Sliši se kot seznam sestavin za odlično sladico, toda rdeče vino, jagode in čokolada so več kot to. Vsa tri okusna živila namreč varujejo pred nastankom sladkorne bolezni.
V študiji, ki so jo izvedli, so prvič ugotovili tudi, da jagode zaradi velike vsebnosti flavonoidov lahko varujejo pred sladkorno boleznijo tipa 2. Podobne antioksidantne spojine pa lahko najdemo tudi v rdečem vinu in čokoladi. Zato našteta živila varujejo pred raznimi boleznimi, kot so bolezni srca, visok krvni tlak, varujejo tudi pred nekaterim rakavim obolenjem in demenco.
Britanski strokovnjaki so se v študiji osredotočili na živila in vsebnost flavonov v njih. V obširni študiji so ugotovili, da te spojine v živilih lahko zaščitijo pred mnogimi boleznimi, tudi pred sladkorno.
Študijo so opravili na dva tisočih zdravih ženskah in ugotovili, da tiste ženske, ki jedo živila, ki vsebujejo veliko antocianov in flavonoidov, kot so rdeče vino, čokolada in jagode; imajo manj možnosti za razvoj bolezni.