdravili bolezni dihal.
Proti kašlju
Naribajte za eno žlico hrena, dodajte mu enako količino jabolčnega kisa in žličko medu. Dobro premešajte in zaprite v manjši kozarec. Jejte po eno čajno žličko večkrat na dan.
Sirup proti kašlju
Potrebujete žlico naribanega svežega hrena, žlico sesekljane rdeče čebule, pet žlic vode in pet žlic medu. Vse skupaj dobro zmešajte, hranite v steklenem kozarčku dobro zaprto 24 ur, nato pa precedite in shranite sirup v stekleničko. Jejte po eno žličko na dan.
Za hitrejše in zdravo hujšanje
Naribajte 125 gramov hrena, dodajte mu tri žlice medu in sok treh limon. Vse skupaj dobro zmešajte s paličnim mešalnikom, da dobite gladko zmes. Nato jo nadevajte v kozarec, zaprite in hranite v hladilniku. Jejte dvakrat na dan pred obrokom po eno žličko. Vztrajajte tri tedne.
Za boljši spomin in zdrave možgane
Z mešalnikom dobro zmešajte 125 gramov naribanega hrena, štiri olupljene limone, tri žlice medu, p0ol žličke cimeta in eno žlico naribanega ingverja. Mešajte, da dobite gladko zmes, nato jo shranite v kozarec in dobro zaprite. Hranite na hladnem in temnem. Jejte po eno žličko dvakrat na dan pred obrokom in vztrajajte tri tedne. Nato naredite nekaj tednov odmora in spet ponovite.